Τραμπ για 11η Σεπτεμβρίου και Ιράν: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή – Μόνο νίκη μπορεί να υπάρξει»

Από το Πεντάγωνο, ο Αμερικανός πρόεδρος τίμησε τα 2.977 θύματα των επιθέσεων και έστειλε μήνυμα ότι η Τεχεράνη «δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο»

Τραμπ για 11η Σεπτεμβρίου και Ιράν: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή – Μόνο νίκη μπορεί να υπάρξει»

Με ένα μήνυμα που συνέδεσε τη μνήμη της 11ης Σεπτεμβρίου με τη σημερινή σύγκρουση των ΗΠΑ με το Ιράν, ο Ντόναλντ Τραμπ τίμησε την Παρασκευή τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων, ακριβώς 25 χρόνια μετά την ημέρα που άλλαξε την Αμερική και τον κόσμο.

Μιλώντας στην τελετή μνήμης στο Πεντάγωνο, ένα από τα σημεία που χτυπήθηκαν στις επιθέσεις του 2001, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την υπόσχεση ότι οι 2.977 άνθρωποι που σκοτώθηκαν δεν θα ξεχαστούν.

«Σήμερα ανανεώνουμε τον ιερό όρκο που δώσαμε για πρώτη φορά στο όνομά τους πριν από 25 χρόνια. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ», ανέφερε.

Και αμέσως μετά έδωσε στην ομιλία του σαφή σύνδεση με τη σημερινή εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ: «Γι’ αυτό ακριβώς μαχόμαστε σήμερα. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Μόνο η νίκη μπορεί να υπάρξει».

Από τη μνήμη της 11ης Σεπτεμβρίου στο Ιράν

Η αναφορά δεν έμεινε γενική.

Ο Τραμπ μίλησε ευθέως για το Ιράν, αποτίοντας φόρο τιμής στους Αμερικανούς στρατιωτικούς που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις της χώρας.

«Χαιρετίζουμε τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων που εργάζονται αυτή τη στιγμή για να διασφαλίσουν ότι ο υπ’ αριθμόν ένα κρατικός υποστηρικτής της τρομοκρατίας στον κόσμο, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο», είπε.

Η αναφορά έγινε ενώ η στρατιωτική σύγκρουση ΗΠΑ–Ιράν βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Φεβρουάριο, με την κυβέρνηση Τραμπ να εντείνει παράλληλα την οικονομική πίεση στην Τεχεράνη μέσω νέων κυρώσεων.

«Ήμασταν όλοι Νεοϋορκέζοι εκείνη την ημέρα»

Μεγάλο μέρος της ομιλίας επικεντρώθηκε στην εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών αμέσως μετά τις επιθέσεις.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στην ενότητα που δημιουργήθηκε τις ημέρες που ακολούθησαν, λέγοντας ότι τότε φάνηκε «το αυθεντικό πνεύμα» της χώρας.

«Ήμασταν όλοι Νεοϋορκέζοι εκείνη την ημέρα. Όλοι μας. Ήμασταν όλοι οικογένεια», είπε από το Πεντάγωνο.

Στην τελετή, ο πρόεδρος και η Μελάνια Τραμπ άκουσαν τα ονόματα των 184 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο Πεντάγωνο να διαβάζονται ένα προς ένα, με ένα χτύπημα καμπάνας να ακολουθεί κάθε όνομα.

Το μήνυμα στις γενιές που δεν έζησαν την 11η Σεπτεμβρίου

Ο Αμερικανός πρόεδρος στάθηκε και στους ανθρώπους που γεννήθηκαν μετά το 2001 και γνωρίζουν την 11η Σεπτεμβρίου μόνο ως ιστορικό γεγονός.

«Κανείς δεν μπορεί ποτέ να προετοιμαστεί για μια ημέρα όπως η 11η Σεπτεμβρίου. Μπορούμε όμως πάντα να επιλέγουμε να είμαστε το είδος του έθνους που είδε ο κόσμος εκείνες τις ημέρες που ακολούθησαν», ανέφερε.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα παιδιά, λέγοντας ότι πρέπει να γνωρίζουν «ότι η χώρα τους είναι καλή, ότι οι πατέρες τους είναι γενναίοι και ότι η σημαία μας είναι σύμβολο δικαιοσύνης και ελευθερίας».

Ένα τέταρτο του αιώνα μετά τις επιθέσεις, οι τελετές πραγματοποιήθηκαν στα τρία σημεία που συνδέθηκαν με την τραγωδία: στη Νέα Υόρκη, στο Πεντάγωνο και στο Shanksville της Πενσιλβάνια. Οι εκδηλώσεις τίμησαν τα θύματα αλλά και όσους πέθαναν τα επόμενα χρόνια από ασθένειες που συνδέθηκαν με την έκθεσή τους στην τοξική σκόνη του World Trade Center.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο