Τα μυστικά του γάμου!

*Ο Ντίνος Λασκαράτος είναι επίτιμος δικηγόρος.

«Η μή γάμει το σύνολον,
η γαμών κράτει».
(Η μην παντρεύεσαι καθόλου,
ή αν παντρευτείς κράτα τον γάμο).
Μένανδρος 342-290 πΧ.

Πολύ ωραία μας τα λέει στον υπότιτλό μας ο κηφισιώτης κωμωδιογράφος και ποιητής Μένανδρος στην τόσο άμεση γλώσσα μας που παραμένει ζωντανή και καθόλου «αρχαία» εικοσιτέσσερις αιώνες από το γαμήλιο γνωμικό του ποιητή. Βέβαια θέλει και λιγάκι προσοχή στην (ενδογλωσσική) μετάφραση.
Η συμπυκνωμένη συμβουλή-προτροπή του Μενάνδρου, που προτίμησε να σκύψει με αγάπη πάνω στα προβλήματα του καθημερινού ανθρώπου, αφήνοντας κατά μέρος τα επικά, τα ηρωικά και τα μεγάλα, είναι απόλυτα επίκαιρη και σήμερα. Ο γάμος είναι κάτι το πάρα πολύ σπουδαίο και αξίζει κάθε προσπάθεια για να κρατηθεί όχι απλά ζωντανός, αλλά και ευτυχής. Η «συγκλήρωση του βίου
Παντός» που έλεγαν οι αρχαίοι νομικοί. Το ζευγάρι είναι κρίμα να σπαταλά τις δυνάμεις του ανταγωνιζόμενο και όχι συναγωνιζόμενο. Το ευτυχισμένο ζευγάρι δεν αποτελεί άθροισμα δύο δυνάμεων, αλλά συνιστά ζεύγος δυνάμεων με πολλαπλάσια του «2» δυναμική. Επειδή όμως, φίλες και φίλοι, διαβλέπω ήδη μια κάποια βαρεμάρα στην ανάγνωση και δεν θέλω να μου φύγετε, λέω να αφήσουμε την εθνική οδό και να πάρουμε τον παράδρομο της χιουμοριστικής θεώρησης των πραγμάτων. Ετσι λοιπόν ας δούμε τον γάμο όπως τον είδαν (ευθυμογραφικά) οι παλαιότεροι και τα όποια σχόλιά σας παρακαλώ σε αυτούς.
Ο παππούς μου Γερασιμάκης, γιατρός στην Πάτρα της «μπέλ επόκ» έλεγε το εξής νόστιμο: «Ο γάμος είναι το μόνο άθλημα στο οποίο οι αγωνιζόμενοι στέφονται στην αφετηρία του αγώνα». Το πράγμα σηκώνει πολλή κουβέντα στο αν είναι ο γάμος άθλημα και τι είδους, στο γιατί ενώ έχει αφετηρία δεν έχει τέρμα, αλλά ο χώρος δεν μας παίρνει.
Ο Σαίξπηρ έγραψε: «Οι γυναίκες δεν θέλουν τίποτε άλλο παρά έναν σύζυγο. Οταν τον αποκτήσουν τα θέλουν όλα». Αυτό είναι ένα γενικότερο μάθημα πάνω στην ιεράρχηση των στόχων.
Ενας άσημος φιλόσοφος πάλι λέει: «Μη νομίζετε ότι είναι καλύτερα η σύζυγος να μην ξέρει και πολλά. Ετσι κι’ αλλιώς αυτό που θέλει το ξέρει πάρα πολύ καλά».
Ενας άλλος πατρινός έμπορος, με μεγάλο κατάστημα στη Μαιζώνος, συνιστούσε την αποφυγή αντιπαράθεσης με την (αποφασισμένη) σύζυγο, συμπληρώνοντας την προτροπή του με το ακλόνητο: «με την επιστήμη θα τα βάλουμε;».
Ο χολερικός Σοπενχάουερ (νομίζω ότι ήταν αυτός) θεωρούσε τον γάμο ως τον θρίαμβο της αισιοδοξίας επί της λογικής.
Αν πάλι είστε πολυμελής οικογένεια, το πάρετε δημοκρατικά το πράγμα και προτείνετε για ένα θέμα ψηφοφορία, φαίνεται ότι δεν γνωρίζετε μία αρχή της επαναστατικής θεωρίας, που πιστεύουν οι επαναστάτες και οι γυναίκες, και η οποία λέει ότι η πλειοψηφία (η ψήφος της συζύγου εν προκειμένω) είναι έννοια πολιτική και όχι αριθμητική. Η ανάλυση της αρχής αυτής με ξεπερνάει.
Αραγε οι γείτονές μας οι Τούρκοι έχουν τοποθετηθεί πάνω στο θέμα; Εχουν και μάλιστα με τέσσερις μόνο λέξεις, από τις οποίες μία χρειάζεται μετάφραση. Η λέξη «εβλί» που σημαίνει «παντρεμένος».
Πιστεύω ότι η λέξη «μπεκιάρ» (εργένης), που απαντάται και ως ελληνικό επώνυμο (μπεκιάρης), είναι λίγο πολύ γνωστή. Λένε λοιπόν οι Τούρκοι: «Μπεκιαρλίκ σουλτανλίκ. Εβλιλίκ μασκαραλίκ».
Θα μού πείτε με το δίκιο σας, ότι τα βάζω άδικα μόνο με τις γυναίκες. Οχι βέβαια, αλλά ψάχνοντας τα κιτάπια και το θυμητικό μου, όλο έπεφτα σε τσιτάτα και συμβουλές που θεωρούσαν τον παντρεμένο άντρα χαμένο από τα αποδυτήρια. Βλέπετε μιλούμε ευθυμογραφικά. Για το σοβαρό και υπαρκτό πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας ασχολείται το σοβαρό ρεπορτάζ. Εάν πάντως μου βρείτε τσιτάτα περί γάμου που να ευθυμογραφούν τους άντρες, πολύ θα χαρώ να τα διαβάσω.
Κλείνοντας το κειμενάκι μας, ας ξαναγυρίσουμε στον φίλο μας τον Μένανδρο και το πολύ σωστό ρητό του. Αμα δεν είσαι άξιος για γάμο, μην παντρεύεσαι καθόλου. Και αν παντρευτείς, φύλαξε τον γάμο σου.
Α, μην το ξεχάσω. Επιτρέψτε μου να σας πω ένα μεγάλο μυστικό για τον γάμο (και την οικογένεια). Το οικογενειακό φαγητό πρέπει να είναι πάντα μια μικρή γιορτή. Μην ξεπετάτε άτσαλα τα θέματα πάνω στο τραπέζι. Και ο χειρισμός των θεμάτων θα είναι κακός και το φαΐ θα σας κάτσει στο στομάχι.

*Ο Ντίνος Λασκαράτος είναι επίτιμος δικηγόρος.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ