Ηλεία: Σε τροχιά ολιστικής ανάπτυξης η Αρχαία Ολυμπία

Η στρατηγική αρθρώνεται σε 5 άξονες προτεραιότητας

Ηλεία: Σε τροχιά ολιστικής ανάπτυξης η Αρχαία Ολυμπία

Πρώτος κόβει το «νήμα» για την επόμενη προγραμματική περίοδο ο δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας, ο οποίος είναι ο μοναδικός στο νομό Ηλείας  που έχει κινήσει διαδικασίες για μια Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση εντός των ορίων του και ήδη βρίσκεται  ένα βήμα πριν την υποβολή αναπτυξιακής ολιστικής πρότασης, πριν ακόμη ανοίξει η νέα προγραμματική περίοδος  της περιόδου 2021-2027.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Για τη νέα ΟΧΕ έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον δήμο, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στο σωματείο «Διάζωμα». Η αρχή έγινε το καλοκαίρι του 2020 όταν παρουσιάστηκε στην Αρχαία Ολυμπία το περίγραμμα της ΟΧΕ από τον περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη, τον δήμαρχο Γιώργο Γεωργιόπουλο και τον πρόεδρο του σωματείου «Διάζωμα», Σταύρο Μπένο, γνωρίζοντας ιδιαίτερη αποδοχή από τους τοπικούς φορείς.

 

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Ο δήμαρχος της Α. Ολυμπίας, από την αρχή έχει υπογραμμίσει την ανάγκη δημιουργίας ενός στρατηγικού σχεδιασμού με τη συμβολή όλων των φορέων. Με τον τρόπο αυτό, μέσα από την ΟΧΕ η Ολυμπία θα μπορέσει να αξιοποιήσει την παγκόσμια λάμψη της, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει ανεκμετάλλευτη.

Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση αποτελεί χρηματοδοτικό και προγραμματικό εργαλείο υλοποίησης συνεκτικών αναπτυξιακών σχεδίων με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και ενεργοποίηση συγκεκριμένων επενδυτικών προτεραιοτήτων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020, το οποίο πρόκειται να συνεχιστεί στη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2021- 2027.

 

ΦΟΡΕΙΣ

Το αξιοσημείωτο είναι ότι στη διαβούλευση που έγινε πριν λίγο καιρό για την ΟΧΕ Αρχαίας Ολυμπίας συμμετείχαν τριάντα εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους. Αυτές οι προτάσεις θα ενσωματωθούν στο συνολικό σχεδιασμό, μέσα και από μια νέα διαβούλευση που θα γίνει εντός του καλοκαιριού.

 

ΑΠΟΘΕΜΑ

Στη βάση της τεκμηρίωσης υπογραμμίζεται από την ηγεσία του δήμου ως σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα το πολιτιστικό απόθεμα υψηλής ιστορικής αξίας και παγκόσμιας εμβέλειας και, δευτερευόντως, αναγνωρίζεται ως υψηλής σημασίας ο πρωτογενής τομέας και οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την αγροδιατροφή. Η Αρχαία Ολυμπία είναι ένας τόπος με σημαντικά και ισχυρά πλεονεκτήματα που δεν έχουν αξιοποιηθεί στο έπακρον και δεν έχουν κατακτήσει τον επιθυμητό βαθμό προβολής και δημιουργίας μιας συνεκτικής ταυτότητας.

 

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Με κέντρο των παρεμβάσεων την τοπική κοινότητα της Αρχαίας Ολυμπίας και εξακτίνωση σε όλο το εύρος του δήμου, η ΟΧΕ θα συμπεριλάβει έργα υποδομής και ήπιες δράσεις με στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και της διασύνδεσής του με τον τουρισμό, την ενίσχυση της συνδεσιμότητας και προσπελασιμότητας της περιοχής με την βελτίωση των μεταφορικών υποδομών, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, καθώς και της ενσωμάτωσης των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας και της καινοτομίας.

 

ΑΞΟΝΕΣ

Η στρατηγική της ΟΧΕ Αρχαίας Ολυμπίας αρθρώνεται σε 5 άξονες προτεραιότητας, οι οποίοι συμπυκνώνονται ως εξής:

  • Ανάδειξη και προβολή του πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού και περιβαλλοντικού αποθέματος και δημιουργία μιας συνεκτικής τουριστικής ταυτότητας.
  • Προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της περιοχής παρέμβασης και ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας.
  • Βελτίωση της συνδεσιμότητας και προσπελασιμότητας της περιοχής παρέμβασης και του δικτύου υποδομών της.
  • Προαγωγή της επιχειρηματικότητας και των ευκαιριών παραγωγής εισοδήματος με έμφαση σε ποιοτικό τουρισμό και αγροτική παραγωγή.
  • Διασφάλιση κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξη και προώθηση στην απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ