Λουκάς Θάνος: Η Πάτρα είναι η πιο μουσική πόλη – Τι μας είπε για το νεοσύστατο Μπαλέτο του ΔΗΠΕΘΕ

«Τόσα ωδεία, χορωδίες. Υπάρχει και το Δημοτικό Ωδείο με μία ορχήστρα με συγκλονιστική ιστορία και καταπληκτικούς μουσικού που διδάσκουν. Και σκέφτηκα τι λείπει;». Αυτό μας απάντησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Λουκάς Θάνος όταν τον ρωτήσαμε για τη δημιουργία Μπαλέτου από το Θέατρο

Λουκάς Θάνος: Η Πάτρα είναι η πιο μουσική πόλη - Τι μας είπε για το νεοσύστατο Μπαλέτο του ΔΗΠΕΘΕ

«Έψαξα και είδα ότι η Πάτρα, το πρώτο ΔΗΠΕΘΕ που έχει μια μεγάλη ιστορία και που είμαι περήφανος που είμαι καλλιτεχνικός  διευθυντής του, έχει συγκλονιστική δυνατότητα και δυναμική στη μουσική. Η Πάτρα είναι η πιο μουσική πόλη. Τόσα ωδεία, χορωδίες. Υπάρχει και το Δημοτικό Ωδείο με μία ορχήστρα με συγκλονιστική ιστορία και καταπληκτικούς μουσικού που διδάσκουν. Και σκέφτηκα τι λείπει;». Αυτό μας απάντησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Λουκάς Θάνος όταν τον ρωτήσαμε για τη δημιουργία Μπαλέτου από το Θέατρο, που όπως σημειώνεται έχει σκοπό να καλύψει τις ανάγκες των θεατρικών παραγωγών αλλά και τη δημιουργία χορευτικού ρεπερτορίου.

Άλλωστε όπως μας είπε το θέατρο είναι η σύνδεση των σκηνικών τεχνών, το θέατρο είναι η βάση της μουσικής και του χορού, όπως κάποτε ξεκίνησε η Αρχαία Τραγωδία. Η πρώτη κίνηση για σύνδεση του θεάτρου με τον χορό έγινε, καθώς όπως μας αποκάλυψε ο Λουκάς Θάνος θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ του ΔΗΠΕΘΕ και του Δημοτικού Ωδείου Πατρών. «Είχα μία φοβερή επαφή με τον κ. Βουτσινά, ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης επιθυμούσε τη συνεργασία και έτσι αποφασίσαμε να συνεργαστούμε σε όλα τα επίπεδα», σημειώνει μιλώντας στο pelop.gr ο Λουκάς Θάνος και συνεχίζει: «Στον χορό υπάρχουν σπουδαίοι άνθρωποι, οι οποίοι είτε είναι διασπασμένοι σε διάφορες ομάδες, είτε δεν βρίσκονται στην Πάτρα γιατί δεν υπάρχει ένα φορέας εδώ να τους συγκεντρώσει. Και εφόσον έχουμε την συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο, αυτό που μας έλειπε ήταν να οργανώσουμε το κομμάτι του χορού. Αυτό θα γίνει με μία προσπάθεια λίγο μεγαλεπήβολη θα έλεγα, αλλά πάντα πρέπει να ξεκινάμε με όνειρα».

Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν, στο νέο πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θα βρούμε όπως μας είπε ο κ. Λουκάς Θάνος παραγωγές όπερας δωματίου, παραγωγές καθαρά χορευτικές αλλά και παραγωγές θεατρικές που θα χρειάζονται το χορό και το τραγούδι. «Η ανάγκη αυτή με οδήγησε στο να ενώσω αυτούς τους ανθρώπους που είναι σκορπισμένοι, ενώ είναι και μια ευκαιρία να δοθεί εργασία σε ανθρώπους της θεατρικής παιδείας. Εχουμε ηθοποιούς, έχουμε μουσικούς, τώρα θα έχουμε και χορευτές». Άλλωστε όπως επισημαίνει ο κ. Θάνος «Μας έλειπε ο χορός και τον έχω ανάγκη. Και αφού τον έχω ανάγκη εγώ, νομίζω ότι και οι χορευτές θα ήθελαν να ενωθούν».

Μιας και αναφέρθηκε σε παραγωγές όπερας δωματίου, δεν μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε τι γίνεται με το Όπερα Studio το οποίο υπήρχε στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και τελικά καταργήθηκε. «Επειδή είδα την ανάγκη των ανθρώπων αυτών, παρατήρησα τι μπορούσα εγώ να έχω» μας απαντά και συνεχίζει: «Και αντί να φτιάξω ή να συνεχίσω κάτι διδακτικό και αφού υπάρχει το Δημοτικό Ωδείο στο οποίο διδάσκονται όργανα και φωνές, υπάρχει η Ορχήστρα, επομένως αυτό θα μου φέρει αυτό που γινόταν στο πλαίσιο του Όπερα Studio. Αυτό όμως που δεν υπάρχει ήταν το κομμάτι του χορού και τώρα πλέον θα προστεθεί και το τρίτο κομμάτι των σκηνικών τεχνών. Δεν βρίσκω άμεσο λόγο να γίνει κάτι που υπάρχει ήδη».

ΕΤΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ

Οσον αφορά το έτος Καμπανέλλη, κάτι το οποίο ο κ. Θάνος το είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή μας, μάς τόνισε πως θα ξεκινήσει από τις 2 Δεκεμβρίου (ημέρα γέννησης του Ιάκωβου Καμπανέλλη) του τρέχοντος έτους και θα ολοκληρωθεί στις 2 Δεκεμβρίου του 2022. Μάλιστα όσον αφορά τις παραγωγές μας είπε πως στόχος είναι να δουν οι νέοι έργα Καμπανέλλη παιγμένα από νέους δημιουργούς. «Να δούμε πώς οι νέοι αντιμετωπίζουν τον πατριάρχη του θεάτρου» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΑΚΡΟΑΣΗ ΓΙΑ ΧΟΡΕΥΤΕΣ

Σήμερα το μεσημέρι κυκλοφόρησε και η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το νεοσύστατο Μπαλέτο του ΔΗΠΕΘΕ αναζητά νέους επαγγελματίες χορευτές, ώστε να καλύψει τις ανάγκες των θεατρικών παραγωγών αλλά, και την δημιουργία χορευτικού ρεπερτορίου.

Όπως αναφέρεται:  «Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας αναζητά νέους επαγγελματίες χορευτές, γυναίκες και άνδρες, για να ενταχθούν στις παραγωγές του για την σεζόν 2021-22.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ:
– Χορευτές (γυναίκες και άνδρες) με δίπλωμα χορού
– Απαιτείται καλή τεχνική κατάρτιση στον κλασικό και σύγχρονο χορό.
– Συνιστούμε οι χορεύτριες να έχουν μαζί τους τις πουέντ τους (point shoes).

Παρακαλούμε να έχετε μαζί σας
α) βιογραφικό σημείωμα,
β) φωτογραφία.
– Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα κλασικού μπαλέτου & Modern Jazz.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 & την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021. Ώρα 12:00-15:00 στο Κέντρο Χορού & Τεχνών Dansarte, Καρόλου 1, Πάτρα.

Οι συμβάσεις των προσληφθέντων θα είναι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου».

 

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ