Πάτρα: Επιτακτική η ανάγκη μαζικού και παράλληλου εμβολιασμού – ΦΩΤΟ

«Εμβολιασμός Τώρα!» ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ και τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών.

Πάτρα: Επιτακτική η ανάγκη μαζικού και παράλληλου εμβολιασμού - ΦΩΤΟ

Με την παραλλαγή Όμικρον να επελαύνει στην Ευρώπη και σύντομα να αναμένεται και στη χώρα μας, η αναγκαιότητα του μαζικού και παράλληλου εμβολιασμού καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ. Αυτό είναι το μήνυμα που εστάλη στην ανοικτή συζήτηση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού έναντι της Covid19 με θέμα «Εμβολιασμός Τώρα!» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ και τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών.

Λοιμωξιολόγοι και ειδικοί απάντησαν σε καίρια ερωτήματα σχετικά με τον εμβολιασμό, αναδεικνύοντας τις αλήθειες που στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και καταρρίπτοντας μύθους που κατακλύζουν την κοινωνία εντείνοντας τη δυσπιστία απέναντι στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων.

Ο ΧΑΡ. ΜΠΟΝΑΝΟΣ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, υπεύθυνος για θέματα Υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος στον χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε πως από την αρχή της πανδημίας η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος υλοποίησε ενημερωτικές δράσεις για την πρόληψη και τον εμβολιασμό, ενώ σε συστράτευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. «Σήμερα η παραλλαγή Όμικρον αλλάζει για ακόμη μία φορά την ισορροπία των επιδημιολογικών δεδομένων, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς το 2022 φαίνεται πως θα είναι μια επίσης δύσκολη χρονιά καθώς σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις. Το ζητούμενο είναι πως θα καθυστερήσουμε τη διασπορά μέχρι να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη της χώρας», τόνισε ο κ. Μπονάνος ανακοινώνοντας τα τελευταία στοιχεία για τους εμβολιασμούς στην Αχαΐα, από τα οποία φαίνεται πως υπάρχει «αναζωπύρωση» τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στην ΠΕ Αχαΐας μέχρι τις 16/12 είχαν πραγματοποιηθεί 435.771 συνολικά εμβολιασμοί, 203.000 με πρώτη δόση και 188.000 ολοκληρωμένοι, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και 60.543 εμβολιασμοί για την αναμνηστική δόση.
Τέλος, ο κ. Μπονάνος επεσήμανε πως «πρέπει όλοι να συμβάλλουν ώστε να καταπολεμηθεί η εσφαλμένη πληροφόρηση», λέγοντας πως «έτσι θα σωθούν ζωές». Ανέφερε ακόμη, πως «ο ιός κρατά την κοινωνία σε ομηρία και δημιουργεί μονοθεματικά νοσοκομεία με ότι αυτό συνεπάγεται για ασθενείς με άλλες παθήσεις».

Καταλήγοντας τόνισε «σκοπός είναι διαλύσουμε μύθους και να ακολουθήσουμε την λεωφόρο της επιστήμης και όχι τον παράδρομο της παραδοξολογίας ενάντια στους επαναστάτες του τίποτα και στους σκοταδιστές. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μία συμμετοχική διαδικασία, γι’ αυτό και ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να βγούμε στο ξέφωτο ακολουθώντας το μονοπάτι του κοινωνικού διαφωτισμού».

 

Ο ΓΙΑΝ. ΚΑΡΒΕΛΗΣ

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης αφού αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα για την ενίσχυση του υγειονομικού συστήματος, επεσήμανε πως το μεγάλο στοίχημα είναι η ενίσχυση της εμβολιαστικής διαδικασίας. «Χάθηκαν ζωές λόγω της πανδημίας που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί» ανέφερε, τονίζοντας πως «το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι μια πραγματική ασπίδα σε αυτό που βιώνουμε καθημερινά». Αναφέρθηκε ακόμη στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να πειστούν όλοι οι πολίτες να εμβολιαστούν, αλλά και στις δράσεις της 6ης ΥΠΕ προς αυτή την κατεύθυνση, όπως τα δρομολόγια της Κινητής Μονάδας Εμβολιασμού σε όλα τα χωριά, αλλά και το πρόγραμμα των κατ’ οίκον εμβολιασμών. «Υπάρχει ακόμη περιθώριο να πείσουμε και τον τελευταίο πολίτη ότι πρέπει να εμβολιαστεί, πηγαίνοντας πόρτα- πόρτα και φθάνοντας μέχρι το τελευταίο χωριό», είπε και ανέφερε πως το δεδομένο που αρκεί για να πείσει τους πολίτες είναι τα στοιχεία για την εξέλιξη της νόσου, αλλά και την εξέλιξη της νοσηλείας ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

«Είναι κοινή υπόσχεση να είμαστε συνεχώς μαζί, όλοι οι φορείς, να εξετάζουμε συνεχώς τα νέα δεδομένα εξέλιξης του ιού και να βρισκόμαστε σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα», κατέληξε.

Η ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

Στη συνέχεια η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Άννα Μαστοράκου παρουσίασε στοιχεία για την πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας και για την αναγκαιότητα εμβολιασμού των πολιτών.

«Ο στόχος είναι να εμβολιαστούμε για να μην καταλήξουμε στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κι όχι να δημιουργούμε ΜΕΘ για να νοσηλευτούμε», τόνισε και επεσήμανε την ανάγκη να ξεφύγουμε από κακές πρακτικές και νοοτροπίες. «Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δεν πιστεύουν στον κορονοϊό ή κάποιοι που θεωρούν ότι η νόσηση είναι ελαφριά και πως όλα όσα έχουν ειπωθεί από τους επιστήμονες είναι μία αόρατη συνωμοσία. Δεν υπάρχει συνωμοσία. Είναι η πραγματικότητα. Γι’ αυτό πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική του παραλόγου, γιατί οδηγούμαστε σε άδικους θανάτους. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι εξαιτίας αυτών των κακών πρακτικών ο ιός εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο», τόνισε και αναφέρθηκε και στην παραλλαγή Όμικρον την οποία χαρακτήρισε «Φρακενστάιν» λόγω των πολλών και διαφορετικών μεταλλάξεων του ιού.

«Η παραλλαγή Όμικρον δεν ξέρουμε τι θα μας επιφυλάξει. Ο στόχος είναι ένας. Να καταστεί ο ιός ενδημικός και να καταλάβουμε ότι μόνο με το τείχος συλλογικής ανοσίας θα ανακόψουμε τη δράση του. Μόνο έτσι θα επανέλθουμε στην κανονικότητα και θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω».

Επίσης, η κ. Μαστοράκου αναφέρθηκες τη διαδικασία για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων και στα πρωτόκολλα που κοινοποιήθηκαν πρόσφατα στην ιατρική κοινότητα, στις εξελίξεις όσον αφορά στη θεραπεία του κορωνοϊού, αλλά και στα κατάλοιπα, τονίζοντας εμφατικά την αξίωση της πρόληψης.

 

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Στην συζήτηση συμμετείχαν ακόμη, ο παθολόγος- επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως «η παραλλαγή Όμικρον επελαύνει ήδη στην Ευρώπη και σύντομα θα έρθει στη χώρα μας. Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε γι’ αυτήν πως είναι αρκετά μεταδοτική και έχει μεγάλη διεισδυτικότητα, με αποτέλεσμα να αλλάζει τα επιδημιολογικά δεδομένα. Έχουμε λίγο χρόνο στη διάθεσή μας να απορροφήσουμε έγκαιρα τα διδάγματα των χωρών στα οποία ήδη κυριαρχεί προκειμένου όταν έρθει να είμαστε προετοιμασμένοι σαν κοινωνία, αλλά και σαν σύστημα υγείας».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης του εμβολιασμού, λέγοντας πως για να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας χρειάζεται το ποσοστό των εμβολιασμών να ξεπεράσει το 80-85%. «Έχουμε διδαχτεί από την πανδημία και η Δυτική Ελλάδα κατέβαλε εξαρχής μία τιτάνια προσπάθεια για την ενίσχυση των νοσοκομείων, την ενημέρωση των πολιτών. «Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία πρέπει να εμπιστευόμαστε την επιστήμη και να μην παρασυρθούμε από τη λαίλαπα του ανορθολογισμού, συνεχίζοντας να συνεισφέρουμε για βγούμε έξω από αυτή τη δίνη», κατέληξε.

Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΩΓΟΣ

Αντίστοιχα, ο Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, μέλος της εθνικής επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε πως «η αναγκαιότητα των εμβολιασμών έχει διαφανεί εδώ και καιρό από τις νοσηλείες, τη νοσηρότητα και τη θνητότητα. Εκτός όμως από τον εμβολιασμό που αφορά στην πρόληψη, η επιστημονική κοινότητα έχει στη φαρέτρα της και σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία εμπλουτίζονται συνεχώς με νέα φάρμακα. Πρωτεύον όμως είναι να μην υπάρχουν ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία κι αυτό θα γίνει μόνο αν ελεγχθεί η νόσος στην κοινότητα. Αυτό απαιτεί μαζικό και παράλληλο εμβολιασμό, κυρίως στις ηλικίες άνω των 60 ετών που ακόμη παρατηρείται χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη».

Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε και στην παραλλαγή Όμικρον χαρακτηρίζοντάς την αρκετά δύσκολη, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας που παρουσιάζει, γι’ αυτό και όπως είπε ο πληθυσμός πρέπει να θωρακιστεί και με την τρίτη δόση του εμβολίου.

Απαντώντας δε στο ερώτημα γιατί κάποιος να εμβολιαστεί αφού μπορούν να νοσήσουν και οι εμβολιασμένοι, ο κ. Γώγος ήταν ξεκάθαρος «το εμβόλιο προστατεύει από τη σοβαρή νόσηση, τη διασωλήνωση και τον θάνατο. Αντίστοιχα, η πιθανότητα μετάδοσης του ιού μεταξύ των εμβολιασμένων είναι μικρότερη. Συνεπώς προστατεύουμε τη ζωή μας και ελαττώνουμε την πίεση στο σύστημα υγείας».

 

Η ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΑΚΙΝΟΣΟΓΛΟΥ

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία της παθολόγου- λοιμωξιολόγου, επίκουρης καθηγήτριας Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Καρολίνας Ακινόσογλου, η οποία έδωσε απαντήσεις σε σχέση με τον εμβολιασμό καλύπτοντας όλες τις πιθανές περιπτώσεις. Αρχικά αναφερόμενη στην παραλλαγή Όμικρον εκτίμησε πως επειδή είναι πιο μεταδοτική απειλεί τα συστήματα υγείας, ενώ θα είναι αυτή που θα επικρατήσει τον επόμενο καιρό. Ανέφερε πως από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, έχει έναν μικρό βαθμό διαφυγής από τα εμβόλια, γι’ αυτό και συνέστησε να γίνει άμεσα η αναμνηστική δόση, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά. «Η τρίτη δόση καθίσταται απαραίτητη για να έχουμε ενίσχυση της ανοσιολογικής απόκρισης. Συστήνεται τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση των δύο δόσεων και έναν μήνα μετά για τους ανοσοκατεσταλμένους», τόνισε και επεσήμανε πως δεν υπάρχει αντένδειξη να μην πραγματοποιήσει κάποιος το εμβόλιο, εκτός κι αν έχει αλλεργία αποκλειστικά σε κάποιο από τα συστατικά του.

Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΚΕΝΤΖΗ

Τέλος, η παιδίατρος- λοιμωξιολόγος, επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Δέσποινα Γκέντζη έδωσε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, κυρίως από 5 έως 12 ετών για τα οποία άνοιξε πρόσφατα η πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού. Όπως είπε «η μετάλλαξη Δέλτα δεκαπλασίασε τις νοσηλείες των παιδιών, αλλά και των εφήβων που δεν είχαν εμβολιαστεί. Τα παιδιά συμμετέχουν στην αλυσίδα της διασποράς του ιού στην κοινότητα και έχουν την ίδια πιθανότητα να νοσήσουν, όπως και οι ενήλικες».

Ακόμη η κ. Γκέντζη τόνισε πως τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά, ενώ από τα στοιχεία παρατηρήθηκε ότι η βαριά νόσηση εκδηλώνεται ως οξεία λοίμωξη ή ως πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο. «Πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας για να προστατεύουμε τα ίδια, να τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους, να μειώσουμε τη διασπορά του ιού στην κοινότητα, να προστατεύσουμε τα ευάλωτα άτομα που είναι κοντά τους και να συντελέσουμε σημαντικά στη μείωση των μεταλλάξεων του ιού», κατέληξε.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος της «Γνώμης», Μαρία Ορφανού, ενώ την οργάνωσε ανέλαβε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός «ΒΕΡΓΗ».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΧΡΗΣΙΜΑ