Στα νοσοκομεία της Ηλείας την Τετάρτη η Μίνα Γκάγκα – Υπόμνημα με προτάσεις από την Αυγερινοπούλου

Η Μίνα Γκάγκα θα επισκεφθεί τις νοσηλευτικές μονάδες του νομού Ηλείας ώστε να δει από κοντά τα προβλήματα που υπάρχουν

 

Στα νοσοκομεία της Ηλείας την Τετάρτη η Μίνα Γκάγκα - Υπόμνημα με προτάσεις από την Αυγερινοπούλου

Επίσκεψη στο νομό Ηλείας θα πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη 19 Ιανουαρίου η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία  θα επισκεφθεί τις νοσηλευτικές μονάδες του νομού ώστε να δει από κοντά τα προβλήματα που υπάρχουν, τόσο σε σχέση με τον κορονοϊό αλλά και όσον αφορά στην συνδυαστική λειτουργία των νοσοκομείων.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αναμένεται να συναντηθεί με το νοσηλευτικό προσωπικό και με τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, για να ενημερωθεί και από αυτή την πλευρά επί των προβλημάτων και στη συνέχεια αναμένεται να διαμορφώσει την εισήγησή της, αφού η Ηλεία έχει τεθεί από το υπουργείο Υγείας σε πρώτη προτεραιότητα όσον αφορά την ηπειρωτική χώρα μαζί με τα νησιά, για να γίνουν οι αλλαγές και να χαρακτηριστεί η Ηλεία σε άγονη γραμμή τύπου Β’.

Προτάσεις από την βουλευτή Δ. Αυγερινοπούλου

Με αφορμή την επίσκεψη της κ. Γκάγκα, η  Βουλευτής του νομού Ηλείας της Ν.Δ Διονυσία Αυγερινοπούλου ζήτησε την πλήρη αξιοποίηση των κτιριακών υποδομών και των τριών Νοσοκομείων της Ηλείας, την παροχή κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού προσωπικού και την περαιτέρω ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του Νομού.

Ειδικότερα με την ευκαιρία της αναδιάταξης του υγειονομικού χάρτη της Ηλείας, αλλά και της ανάγκης να υπάρχουν στο Νομό υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας, η Βουλευτής υπέβαλλε στην Αν. Υπουργό ένα αναλυτικό υπόμνημα, συνοδευόμενο από ενημερωτικό υλικό, στο οποίο εξέθεσε τις προτάσείς της για την αποτελεσματική λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο Νομό Ηλείας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά από τις συστηματικές της επισκέψεις στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ηλείας.

Το υπόμνημα 

Προς: την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Καθ. Μίνα Γκάγκα

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Με την ευκαιρία της επισκέψεώς σας στο Νομό μας, θα ήθελα καταρχάς να εξάρω την ουσιώδη ενίσχυση στην οποία έχει προβεί ήδη η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) κατά τα τελευταία δυόμιση χρόνια και να εκφράσω την βεβαιότητα ότι και η αυριανή σας επίσκεψη θα συντελέσει στην περαιτέρω ενίσχυση των δομών του Ε.Σ.Υ. στο Νομό μας. Η Κυβέρνηση έχει προκηρύξει, πολλές φορές, θέσεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών στα Νοσοκομεία της Ηλείας, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την μέριμνά της για τον Νομό. Παρόλα αυτά, η ανταπόκριση σε αυτό το κάλεσμα της Κυβέρνησης δεν ήταν η αναμενόμενη έως σήμερα. Αρωγός σε όλη αυτήν την προσπάθεια έχει σταθεί η διοίκηση, το ιατρικό και το νοσηλευτικό δυναμικό  των Νοσοκομείων μας, στους οποίους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για τον αγώνα που δίνουν και για την αυταπάρνηση με την οποία στηρίζουν το Ε.Σ.Υ.. Όλο αυτό το διάστημα πρωτοστάτησαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στην μεγάλη πίεση που δέχθηκε και συνεχίζει να δέχεται το σύστημα υγείας.

Ενόψει και της μελλοντικής αναδιάταξης του υγειονομικού χάρτη της χώρας, αλλά και της ανάγκης να παρέχεται σε όλους πρόσβαση σε ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας, λαμβάνω την τιμή να σας θέσω υπόψιν τρεις τουλάχιστον δέσμες μέτρων που θα ήτο χρήσιμες για την αποτελεσματική λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο Νομό Ηλείας:

1.      η παροχή κινήτρων (οικονομικών, βαθμολογικών, φορολογικών κ.α.) για την προσέλκυση ιατρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία του Νομού τόσο για ειδικότητες που έχουν ήδη προκηρυχθεί όσο και για νεότερες ειδικότητες που υπάρχει εκπεφρασμένο ενδιαφέρον από τους ιατρούς για πλήρωση των θέσεων και οι οποίες ανταποκρίνονται στις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.

Να σημειωθεί ότι στο σχεδιασμό για τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και οι ανάγκες των Κέντρων Υγείας της περιοχής, καθώς είναι σημαντική και η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

2.      η πλήρης αξιοποίηση του συνόλου των κτιριακών υποδομών και των τριών Νοσοκομείων της Ηλείας με τη λειτουργία και εξειδικευμένων κλινικών, καθώς και άλλων Κέντρων και Μονάδων Υγείας, όπως αυτές που ήδη έχουν προταθεί κατά το παρελθόν. Επί παραδείγματι:

2.1.   η ίδρυση και λειτουργία παραρτήματος του Ιδρύματος Τζένη Καρέζη για τους χρονίως πάσχοντες και την ανακουφιστική φροντίδα. Με πρωτοβουλία τόσο της υπογράφουσας όσο και του κ. Κ. Καζάκου έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος Τζένη Καρέζη και του Νοσοκομείου του Πύργου για την ίδρυση του παραρτήματος στον Νομό Ηλείας. Αναμένουμε τις σχετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης του Νοσοκομείου του Πύργου για να προχωρήσει η λειτουργία της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας.

2.2.   η ενίσχυση της λειτουργίας του Δικτύου Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών του Ν. Ηλείας και η ίδρυση συντονιστικού κέντρου στην Πάτρα. Σημειωτέον ότι στον Πύργο λειτουργεί ήδη Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική που θα μπορούσε να υποστηρίξει τη λειτουργία του Δικτύου. (Σας επισυνάπτεται συνοδευτικό ενημερωτικό υλικό)

2.3.   η ίδρυση Κέντρου Αποκατάστασης, Ψυχικής Υγείας και Αντιμετώπισης της Άνοιας, Alzheimer και άλλων ψυχικών και γηριατρικών υπηρεσιών.

2.4.   η ίδρυση ογκολογικής μονάδας (Σας επισυνάπτεται συνοδευτικό ενημερωτικό υλικό).

2.5.   η ίδρυση ενημερωτικής δομής για την πρόληψη στα θέματα υγείας και την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης κοινού.

Αναλόγως των αναγκών της τοπικής κοινωνίας και των επιστημονικών επιταγών μπορούμε να προσθέσουμε περαιτέρω μονάδες.

3.      η περαιτέρω ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, όπως αιμοδυναμικό αναλυτή και αναλυτή ορμονολογικών εξετάσεων για το Νοσοκομείο της Κρέστενας, το οποίο εξυπηρετεί δύο και πλέον Δήμους.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι με τον Υπουργό Υγείας, κ. Αθανάσιο Πλεύρη, επεξεργαζόμαστε ένα νέο πρόγραμμα επιστροφής Ελλήνων και Ελληνικής καταγωγής γιατρών, νοσηλευτών και συναφών επιστημόνων από το εξωτερικό στη χώρα μας, δομώντας το «Brain Gain στην Υγεία» και παρέχοντάς τους μια ειδική δέσμη κινήτρων. Το εν λόγω πρόγραμμα μπορεί να υλοποιηθεί πιλοτικά και με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο, αλλά και σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία του Νομού Ηλείας, και θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. και στην Ηλεία με πρόσθετο προσωπικό. Οι Έλληνες γιατροί και επιστήμονες της διασποράς πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούν θερμά στο κάλεσμα της χώρας και θα επιστρέψουν για να ενισχύσουν τις δομές υγείας. Άλλωστε είναι γνωστή η συμβολή των Ελλήνων της διασποράς στην ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. διαχρονικά.

Δοθείσης της ευκαιρίας, θα ήθελα να εξάρω την σημαντική συμβολή του Πανηλειακού Συλλόγου Αμερικής και Καναδά με παροχή ασθενοφόρου, αλλά και του συμπατριώτη μας, Αναπληρωτή Δημάρχου Δήμου Ήλιδας, κ. Ανδρέα Παπαδάκου, ο οποίος, εκ Καναδά ορμώμενος, ενίσχυσε με σημαντικά ιατρικά μηχανήματα το Νοσοκομείο Αμαλιάδας. Αυτές είναι μόλις δύο περιπτώσεις σε μια σειρά από αντίστοιχα ευγενή παραδείγματα. Είμαι βέβαιη ότι η υποστήριξη αυτή θα συνεχιστεί και όλοι μαζί με τις κατάλληλες δομές, την συνεργασία, καθώς και την σημαντική υποστήριξη της πολιτείας, θα επιτύχουμε να δημιουργήσουμε τόσο στην χώρα μας όσο και ειδικότερα στην Ηλεία υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας.

Αναμένουμε, ακόμη, την έναρξη του προγράμματος της τηλεϊατρικής – τηλεσυμβουλευτικής που θα συμβάλλει καθοριστικά στην αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας στο Νομό.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας θέσω και τρεις άλλες ειδικότερες παραμέτρους, λόγω και της επιστημονικής σας ιδιότητας,:

–  την περαιτέρω αξιοποίηση των ιαματικών πηγών που βρίσκονται σε όλο το «τόξο» του Νομού Ηλείας, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων και αναπνευστικών παθήσεων,

–  τα θέματα της ποιότητας του πόσιμου νερού στην Ηλεία και οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και

–  την ανάγκη απονιτροποίησης και λελογισμένης χρήσης των φυτοφαρμάκων για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς η Ηλεία είναι αγροτικός Νομός.

Αναμένω και τις δικές σας προτάσεις για την αξιοποίηση και την ενίσχυση των δομών του Ε.Σ.Υ. στο Νομό Ηλείας, μετά το πέρας της επισκέψεώς σας. Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε περαιτέρω πληροφορίες χρειαστείτε.

Με ειλικρινή εκτίμηση,

Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ