Λόγια εικόνες, μουσικές, στίχοι, τραγούδια και χορός που έχουν συνδεθεί με τον αντιδικτατορικό αγώνα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, «ζωντάνεψαν» το βράδυ της Κυριακής 14 Νοεμβρίου στον Πολυχώρο «Αίγλη» της Veso Mare, μέσα από την εκδήλωση που επιμελήθηκε το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού και η Λαϊκή του ορχήστρα.

Η εκδήλωση «πραγματεύτηκε» το Ιστορικό του Πολυτεχνείου και περιλάμβανε παρουσίαση οπτικοποιημένου υλικού, εικονογραφίες, μουσική, στίχους και τραγούδια της περιόδου που παρουσίασε η Λαϊκή Ορχήστρα του Χορευτικού, μέλη του οποίου μέσα από την κίνηση και το χορό, έδωσαν ένα ξεχωριστό στίγμα, ξυπνώντας μνήμες και φορτίζοντας συναισθηματικά την ατμόσφαιρα.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού στην ομιλία της με την οποία άνοιξε η εκδήλωση τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «48 χρόνια μετά τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, συνολικά της αντιδικτατορικής πάλης αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο λαός και η νεολαία μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους, με την αποφασιστική τους δράση μπορούν να καθορίσουν προς όφελός τους τις εξελίξεις.

Κανένας μηχανισμός δεν είναι παντοδύναμος, αιώνιος, όσο και αν εμφανίζεται έτσι ή ακόμα και αν όλη η προπαγάνδα του γυρνάει γύρω από αυτό, όπως έκανε και η χούντα για 7 χρόνια…
Η αλήθεια είναι ότι κάθε αντιδραστικός μηχανισμός, κάθε μορφή αντιλαϊκής εξουσίας είναι ευάλωτη… βιώνει τις βαθιές αντιφάσεις του. Δεν μπορεί να αναμετρηθεί με την υπεροχή της λαϊκής πλειοψηφίας που μπορεί να φέρει τα ‘’πάνω κάτω’’ όταν το αποφασίσει».

Συνεχίζοντας η κυρία Γεροπαναγιώτη σημείωσε: «Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους όσους αγωνίστηκαν κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, δοκιμάστηκαν στη φρίκη των βασανιστηρίων, της εξορίας, των φυλακίσεων, των διώξεων και των στρατοδικείων.
Ο αριθμός των θυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σε νεκρούς, τραυματίες και κακοποιηθέντες δεν έχει μέχρι σήμερα απόλυτα εξακριβωθεί.
Τιμούμε σήμερα την μνήμη και την προσφορά τους. Θυμόμαστε αυτούς που έπεσαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ειδικά από την περιοχή μας:
Γεώργιος Σαμούρης του Ανδρέα, φοιτητής Παντείου από την Πάτρα
Ιωάννης Μικρώνης του Αγγέλου, φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, από τον Άνω Αλισσό Αχαΐας.
Βασίλειος Φάμελλος του Παναγιώτη, ιδιωτικός υπάλληλος από τον Πύργο Ηλείας
Δημήτριος Κυριακόπουλος του Αντωνίου, οικοδόμος από τα Καλάβρυτα
Σπύρος Μαρίνος του Διονυσίου ιδιωτικός υπάλληλος από την Εξωχώρα Ζακύνθου».

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του συγκεκριμένου αφιερώματος, τον υπεύθυνο του χορευτικού Χρήστο Γιαννόπουλο, τη μαέστρο της λαϊκής ορχήστρας κυρία Δήμητρα Αψώματου, ενώ κάλεσε να δώσουν όλοι το παρόν στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και των φορέων της πόλης , που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου στις 5.00 το απόγευμα έξω από το Εργατικό Κέντρο στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, ο Δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Μελάς, η αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας Βίβιαν Σαμούρη, ο Δημοσθένης Σαμούρης, αδελφός του πατρινού φοιτητή Γιώργου Σαμούρη που έπεσε νεκρός στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, η αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων Μεσσάτιδας, Παραλίας και Βραχνείκων Αναστασία Τογιοπούλου, η πρόεδρος της Κοινωφελούς του Πατρινού Καρναβαλιού Ήρα Κουρή, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Πέτρος Βάης και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας Δημήτρης Μαρμούτας.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ