Μητροπολίτης Χρυσόστομος: «Αυτών τα μαρτύρια και οι θυσίες μας ελευθέρωσαν» – Τιμήθηκαν τρεις αρχιερείς

Μητροπολίτης

Τρεις Αρχιερείς οι οποίοι αγωνίστηκαν για την Ορθόδοξη πίστη και την ελευθερία της Ελλάδας, τιμήθηκαν στην Ιερά και Αποστολική Μητρόπολη Πατρών.

Οι δύο εξ’ αυτών πέθαναν μετά από φρικτά μαρτύρια και ο τρίτος άφησε την τελευταία του πνοή εξόριστος, στην Ρωσία.

Πρόκειται για τους Αρχιερείς Παλαιών Πατρών.

1. Νεόφυτον. Ηγήθηκε επαναστατικού κινήματος εναντίον των Τούρκων, λίγα χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, το έτος δηλ. 1466. Μετά την ηρωική εξέγερση και αντίσταση εναντίον των κατακτητών, οι βάρβαροι συνέλαβαν τον Μητροπολίτη ο οποίος παρέδωσε το πνεύμα του διά του μαρτυρίου του ανασκολοπισμού. (σουβλίσματος)

2. Γερμανόν τον Α’. Επαναστάτησε εναντίον των Τούρκων το έτος 1571, μετά την νικηφόρα Ναυμαχία της Ναυπάκτου και κατατρόπωσε με τους Έλληνες πολεμιστές, βοηθούμενος από τους Ενετούς, τους Τούρκους των Πατρών. Όμως το επόμενο έτος 1572, επέστρεψαν οι Τούρκοι, κατέλαβαν την πόλη, συνέλαβαν τον Μητροπολίτη Γερμανό και τον κομμάτιασαν μαζί με τον ανιψιό και συνεργάτη του Σοφιανό. Τα κομμάτια του Δεσπότη τα πέταξαν στην πυρά, ώστε ουδέ ίχνος λειψάνων του να βρεθεί.

3. Παρθένιον τον Ε’, ο οποίος ηγήθηκε επαναστατικού κινήματος εναντίον των Τούρκων το έτος 1770, κατά τα λεγόμενα Ορλωφικά. Ως γνωστόν το επαναστατικό εκείνο κίνημα των Ελλήνων απέτυχε. Οι Έλληνες έμειναν αβοήθητοι και η Επανάσταση πνίγηκε στο αίμα.
Ο Μητροπολίτης εξετοπίσθη και απέθανε εξόριστος στη Ρωσία το 1786, αγωνιζόμενος από εκεί, με όλες του τις δυνάμεις, για την ελευθερία της Πατρίδος.

Αυτούς τους, εν πολλοίς, αγνώστους Αρχιερείς τίμησε η Ιερά Μητρόπολις Πατρών, με την Θεία Λειτουργία και το πάνδημο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου και εν συνεχεία με την τελετή των αποκαλυπτηρίων των προτομών τους, οι οποίες στήθηκαν στον αύλειο χώρο του Ναού του Πολιούχου των Πατρών.

Της Θείας Λειτουργίας και των λοιπών τελετών, προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κανάγκας κ. Θεοδοσίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, παρουσία και συμμετοχή των πολιτικών, στρατιωτικών, αστυνομικών Αρχών, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων και με την συμμετοχή πλήθους πιστών.

Στην γεμάτη παλμό και συγκίνηση ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ανεφέρθη στη ζωή, στους αγώνες και στα μαρτύρια τω ως είρηται Αρχιερέων, στην ανάγκη της εν ευγνωμοσύνη και ευχαριστία αποδόσεως τιμής προς αυτούς από τον Πατραϊκό Λαό, ως και στην επιτακτική ανάγκη να κρατήσουμε ζωντανή την αιματοβαμμένη και αιματογραμμένη παρακαταθήκη που μας άφησαν, ώστε να συνεχίσουμε έως της συντελείας του αιώνος, να ζούμε ελεύθεροι, στην ελεύθερη Ορθόδοξη Πατρίδα μας, την Ελλάδα.

Επίσης, ανεφέρθη στη μεγίστη και αδιαμφισβήτητη προσφορά και τις θυσίες της Εκκλησίας για την Πίστη και το Γένος και στην ενότητα που είχαν οι Έλληνες κάτω από το λάβαρο της Εκκλησίας και τη σημαία του Σταυρού για να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ανεφέρθη ο Σεβασμιώτατος, στην συμμετοχή των νέων της Πάτρας, οι οποίοι δίδουν δυναμικά το «παρών» στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και επήνεσε τους νέους και τις νέες από τον Σύλλογο «Μωραίτες εν χορώ», που πλαισίωσαν τον εορτασμό για την τιμή των εθνομαρτύρων Αρχιερέων.

Μετά την Θεία Λειτουργία και το εντός του Ιερού Ναού μνημόσυνο, άπαντες μετέβησαν στον, προ των προτομών των τριών Αρχιερέων χώρο, όπου ανεπέμφθη δέησις υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των, έγιναν τα Αποκαλυπτήρια των προτομών τους, κατετέθησαν στέφανοι και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.