Δήμος Ερυμάνθου: Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο καθόρισε τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν και το σχεδιασμό εν όψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου.

Δήμος Ερυμάνθου: Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Την πρώτη τους συνεδρίαση εν όψει της αντιπυρικής περιόδου πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Δευτέρας τα μέλη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Ερυμάνθου υπό την προεδρία του Δημάρχου, Θεόδωρου Μπαρή. Στη συνεδρίαση έγινε απολογισμός της χειμερινής περιόδου, στη διάρκεια της οποίας το τμήμα Πολιτικής Προστασίας κλήθηκε να διαχειριστεί προβλήματα που ανέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως χιονοπτώσεις, αλλά και τα υψηλά ύψη βροχής, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα.

Όπως επισημάνθηκε, ο Δήμος σε συνεργασία και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κατάφεραν να αντιμετωπίσουν εγκαίρως και με αποτελεσματικότητα τα προβλήματα, χωρίς να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και να περιοριστούν οι ζημιές στις περιουσίες των κατοίκων.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο στη διάρκεια του φετινού χειμώνα, χρειάστηκε να τεθεί σε εφαρμογή αρκετές φορές το σχέδιο αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων, στο πλαίσιο του οποίου το προσωπικό του Δήμου βρισκόταν σε επιφυλακή επεμβαίνοντας άμεσα όπου χρειάστηκε σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο με μηχανήματα για να μην αποκλειστούν χωριά. «Είχαμε έναν δύσκολο χειμώνα με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις. Καταφέραμε να κρατήσουμε ασφαλείς τους κατοίκους του Δήμου μας, παρά τα πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στην περιοχή μας. Ο συντονισμός των υπηρεσιών αποδείχτηκε αποτελεσματικός. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε πιστώσεις για δράσεις Πολιτικής Προστασίας καθώς λόγω και της κλιματικής αλλαγής είναι επιτακτική ανάγκη η θωράκιση όλων των χωριών με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και επένδυσης των πρανών με πλέγματα σε όλο το μήκος του επαρχιακού οδικού δικτύου αλλά και στελέχωση του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας με εξειδικευμένους υπαλλήλους», δήλωσε ο κ. Μπαρής.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Στη συνέχεια το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο καθόρισε τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν και το σχεδιασμό εν όψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου. Με δεδομένο, ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου εκδηλώθηκαν εκατοντάδες πυρκαγιές, κυρίως, από ανθρώπινη αμέλεια λόγω της καύσης ξερών χόρτων και κλαδιών, επισημάνθηκε πως οι πολίτες οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, προχωρώντας άμεσα σε καθαρισμό των οικοπέδων και χωραφιών που μπορούν να αποτελέσουν εστία εκδήλωσης πυρκαγιάς, ενώ την ίδια ώρα, ο Δήμος θα εντείνει το προσεχές διάστημα τις εργασίες αποψίλωσης σε πρανή, κοινόχρηστους χώρους, κ.ά. Παράλληλα, ο Δήμος σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία προχωρά στην επικαιροποίηση του σχεδίου διαχείρισης και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΔΕ, Νικόλαος Γυφτάκης, καθώς και ο Βασίλειος Κούτρας από την Περιφέρεια, οι αντιδήμαρχοι και υπεύθυνοι Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρης Παρασκευόπουλος και Ηλίας Παπαγιαννόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος, Λεωνίδας Γεωργαντόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΚΕΤχ, υπολοχαγός, Ιωάννης Αθανασόπουλος, ο Διοικητής του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Πατρών, αντιπύραρχος, Αργύριος Φαλίρας και ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Χαλανδρίτσας, ανθυποπυραγός, Αλέξανδρος Καραγεώργης, ο Διοικητής του Α.Τ. Ερυμάνθου, Θεόδωρος Χριστόπουλος, ο εκπρόσωπος του Δασονομείου Χαλανδρίτσας, Ιωάννης Παπακωνσταντίνου και ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ερυμάνθου, Απόστολος Ζγολόμπης.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μπαρής μέχρι τα μέσα Μαΐου θα πραγματοποιηθούν δύο ακόμη συνεδριάσεις του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, με σκοπό την παρακολούθηση των προβλεπόμενων ενεργειών και δράσεων.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ