«409»: Να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού το δημόσιο συμφέρον

Του Σπύρου Σκιαδαρέση, Περιφερειακός σύμβουλος Αχαΐας.

Το πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο 409, στην Πάτρα, βρίσκεται σε λίστα για μακροχρόνια μίσθωση 50 ετών, σε ιδιώτες.

Ενα θέμα, το οποίο απασχολεί όχι μόνο την πόλη των Πατρών αλλά και την ευρύτερη περιοχή, για να μην πω ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα και όχι μόνο.

Το πρώην 409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, είναι κληροδότημα του αειμνήστου μεγάλου ευεργέτου των Πατρών Βασιλείου Μαραγκόπουλου, κτίριο το οποίο αποπεράτωσε ιδίοις χρήμασι και διέθεσε στο ελληνικό Δημόσιο με τον όρο: να λειτουργεί ως Υγειονομική Μονάδα, η οποία θα εξυπηρετεί και τον Στρατό. Σε περίπτωση μάλιστα μη τήρησης του όρου αυτού, οι νόμιμοι κληρονόμοι να έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν το κληροδότημα.

Το μίσθωμα, τώρα, ορίζεται στις 18.000 ευρώ και σύμφωνα με τους όρους Διακήρυξης του Διαγωνισμού, οι οποίοι έχουν ήδη οριστικοποιηθεί, προβλέπουν την μίσθωση του πρώην Στρατιωτικού Νοσοκομείου για χρονικό διάστημα 50 ετών με δικαίωμα επέκτασης της σύμβασης για άλλα 20 χρόνια.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. Αχαΐας, παρουσίασαν την κατάσταση και τις αντιπροτάσεις τους, για την χρήση του πρώην 409 Στρατιωτικού Νοσοκομείου της πόλης. Προτάσεις οι οποίες δεν είναι βεβαίως τωρινές, αλλά από την πρώτη στιγμή που το εν λόγω Νοσοκομείο έπαυσε να λειτουργεί, το 2017. Προτάσεις για την αξιοποίηση του κτηρίου προς το δημόσιο συμφέρον και πρωτίστως των κατοίκων του Νομού, υπάρχουν και μάλιστα αρκετές και εξ όσων γνωρίζω έχουν ήδη κατατεθεί στο Προεδρείο και κοινοποιηθεί τοις πάσι.

Το θέμα αυτό είναι υψίστης σημασίας για την περιοχή μας. Σε μια εποχή που το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, δυστυχώς, φυτοζωεί, η αξιοποίηση των δημοσίων κτιρίων από το ίδιο το Δημόσιο προς όφελος του πολίτη είναι επιβεβλημένη!

Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Μπονάνος είναι και ο ίδιος σύμφωνος προς την αξιοποίηση του κτιρίου, με δημόσιο χαρακτήρα, προτείνοντας μάλιστα μέσα στα 5.000 τ.μ. του κτηρίου – μεταξύ άλλων – να δημιουργηθεί Μονάδα Φροντίδας Ασθενών Τελικού Σταδίου.

Προτάσεις αξιοποίησης υπάρχουν κι άλλες. Ενδεικτικά και επιγραμματικά αναφέρω:
> Δημιουργία πρότυπου Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, σε συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων και του ΕΣΥ.
> Μεταστέγαση της 5ης Τοπικής Ομάδας Υγείας Ανω Πόλης, εξοικονομώντας έτσι περίπου 9.000 ευρώ μηνιαίως από τον δημόσιο κορβανά.
> Χρήση τμήματος από το γειτονικό Νοσοκομείο «Καραμανδάνειο».

Πρέπει να λάβουμε όλοι μας και πρωτίστως το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ότι το πρώην 409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο είναι κληροδότημα και υπάρχουν πολλές δικλείδες ασφαλείας της διαθήκης, τις οποίες πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού, για το δημόσιο συμφέρον.
Προτείνω την συγκρότηση Επιτροπής, με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Μπονάνο, εκπροσώπους των παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου και τον πρόεδρο του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Αχαΐας, να επισκεφθεί τον αρμόδιο υφυπουργό ΥΕΘΑ Ν. Χαρδαλιά και να παραθέσει τα αιτήματα και τις προτάσεις.

 

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments