Η ανακύκλωση στέλνει τον Πελετίδη στο υπουργείο – Αίτημα για συνάντηση με τον Κώστα Σκρέκα

Τι αναφέρει σε επιστολή του ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

ανακύκλωση

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, απέστειλε σήμερα στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα επιστολή, με την οποία ζητά συνάντηση, σχετικά με τα άμεσα προβλήματα στο θέμα της ανακύκλωσης.
Στην επιστολή του ο Δήμαρχος –που την κοινοποιεί στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ Α.Ε.) και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)- αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Σας είναι γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας, καθώς και η πλειοψηφία των Δήμων της χώρας μας, σχετικά με την ανακύκλωση συσκευασιών. Γνωρίζετε, επίσης, τα αιτήματά μας προς την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), για παροχή όλων των αναγκαίων εργαλείων, ώστε να υποστηριχτεί αποτελεσματικά από το Δήμο το έργο της ανακύκλωσης συσκευασιών που έχει υποχρέωση να φέρει σε πέρας η ΕΕΑΑ.

Η πόλη μας, βρίσκεται αυτή τη στιγμή «με την πλάτη στον τοίχο», διότι, όπως έχουμε ξαναδιατυπώσει, ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας είναι σε οριακή κατάσταση. Επιπλέον, δεν μπορούμε άλλο να μένουμε στην περιγραφή των αναγκών μας για κάδους, πύκνωση του δικτύου, συστάδες κάδων για διαλογή στην πηγή, press containers και αύξηση του αριθμού των απορριμματοφόρων.

Οι μέχρι σήμερα προσπάθειές μας για δρομολόγηση λύσεων που θα συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένες ενέργειες, χρονοδιάγραμμα, προοπτική, έχουν αποβεί άκαρπες.

Η κοινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, τους εκπροσώπους της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και τον πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), έμεινε στη διατύπωση προθέσεων.

Η ΕΕΑΑ, από τον Ιούνιο του 2021, μας είχε ενημερώσει ότι αδυνατεί να ανανεώσει τη σύμβαση με το νέο χρόνο και τώρα επανέρχεται για προσωρινή σύναψη σύμβασης τρίμηνης διάρκειας, με αλλαγή των υφιστάμενων όρων σε βάρος του Δήμου, γεγονός που μας βρίσκει αντίθετους.

Κύριε Υπουργέ,

Το σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών βρίσκεται σε αδιέξοδο, γιατί όλες οι Κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ), δε διασφάλισαν την απόδοση των εισφορών των εταιρειών παραγωγής συσκευασμένων προϊόντων, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία που οι ίδιες ψήφισαν. Το ιδιωτικοποιημένο σύστημα, που συγκροτείται και ελέγχεται από τις εταιρείες, έχει αποδείξει την αποτυχία του.

Επανερχόμαστε, λοιπόν, στο αίτημά μας για συνάντηση στο Υπουργείο σας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να βρεθεί λύση που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του ΚΔΑΥ στην Ξερόλακκα, τη συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία, αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών, τη λύση των προβλημάτων που εμποδίζουν το στόχο μεγιστοποίησης της ανακύκλωσης, χωρίς να πληρώσουν οι Δήμοι και κατ’ επέκταση οι δημότες, τους ανταγωνισμούς των εργολάβων και των εταιρειών της ανακύκλωσης. Να μη μεταφερθούν οικονομικά βάρη στους δημότες με οποιονδήποτε τρόπο, όπως π.χ. το κόστος ανακύκλωσης με το τέλος ταφής που επιβάλλεται στους Δήμους.

Η ολοκληρωμένη, ουσιαστική, ορθολογική ανακύκλωση, με διαλογή στην πηγή, είναι εφικτή, καθώς υπάρχουν στη χώρα μας όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες».