5 εναλλακτικές εάν δεν σου ταιριάζει ο διαλογισμός

Ο διαλογισμός είναι το κυρίαρχο μέσο που μας βοηθά να φτάσουμε στο mindfulness, όμως υπάρχουν και εναλλακτικές πρακτικές!

dialogismos-enallaktikes Φωτογραφία από Anna Shvets (pexels.com)

Νιώθω πως ο διαλογισμός είναι ακόμα μία παρεξηγημένη πρακτική, όσον αφορά στην ψυχική, συναισθηματική και σωματική μας ευεξία, όμως δέχομαι πως μπορεί και να μην σου ταιριάζει.

Ίσως να αισθάνεσαι πως ακόμα δεν έχεις καταφέρει να τον «πετύχεις» ή πως κάτι δεν κάνεις σωστά ή μπορεί πολύ απλά, να τα παράτησες νωρίς, πριν αρχίσεις να βλέπεις τα πολύ υπαρκτά οφέλη του.

Θα σου προτείνω να γυρίσεις ξανά σε αυτό το κείμενο που σου είχα γράψει παλαιότερα και στο ενδιάμεσο, ας δούμε μαζί κάποιες εναλλακτικές mindfulness σε περίπτωση που ακόμα δεν τα έχεις βρει με τον διαλογισμό.

via GIPHY

Τι είναι το mindfulness και γιατί είναι τόσο σημαντικό;

Στην καρδιά του διαλογισμού υπάρχει ουσιαστικά το κόνσεπτ του mindfulness και εάν αναρωτιέσαι τι ακριβώς είναι αυτό, εγώ είμαι εδώ για σένα.

Σύμφωνα με το mindful.org, mindfulness είναι η βασική ανθρώπινη ικανότητα να είσαι απολύτως παρούσα στη στιγμή, με πλήρη συνείδηση του πού βρίσκεσαι και με τι ακριβώς ασχολείσαι, χωρίς να αντιδράς με υπερβολή ή να νιώθεις πως σε «πνίγει» το περιβάλλον σου και ό,τι συμβαίνει.

Ο διαλογισμός είναι το κυρίαρχο μέσο που μας βοηθά να φτάσουμε σε αυτόν τον στόχο, όμως υπάρχουν και εναλλακτικές (thank God)!

Ας τις δούμε μαζί.

5 εναλλακτικές εάν δεν βολεύεσαι με τον διαλογισμό

Baby steps, ειδικά εάν τώρα αρχίζεις να γνωρίζεσαι με την ιδέα του mindfulness, δεν χρειάζεται να πέσεις απευθείας στα βαθιά, αλλά μπορείς να αρχίσεις να δοκιμάζεις λίγο το νερό τρόπον τινά.

1. Μπάνιο στο δάσος

Προφανώς και όχι, δεν το εννοώ απολύτως κυριολεκτικά, μην τρομάξεις και κλείσεις την καρτέλα με ταχύτητα Flash. Στην πραγματικότητα, αυτό το «μπάνιο» στο δάσος δεν συμπεριλαμβάνει μία κυριολεκτική ντουζιέρα ή να αρχίσεις να «πλένεσαι» με φύλλα και χώμα. Είναι απλά η λογική πως μέσα στη φύση, συγκεντρώνεσαι στο να παρατηρείς με όλες σου τις αισθήσεις, ό,τι έχει να σου προσφέρει εκείνη. Μπορεί να είναι το τιτίβισμα των πουλιών, ο καταγάλανος ουρανός, το πράσινο των φύλλων, η φρεσκάδα του χώματος μετά τη βροχή, το άρωμα των δέντρων.

Επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει πως το να περνάς 20 με 30 λεπτά στη φύση συνδέεται με αισθητή πτώση της κορτιζόλης, που είναι η ορμόνη του άγχους πρακτικά, κάτι που έχει ξεκάθαρη επίδραση στην ψυχοσωματική σου ευεξία.

δάσος-διαλογισμός

Φωτογραφία από Gustavo Queiroz (pexels.com)

2. Δουλειές του σπιτιού με επίγνωση

Τις περισσότερες φορές που ασχολούμαστε με τις δουλειές του σπιτιού, το κάνουμε με πάρα πολύ βαριά καρδιά και ανυπομονώντας για τη στιγμή που θα τελειώσουμε τα πάντα και θα το βγάλουμε κι αυτό από πάνω μας. Αντ’αυτού όμως, μπορούμε να κάνουμε τις δουλειές του σπιτιού με απόλυτη επίγνωση των κινήσεών μας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όσο περισσότερο επικεντρώνεσαι στο ένα πράγμα που πρέπει να κάνεις, π.χ. στο να πλύνεις τα πιάτα, τόσο το μυαλό σου θα αδειάσει από οποιαδήποτε άλλη σκοτούρα και θολούρα.

3. Journalling

Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του παραδοσιακού διαλογισμού είναι η αναγνώριση των συναισθημάτων και των σκέψεών μας και με το journaling είναι εφικτά και τα δύο.

Το να αποτυπώνεις σκέψεις και συναισθήματα, εμπειρίες ή όνειρα στο χαρτί, σε βοηθά να αποκτάς μία καλύτερη εικόνα του τι συμβαίνει μέσα σου και να μπορείς να ξεδιαλύνεις ελαφρώς το χάος που ίσως να επικρατεί μέσα στην μέρα σου.

4. Μουσική

Η ζωή χωρίς μουσική θα ήταν λάθος, το έχει πει και ο Νίτσε. Ας τον αφήσουμε όμως αυτόν εκεί που είναι και ας γυρίσουμε σε σένα. Όταν με επίγνωση και συγκέντρωση αφιερώνεσαι στο να ακούς μουσική και μάλιστα, την αγαπημένη σου μουσική, μπορείς να διακρίνεις λεπτομέρειες και στοιχεία που μπορεί ποτέ ξανά να μην είχες παρατηρήσει. Ακόμα και εάν είχες ακούσει ένα τραγούδι εκατό φορές μέχρι σήμερα.

Η μουσική βοηθά στην έκκριση ντοπαμίνης και σεροτονίνης, που επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία, οπότε άφησε τις μπαταρίες σου να γεμίσουν ξανά με τους ήχους της αγαπημένης σου Spotify playlist.

5. Ζωγραφική

Μάλλον υπήρχε λόγος που μας άρεσε τόσο πολύ να ζωγραφίζουμε όταν ήμασταν μικρές. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις της δραστηριότητας, αλλά και η έκθεση στα όμορφα χρώματα που έχουμε στη διάθεσή μας, ενεργοποιούν τα κομμάτια του εγκεφάλου μας που είναι υπεύθυνα για τη δημιουργικότητα και τη λογική.

Εν ολίγοις, όσο περισσότερο ασχοληθείς με τη ζωγραφική, τόσο πιο ξεκάθαρα θα δεις τα πράγματα που μπορεί να σε ανησυχούν, αφού ανέκαθεν αυτή η δραστηριότητα ήταν η ιδανική για τη διαχείριση των συναισθημάτων.

 

Με πληροφορίες από readunwritten.org

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ