1821: Το νέο επετειακό λεύκωμα – Οι αλλαγές για τα Καλάβρυτα

Το λεύκωμα για το 1821 διορθώθηκε και παρουσιάζεται στη νέα του μορφή για πρώτη φορά την Κυριακή στο «Royal». Η «Π» παρουσιάζει τα σημεία που άλλαξαν οι Καλαβρυτινοί

1821: Το νέο επετειακό λεύκωμα - Οι αλλαγές για τα Καλάβρυτα Το υπό παρουσίαση «επίμαχο» λεύκωμα για το 1821

Για «λεύκωμα που υποβαθμίζει τα γεγονότα που συνέβησαν στην περιοχή και παραλείπει σημαντικές πτυχές και γεγονότα που σφράγισαν και καθόρισαν την εθνική Παλιγγενεσία», είχε κάνει λόγο τον περασμένο Οκτώβριο ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στο Ιστορικό Λεύκωμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος «Μνήμες 1821 – Δυτική Ελλάδα: Η γη της φλόγας», που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των Καλαβρυτινών και τελικά την απόσυρση της έκδοσης.

Τελικά, το λεύκωμα διορθώθηκε και παρουσιάζεται στη νέα του μορφή για πρώτη φορά την Κυριακή στο «Royal», στη σχετική εκδήλωση της Περιφέρειας. Ποιες ήταν όμως, τελικά, οι αλλαγές που απαίτησαν οι Καλαβρυτινοί και πέτυχαν να γίνουν στην αναθεωρημένη έκδοση;

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» παρουσιάζει σήμερα, πριν την επίσημη κυκλοφορία του λευκώματος, όλα τα αναθεωρημένα σημεία της έκδοσης, μετά τις παρεμβάσεις των Καλαβρυτινών:

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

-Αντικατάσταση της επικεφαλίδας (από σελ 43 έως σελίδα 104) από «Εθνικά γεγονότα» σε «ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1821-1830)»

-Αντικατάσταση της επικεφαλίδας από σελ 105 έως σελίδα 191 από «Τοπικά γεγονότα» σε «ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1821-1830)»

– Σελίδα 63 – 65: (9/11/1821 Οργανισμός Δυτικής Χέρσου Ελλάδος)  – Σελίδα 78: (7/4/1824 Θάνατος λόρδου Byron στο Μεσολόγγι)

Σελίδα 86 – 88: (Εξοδος της φρουράς του Μεσολογγίου):

Τα κεφάλαια αυτά, μεταφέρονται στα «ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1821-1830)»

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ «ΘΡΥΛΟ»

Σελίδα 107 – 108: 10-17/3/1821 Ο Π. Πατρών Γερμανός στην Αγία Λαύρα.

ΑΡΧΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: «…Στα μέσα Μαρτίου ο Γερμανός -πριν την αποχώρησή του για τα Νεζερά- τέλεσε δοξολογία, στην οποία ευλόγησε τους παρευρισκομένους, αλλά και τα επικείμενα επαναστατικά σχέδια. Ο θρύλος θέλει τη συγκεκριμένη δοξολογία -με την ύψωση λαβάρου- να λαμβάνει χώρα στη μονή στις 25 Μαρτίου, αν και ο Γερμανός βρισκόταν στην Πάτρα.»

ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: «…Στις 17 Μαρτίου ο Γερμανός -πριν την αναχώρησή του για τη μονή Χρυσοποδαρίτισσας Νεζερών– τέλεσε δοξολογία, στην οποία όρκισε τους παρισταμένους, υπό τη σκέπη του λαβάρου της μονής και ευλόγησε τα επικείμενα επαναστατικά τους σχέδια για την αίσια έκβαση της Επανάστασης

«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΑΝΤΙ «ΑΛΩΣΗΣ»

Σελίδα 108 – 109:

ΑΡΧΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: «21/3/1821 Πολιορκία και άλωση των Καλαβρύτων

Στις 21 Μαρτίου 600 περίπου επαναστατημένοι Καλαβρυτινοί υπό την ηγεσία των Σ. Χαραλάμπη, Ασ. Φωτήλα, Αν. Λεχουρίτη, Σ. Θεοχαρόπουλου, Ν. Σολιώτη, Β. και Ν. Πετμεζά, επιτέθηκαν στις οθωμανικές δυνάμεις του Ιμπραήμ Αρναούτογλου στα Καλάβρυτα, εξαναγκάζοντάς τες να οχυρωθούν στους τρεις οχυρούς πύργους της περιοχής. Υστερα από ολιγοήμερη πολιορκία, και καθώς δεν προσήλθαν, για να συνδράμουν τους πολιορκημένους, οθωμανικές δυνάμεις από την Τριπολιτσά, ο Αρναούτογλου αναγκάστηκε να παραδοθεί, με τον όρο να τεθεί υπό την προστασία του Αν. Λεχουρίτη. Τα Καλάβρυτα ήταν πλέον ελεύθερα. Οι ελληνικές απώλειες από τις πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή υπήρξαν ελάχιστες.»

1821: Το νέο επετειακό λεύκωμα - Οι αλλαγές για τα Καλάβρυτα

ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:

«17 – 21/3/1821 «Πολιορκία και απελευθέρωση των Καλαβρύτων

Στις 17 Μαρτίου 600 περίπου επαναστατημένοι Καλαβρυτινοί υπό την ηγεσία των Σ. Χαραλάμπη, Ασ. Φωτήλα, Αν. Λεχουρίτη, Σ. Θεοχαρόπουλου, Ν. Σολιώτη, Β. και Ν. Πετμεζά, επιτέθηκαν στις οθωμανικές δυνάμεις του Ιμπραήμ Αρναούτογλου στα Καλάβρυτα, εξαναγκάζοντάς τες να οχυρωθούν στους τρεις οχυρούς πύργους της πόλης. Υστερα από ολιγοήμερη πολιορκία, και καθώς δεν προσήλθαν, για να συνδράμουν τους πολιορκημένους, οθωμανικές δυνάμεις από την Τριπολιτσά, η οθωμανική φρουρά υπό τον Αρναούτογλου αναγκάστηκε

να παραδοθεί, με την προϋπόθεση να τεθεί υπό την προστασία του Αν. Λεχουρίτη. Στις 21 Μαρτίου τα Καλάβρυτα ήταν πλέον ελεύθερα. Οι ελληνικές απώλειες από τις πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή υπήρξαν ελάχιστες.»

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

Σελίδα 192: ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΑ: Χρονολόγιο των σημαντικότερων επαναστατικών γεγονότων εθνικού και περιφερειακού ενδιαφέροντος (1821- 1830)

ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΑ: Χρονολόγιο των σημαντικότερων γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1830)

Διορθώσεις στο Χρονολόγιο (με έντονο χρώμα):

17/3/21: Δοξολογία στη μονή Αγίας Λαύρας υπό τον Π. Πατρών Γερμανό και ορκωμοσία των παρισταμένων αγωνιστών για την έναρξη και αίσια έκβαση της Επανάστασης

17/3/21: Ελληνες αγωνιστές υπό τον Σ. Χαραλάμπη και τους Πετμεζαίους πολιορκούν τους Οθωμανούς στα Καλάβρυτα

17/3/21: Μανιάτες αποφασίζουν «να λάβωσι τα όπλα κατά των Τούρκων» στην Αρεόπολη της Λακωνίας

21/3/21: Απελευθέρωση των Καλαβρύτων από τους επαναστατημένους Έλληνες

1821: Το νέο επετειακό λεύκωμα - Οι αλλαγές για τα Καλάβρυτα

ΑΛΛΑΓΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ

Αλλαγή στη φωτογραφία του εξωφύλλου με φωτογραφίες του Βρυζάκη που απεικονίζουν τον Παλαιών Πατρών Γερμανό κρατώντας το Λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης στην Αγία Λαύρα και την Εξοδο του Μεσολογγίου, ενώ επίσης προστέθηκαν στην Ενότητα «ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1821-1830)» τα παρακάτω γεγονότα:

 16.3.1821: Επίθεση στα Αρφαρά

 16.3.1821 (;): Επίθεση στο Λιβάρτζι και στο Σοποτό Καλαβρύτων

 16.3.1821: Επίθεση στη Χελωνοσπηλιά Κλειτορίας

 17.3.1821: Ενοπλη σύγκρουση στη Βερσοβά Αιγιαλείας

1821: Το νέο επετειακό λεύκωμα - Οι αλλαγές για τα Καλάβρυτα

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΥΠΩΣΗΣ

Το συνολικό κόστος του λευκώματος ανήλθε σε περίπου 30.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και τυπώθηκε σε 2.500 αντίτυπα τα οποία παραμένουν στις αποθήκες της Περιφέρειας. Το επιπλέον κόστος για την εκτύπωση της αναθεωρημένης έκδοσης ανήλθε σε 12.000 ευρώ, το οποίο – σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Φίλια – ανέλαβε η ανάδοχος εταιρεία που υλοποίησε το Κινητό Ψηφιακό Μουσείο.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ