5 λόγοι για να κρατήσεις τη σχέση σου εκτός social media

Υπάρχει μία εκλεπτυσμένη ισορροπία ανάμεσα στο να μοιράζεσαι στιγμιότυπα από τη σχέση σου στα social media και να κάνεις oversharing.

social-media-sxesi Φωτογραφία από Anastasia Shuraeva (pexels.com)

Τα social media είναι αυτό ακριβώς που υποδηλώνει η λέξη, social, κοινωνικά, μας φέρνουν σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο και μας δίνουν την ευκαιρία να μοιραστούμε στιγμές και εμπειρίες της ζωής μας.

Και εάν ανάμεσα στο content που θες να μοιράζεσαι, είναι και ο σύντροφός σου ή η μεταξύ σας σχέση, τότε αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου. Στην τελική, δικός σου είναι ο λογαριασμός, ό,τι θέλεις κάνεις (αρκεί πάντα, αυτό να ακολουθεί τα γενικότερα guidelines της εκάστοτε πλατφόρμας).

via GIPHY

Εάν θέλεις να ακούσεις όμως, και μία διαφορετική οπτική γωνία, είμαι υπέρμαχος της σκέψης και της τακτικής πως η σχέση σου θα πρέπει να είναι ιδιωτική, όχι όμως κρυφή. Private, but not secret που λένε και στα εξωτερικά.

Υπάρχει μία εκλεπτυσμένη ισορροπία ανάμεσα στο να μοιράζεσαι στιγμιότυπα από τη σχέση σου και να κάνεις oversharing, δηλαδή να περνάς στο επίπεδο της υπερβολής, στο σημείο όπου οριακά τίποτα πια δεν είναι για εσάς τους δύο μόνο, αλλά ξαφνικά τα πάντα έχουν ένα online κοινό.

social-media-sxesi

Φωτογραφία από Klaus Nielsen (pexels.com)

5 οφέλη του να κρατάς τη σχέση σου εκτός social media

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορείς να μοιράζεσαι ό,τι ακριβώς θες εσύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως ξεκάθαρα υπάρχουν ορισμένα οφέλη στο να κρατάς τη σχέση σου σε μία ιδιωτική σφαίρα και να μην την υπερ-εκθέτεις online.

Σε βοηθά να μένεις στη στιγμή και να διατηρείς την αυθεντικότητα της σχέσης

Το να είσαι διαρκώς με ένα κινητό στο χέρι, να αποτυπώνεις με την κάμερά σου κάθε στιγμή σε φωτογραφίες ή βίντεο, όχι για να μείνουν στο προσωπικό σου αρχείο, αλλά με σκοπό να μοιραστείς αυτό το περιεχόμενο online, είναι σχεδόν ένα σίγουρο σκεπτικό, για να βγεις από την εκάστοτε στιγμή που ζεις με τον σύντροφό σου. Ενίοτε, οι ομορφότερες στιγμές δεν καταγράφονται ποτέ με μία κάμερα και είναι εκείνες που αξίζει να ζήσεις αποκλειστικά και μόνο με τον σύντροφό σου, χωρίς να σκέφτεσαι εάν ο φωτισμός είναι σωστός ή πόσα λάικ θα πάρει αυτή σας η φωτογραφία.

Όταν ζεις τη στιγμή αντί να σκέφτεσαι για μία «πιασάρικη» λεζάντα, αυξάνεις την αυθεντικότητα της σχέσης σου, καθώς η σύνδεση με τον σύντροφό σου είναι εκείνο που βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων σου.

via GIPHY

Μειώνεις την ασκούμενη πίεση και αυξάνεις την οικειότητα ανάμεσά σας

Αρκετές είναι οι φορές που μπορεί καν να μην συνειδητοποιούμε το πόση ένταση και πίεση μπορεί να μας προκαλούν τα social media, αυτή η ανάγκη να δώσουμε συγκεκριμένο περιεχόμενο ή να κρατήσουμε την εικόνα μας σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Βγάζοντας τη σχέση σου από τα social media, αφαιρείς ταυτόχρονα και αυτή την πίεση από πάνω σας, για το πώς «πρέπει» να φαίνεστε online. Αυτό φυσικά, σας δίνει τη δυνατότητα να έρθετε ακόμα πιο κοντά και να ζείτε αυθεντικά αυτό που σας συνδέει, γιατί απολαμβάνετε κάθε στιγμή με ή χωρίς likes και σχόλια. Η πίστη και η ικανοποίηση στη σχέση σας δεν συνδέεται με κανέναν εξωτερικό παράγοντα ή παρατηρητή.

Περισσότερη ιδιωτικότητα

Το να «κρύβεις» τον σύντροφό σου από τα social media τελείως, μπορεί να προκαλέσει αίσθηση ανασφάλειας στην άλλη πλευρά, άρα στόχος δεν είναι να κρατήσεις τη σχέση σου κρυφή, αλλά να εξασφαλίσεις την μέγιστη δυνατή ιδιωτικότητα. Υπάρχουν κομμάτια της ζωής μας που πραγματικά δεν χρειάζεται και δεν είμαστε αναγκασμένες να μοιραστούμε με τον οποιονδήποτε, πόσω μάλλον όταν είναι κάτι τόσο ιδιαίτερης σημασίας για εμάς, όπως η ερωτική μας ζωή. Είναι σα να φέρνουμε ξένους ανθρώπους μέσα στη σχέση μας, δίνοντάς τους μάλιστα το ελεύθερο να σχολιάζουν κάτι που στην ουσία δεν γνωρίζουν καθόλου, αλλά νομίζουν πως ξέρουν πάρα πολύ καλά.

ιδιωτικοτητα-σχεση-social media

Φωτογραφία από Samson Katt (pexels.com)

Λιγότερες συγκρίσεις

Δεν ξέρω πότε φτάσαμε στο επίπεδο να επηρεαζόμαστε τόσο πολύ από το online περιεχόμενο που να μην βλέπουμε καθαρά τις ομορφιές της δικής μας προσωπικής ζωής, αλλά όπως μπορεί να συγκρίνεις τον εαυτό σου με την εκάστοτε celebrity και να θεωρείς πως η ζωή σου δεν είναι στο ίδιο επίπεδο επιτυχίας και ευτυχίας, έτσι μπορεί εύκολα να επηρεαστείς από τις εικόνες άλλων ζευγαριών και ξαφνικά, να μεταμορφώσεις τη σχέση σου σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να αποδείξεις (σε ποιον;) ότι είσαι αρκετά ευτυχισμένη και έχεις βρει τον Έναν.

Διασκέδαση και όμορφες στιγμές

Όσο περισσότερο κρατάς τη σχέση σου για σένα και τον σύντροφό σου, τόσο περισσότερο θα μπορείτε να κλειστείτε στην προσωπική και ιδιωτική σας «φούσκα», ζώντας τον έρωτα και τη σχέση σας, χωρίς να αφήνετε άλλους ανθρώπους να ακουμπούν πάνω σε αυτό που έχετε και είναι ιερό. Η σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων είναι αυτό ακριβώς, μεταξύ δύο ανθρώπων, εκτός εάν ακολουθείτε την πολυγαμία, αλλά δεν μιλάμε για αυτό τώρα. Αντί να αγχώνεσαι να κάνεις μία στιγμή τέλεια για τα social media, μπορείς απλά να την χαρείς και να την καταγράψεις στο μυαλό σου σαν άλλη μία όμορφη στιγμή με τον σύντροφό σου και αυτό έχει απείρως μεγαλύτερη αξία από όλα τα likes του κόσμου.

 

Με πληροφορίες από bustle.com