«Καλάβρυτα 1943»: Βραβείο Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο 62ο Φεστιβάλ – Πώς κινήθηκε το τριήμερο στην Πάτρα

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από την Επιτροπή Βραβείου Νεότητας απέσπασε η ταινία «Καλάβρυτα 1943» στο 62ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Πώς κινήθηκε στην Πάτρα στους δύο κινηματογράφους;

«Καλάβρυτα 1943»: Βραβείο Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο 62ο Φεστιβάλ - Πώς κινήθηκε το τριήμερο στην Πάτρα

Αυλαία με την Τελετή Απονομής των βραβείων έπεσε στο 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και μία από τις ταινίες που συμμετείχε σε αυτό ήταν και η «Καλάβρυτα 1943». Και μπορεί η ταινία να μην κέρδισε τον «Χρυσό Αλέξανδρο», όμως απέσπασε το ένα από τα δύο Βραβεία Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης.

Η Επιτροπή του Βραβείου Νεότητας, η οποία αποτελείται από́ φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας απονέμει τα βραβεία της σε ελληνικές ταινίες που κάνουν την πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου. Επιμέλεια Επιτροπής Βραβείου Νεότητας: Δρ. Μπέτυ Κακλαμανίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στην Ιστορία & Θεωρία Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η φετινή πενταμελής επιτροπή απαρτίζεται από  τους Ελένη Σάντολη (πρόεδρος), Γρηγόρη Λαζαρίδη, Δήμητρα Πιέρρου, Αιμιλία Τζώτζα, Σοφία Τζώτζα.

Ετσι, το βραβείο Καλύτερης Ταινίας το έδωσε στο φιλμ «Καλάβρυτα 1943» του Νικόλα Δημητρόπουλου.

Οπως αναφέρεται στο σκεπτικό της Επιτροπής: «Αποφασίσαμε να τιμήσουμε μία ταινία η οποία αντλώντας δύναμη από τα ιστορικά γεγονότα και διάφορες πηγές, κατάφερε μέσα από τη μυθοπλασία να «αποκαλύψει» το μέγεθος της ναζιστικής θηριωδίας, υπό την οπτική μάλιστα του θύτη, ο οποίος αναζητά μέσα του, έστω και την ύστατη στιγμή, το ελάχιστο ψήγμα ανθρωπιάς, καθηλώνοντας κοινό και κριτικούς. Πιστεύουμε πως η “φλόγα” αυτής της ταινίας, είναι αναγκαίο να διαδοθεί και εκτός των ορίων της χώρας μας, ούτως ώστε να γίνει κατανοητό από όλους, το ξεκάθαρο για εμάς μήνυμά της. Μηδενική ανοχή στον φασισμό».

ΠΩΣ ΚΙΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Η συγκεκριμένη ταινία στην Πάτρα, προβάλλεται τόσο στο «Πάνθεον» όσο και στα Odeon Veso Mare. «Δεν είδαμε κάποια ιδιαίτερη κίνηση» σημειώνει ο Παναγιώτης Κοτσάφτης του «Πάνθεον» μιλώντας στο pelop.gr τονίζοντας πως η κίνηση ήταν η κανονική που θα περίμενε κάποιος και στις δύο προβολές που γίνονται στον κινηματογράφο.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Μπιτούνης από τα Odeon Veso Mare, μιλώντας στο pelop.gr σημειώνει: «Είχαμε πολύ καλή επισκεψιμότητα. Από τα 3.000 εισιτήρια του τριημέρου Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής, τα 1.500  ήταν για την ταινία “Καλάβρυτα 1943”, στις 4 προβολές της» και συνεχίζει: «Γενικά είχαμε μεγάλη ανταπόκριση». Παράλληλα, ο κ. Μπιτούνης σημειώνει πως είναι πολύ σημαντικό το ότι οι θεατές αισθάνονται πολύ ασφαλείς στον χώρο, καθώς γίνονται συνεχείς έλεγχοι».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ