Τα επίσημα στοιχεία Eurostat-ΔΥΠΑ για τη Δ. Ελλάδα: Παραμένουμε φτωχοί, με λιγότερους άνεργους – Τοπικοί παράγοντες σχολιάζουν την… «κάτω βόλτα»

Στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραμένει η Περιφέρειά μας, ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Οι κάτοικοί της συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο φτωχών σε παραγόμενο εισόδημα.

Τα επίσημα στοιχεία Eurostat-ΔΥΠΑ για τη Δ. Ελλάδα: Παραμένουμε φτωχοί, με λιγότερους άνεργους - Τοπικοί παράγοντες σχολιάζουν την... «κάτω βόλτα»

Στις τελευταίες θέσεις όλης της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραμένει κολλημένη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα, με τους κατοίκους της, να συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο φτωχών σε όρους παραγόμενου εισοδήματος.

Ειδικότερα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται στην 9η θέση μεταξύ των 13 ελληνικών περιφερειών πιάνοντας το 49% του μέσου ευρωπαϊκού όρου και ξεπερνώντας μόνο τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου (41%), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Ηπείρου (47% του μέσου όρου της ΕΕ).

Την ίδια στιγμή, σε όρους εθνικού ΑΕΠ η θέση της Δυτικής Ελλάδας είναι λίγο καλύτερη με ετήσιο παραγόμενο προϊόν 9,7 δισ. ευρώ, καθώς ανεβαίνει στην 7η θέση της κατάταξης, παρουσιάζοντας μια πιο βελτιωμένη εικόνα από το 2019 (8,2 δισ. ευρώ), ωστόσο έχει ακόμα πολύ δρόμο για να διανύσει και να ανακτήσει τις απώλειες της οικονομικής κρίσης.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος, Γιώργος Παππάς έκανε σημαντικές παρατηρήσεις και προτάσεις, στην «Πελοπόννησο»:

– Με τον πρωτογενή τομέα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο για την περιοχή (1/3 της παραγωγικής δραστηριότητας), περαιτέρω ευκαιρίες για εξαγωγές υψηλής προστιθέμενης αξίας έγκεινται στην άμβλυνση διαρθρωτικών αδυναμιών του εγχώριου αγροδιατροφικού τομέα (εκπαίδευση, εμπορική αξιοποίηση συνεταιρισμών, τυποποίηση, branding, R&D).

– Η αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης απαιτεί υποδομές: H συγκυρία που διανύουμε είναι καίρια για τις υποδομές, καθώς η υψηλή διαθεσιμότητα ευρωπαϊκών πόρων αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να καλυφθεί σημαντικό μέρος του κενού υποδομών που δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης

Τα επίσημα στοιχεία Eurostat-ΔΥΠΑ για τη Δ. Ελλάδα: Παραμένουμε φτωχοί, με λιγότερους άνεργους - Τοπικοί παράγοντες σχολιάζουν την... «κάτω βόλτα»

Γιώργος Παππάς

Πέρα από τις βασικές υποδομές (άρδευση, διαχείριση απορριμμάτων κ.τ.λ.), οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις σε μεταφορές (λιμάνια, μαρίνες, αυτοκινητόδρομοι, σιδηροδρομικές συνδέσεις) εκτιμάται ότι θα έχουν την υψηλότερη ευεργετική επίδραση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ενώ πράσινη ενέργεια (και αποθήκευση αυτής) και ευρυζωνικότητα θα έχουν επίσης θετικές αποδόσεις.

– Σε αντίθεση με την πρωταγωνιστική θέση στην πρωτογενή παραγωγή, ο τουριστικός τομέας της περιοχής εμφανίζει σχετική υστέρηση και χαμηλή εξωστρέφεια.

– Η εμπορική αξιοποίηση της καινοτομίας αποτελεί το στοίχημα του σήμερα: Σε αντιστοιχία με την ιστορική της πορεία, η περιοχή συνεχίζει να παράγει πρωτογενή καινοτομία, με την Πάτρα να αποτελεί τον πυρήνα της ερευνητικής δραστηριότητας. Βασική ευκαιρία για την περιοχή είναι η επιχειρηματική αξιοποίηση της υψηλής πρωτογενούς καινοτομίας. Η Δυτική Ελλάδα εμφανίζει υστέρηση ως προς τις ιδιωτικές δαπάνες R&D (σχεδόν ½ της Ελλάδας, σε όρους ποσοστού στο ΑΕΠ), η οποία αποτυπώνεται και σε χαμηλή διείσδυση εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας.

– Κρίσιμοι παράγοντες για να ανασυσταθεί το «αναπτυξιακό παζλ» της περιοχής είναι οι επενδύσεις (επιχειρηματικές και υποδομών), η συμμετοχή των νέων και των γυναικών στην παραγωγική διαδικασία και η διάθεση για συνεργασία (μεταξύ των επιχειρήσεων, ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τον ακαδημαϊκό χώρο και στην Πολιτεία).

Ακόμα μείον 3.000 άνεργοι στην περιοχή μας

Νέα σημαντική μείωση της ανεργίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καταγράφει η έκθεση της ΔΥΠΑ για τον μήνα Ιανουάριο του 2024. Συγκεκριμένα, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 76.660 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 7,4% επί του συνολικού αριθμού των ανέργων σε όλη την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά μειωμένος από τον αντίστοιχο μήνα του 2023, όπου οι καταγεγραμμένοι άνεργοι στη Δυτική Ελλάδα ανέρχονταν σε 79.553 άτομα, δηλαδή καταγράφεται μείωση 3.046 ανέργων ή 3,8%.

Τα ποσοστά είναι εξίσου θετικά και για τη μακροχρόνια ανεργία που μειώνεται και αυτή με σταθερούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα, η ΔΥΠΑ αναφέρει ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οι μεταβολές του συνόλου των εγγεγραμμένων με διάρκεια ανεργίας μεγαλύτερη ή ίση των 12 μηνών από τον Ιανουάριο του 2023 στον Ιανουάριο 2024, ήταν από 44.943 σε 42.143 άτομα, δηλαδή οι μακροχρόνια άνεργοι μειώθηκαν κατά 2.800 άτομα ή 6,2%.

Τα επίσημα στοιχεία Eurostat-ΔΥΠΑ για τη Δ. Ελλάδα: Παραμένουμε φτωχοί, με λιγότερους άνεργους - Τοπικοί παράγοντες σχολιάζουν την... «κάτω βόλτα»

Τάκης Παπαδόπουλος

Ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ερευνας και Καινοτομίας Τάκης Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας τα νέα δεδομένα, δήλωσε στην «Πελοπόννησο»: «Υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια και δουλεύουμε σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχαμε θέσει από την προηγούμενη θητεία, ώστε να επιτυγχάνουμε κάθε μέρα και μία μικρή, αλλά ουσιαστική «νίκη» της Δυτικής Ελλάδας. Απώτερος σκοπός, η Περιφέρειά μας, η οποία για πολλά χρόνια βρισκόταν σε υστέρηση να αφήσει πίσω της το παρελθόν και να μπει οριστικά στην κατηγορία των σύγχρονων και ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών περιφερειών. Η νίκη κατά της ανεργίας είναι κάτι που μας επιτρέπει να καμαρώνουμε, αφού βλέπουμε τις προσπάθειές μας να φέρνουν αποτέλεσμα.

Η εικόνα αυτή προφανώς είναι καλοδεχούμενη, αλλά, όπως επισημαίνουν παράγοντες της εργασίας, είναι παράλληλα εύθραυστη, καθώς η αύξηση της απασχόλησης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε επιδοτούμενες θέσεις με ημερομηνία λήξης.

Η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) χρηματοδοτεί αφειδώς τα τελευταία χρόνια, επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης με πόρους άνω των 600 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η υπηρεσία «τρέχει» αυτή την περίοδο πέντε τέτοια προγράμματα, ενώ προ ημερών εξήγγειλε έξι νέα προγράμματα και ένα εξ αυτών, αφορά τη στοχευμένη απασχόληση με προτεραιότητα στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας, για ανέργους ηλικίας 45 ετών και άνω. Η δράση αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 45 ετών και άνω.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ