11ο RGC: ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης σημαντική ευκαιρία για την ελληνική οικονομία

Τι σημείωσαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκος Ματζούφας.

11ο RGC: ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης σημαντική ευκαιρία για την ελληνική οικονομία

Η μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη της χώρας μέσω της αξιοποίησης των πόρων του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, που «τρέχουν» ταυτόχρονα, τονίστηκε με έμφαση από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη και τον Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκο Ματζούφα, στο πλαίσιο των εργασιών της δεύτερης ημέρας του 11ου Regional Growth Conference 2023, το οποίο λαμβάνει χώρα στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών έως τις 18 Μαρτίου.

Ο υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης στάθηκε ιδιαίτερα στην μεγιστοποίηση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και τόνισε πως το κλειδί όλων είναι ο συντονισμός μεταξύ κεντρικής διοίκησης και περιφερειακής διακυβέρνησης. Ως υπουργείο, ανέφερε, στοχεύουν στο «time to market», δηλαδή στην άμεση χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, μέσα από τις δράσεις των συγκεκριμένων προγραμμάτων, γεγονός που θα δώσει άλλη αναπτυξιακή προοπτική.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ματζούφας επεσήμανε όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, πως η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη χώρα στην ΕΕ, ως προς τις εκταμιεύσεις σε σχέση με το ΑΕΠ, και «αυτό αποτελεί μια σημαντική ένεση ρευστότητας για την ελληνική οικονομία». Να σημειωθεί πως για την Ελλάδα έχουν ήδη γίνει δύο εκταμιεύσεις 11,2 δις., από τα συνολικά 30,5δισ. του Ταμείου.

Τις σημαντικές δυνατότητες και ευκαιρίες που έχει η χώρα μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής του Τμήματος Ελλάδας – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής Carsten Rasmussen, επισημαίνοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος, σε κατάπληξη των υπολοίπων χωρών υπέβαλαν το ΕΣΠΑ πολύ νωρίτερα, με αποτέλεσμα τα ελληνικά προγράμματα να είναι τα πρώτα που εγκρίθηκαν. «Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει επαναπαυτείτε» υπογράμμισε, τονίζοντας πως στόχος παραμένει ένας και ουσιαστικός η ποιότητα και βιωσιμότητα των επενδύσεων.

Στην ίδια συνεδρίαση μίλησαν επίσης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας και ο Ιάκωβος Καργαρώτος, αντιπρόεδρος της Παπαστράτος Α.Ε.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημήτρης Πεφάνης, Διευθυντής του CNN Greece.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments