«Tech Neck»: Τι είναι και πως να το αποφύγεις

Συνέπειες της κακής στάσης σώματος.

«Tech Neck»: Τι είναι και πως να το αποφύγεις

Η σωστή στάση του σώματος είναι η σωστή ευθυγράμμιση στην όρθια και καθιστή θέση.

Η σωστή τοποθέτηση έχει να κάνει και με την εκπαίδευση του ατόμου να κρατά το σώμα ενάντια στη βαρύτητα με τη μικρότερη καταπόνηση και ένταση στις υποστηρικτικές δομές, όπως οι μύες και οι σύνδεσμοι. Η σωστή στάση διατηρεί τα οστά και τις αρθρώσεις στη βέλτιστη ευθυγράμμιση και μειώνει τη φθορά των υποστηρικτικών δομών.

Το κλειδί για καλή στάση είναι η θέση της σπονδυλικής στήλης. Η σπονδυλική σας στήλη έχει τρεις φυσικές καμπύλες. Η σωστή στάση πρέπει να διατηρεί αυτές τις καμπύλες, αλλά όχι να τις αυξάνει. Το κεφάλι πρέπει να είναι πάνω από τους ώμους και το πάνω μέρος του ώμου πρέπει να είναι πάνω από τους γοφούς.

Συνέπειες της κακής στάσης σώματος

Υπάρχουν σοβαρές συνέπειες της κακής στάσης του σώματος και οι ασθενείς σήμερα υποφέρουν περισσότερο από ποτέ.

Η Global Burden of Disease Study (GBD) η πιο ολοκληρωμένη παγκόσμια παρατηρητική επιδημιολογική μελέτη μέχρι σήμερα, διαπίστωσε ότι ο πόνος στην οσφύ είναι η μόνη κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως.

Ο πόνος στην πλάτη είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για την απώλεια εργασίας. Στην πραγματικότητα, ο πόνος στην πλάτη είναι ο δεύτερος συχνότερος λόγος για τις επισκέψεις στο ιατρείο, που τον ξεπερνούν μόνο οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα Δημόσιας Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συχνές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον υπολογιστή αποτελούν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για τον πόνο στον αυχένα και τους ώμους και στην οσφύ.

Η μελέτη ανέφερε ότι η καθημερινή χρήση υπολογιστών για 2-3 ώρες ήταν το κατώφλι για τον πόνο στον αυχένα και τους ώμους και η καθημερινή χρήση των 5 ωρών ήταν το όριο του πόνου στην οσφύ. Λόγω της χρήσης υπολογιστών σε σύγχρονα επαγγέλματα, αυτή είναι μια συσχετιστική τάση αυξημένων παραπόνων για πόνους στον αυχένα και τους ώμους και στην οσφύ από τη δεκαετία του 1990 έως τη δεκαετία του 2000.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι ασθενείς βιώνουν πόνο μετά τη χρήση υπολογιστή για μόλις 2-5 ώρες. Και όμως, πολλές σύγχρονες ασχολίες απαιτούν να κάθονται μπροστά από έναν υπολογιστή για έως και 8 ώρες την ημέρα.

Όταν οι ασθενείς δεν είναι στον υπολογιστή τους στη δουλειά, είναι συνήθως στις προσωπικές τους συσκευές. Οι άνθρωποι ξοδεύουν κατά μέσο όρο 2-4 ώρες την ημέρα στο κινητό τους τηλέφωνο με το κεφάλι στραμμένο προς τα εμπρός, έξω από δραστηριότητες που σχετίζονται με την εργασία. Η κλίση του κεφαλιού προς τα εμπρός στην εμπρόσθια στάση του κεφαλιού έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

“Tech Neck” η στάση σώματος αλλάζει το βάρος του κεφαλιού

“Tech Neck” είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη στάση του κεφαλιού προς τα εμπρός ενώ κοιτάζετε προς τα κάτω το κινητό σας. Η στάση του κεφαλιού προς τα εμπρός είναι όταν τα αυτιά βρίσκονται μπροστά από τους ώμους και η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης χάνει μια ουδέτερη θέση.

Μια αναφορά στο Neuro and Spine Surgery Journal αναφέρει ότι ένα κεφάλι ενηλίκου ζυγίζει 4,5kg στην ουδέτερη θέση. Όταν το κεφάλι γέρνει προς τα εμπρός στην μπροστινή στάση του κεφαλιού ενώ κοιτάζετε το κινητό τηλέφωνο, το βάρος στο λαιμό αυξάνεται στα:

  • 4,5kg κιλά στις 0 μοίρες κλίση
  • 12kg κιλά στις 15 μοίρες κλίση
  • 18kg κιλά στις 30 μοίρες κλίση
  • 22 κιλά στις 45 μοίρες κλίση
  • 27 κιλά στις 60 μοίρες κλίση

Σύμφωνα με το newsit, σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι εργάζονται 8 ώρες την ημέρα σε κακή στάση μπροστά από έναν υπολογιστή και ξοδεύουν επιπλέον 2-4 ώρες στα smartphone τους, οι ασθενείς σήμερα υποφέρουν περισσότερο από ποτέ.

 

Διαβάστε επίσης:

Γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα: Προθεσμία για την Παρασκευή πήρε ο δολοφόνος της 43χρονης

Δύο τα «χτυπήματα» σε ΑΤΜ στην Αιγιάλεια, ζήτησε «συγγνώμη» ο τράπερ

Μητσοτάκης: Δεν γίνεται ο ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει λιγότερα από τον κατώτατο μισθό

Αχαΐα: Περιπλανιόταν επί ώρες, τον «πρόδωσε» η καρδιά του – Η επικοινωνία με συγγενικό πρόσωπο και η παρερμηνεία του «στίγματος»

Πάτρα: Απειλή για το ΠΓΝΠ η υπουργική απόφαση – Ζητήθηκαν 26 Πανεπιστημιακοί γιατροί, δόθηκαν 14

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ