60 χρόνια «Ενωσις Κέντρου»: Ο Γεώργιος Παπανδρέου και η ιστορία των Αχαιών Ζαΐμη, Βγενόπουλου και Δρούλια

Σαν σήμερα 19 Σεπτεμβρίου του 1961, ο Γεώργιος Παπανδρέου συγκροτεί μια πανίσχυρη παράταξη, που γνώρισε τον θρίαμβο, τη διάσπαση και τη λήθη, με την Αχαϊα να πρωταγωνιστεί στις μεγάλες στιγμές

60 χρόνια «Ενωσις Κέντρου»: Ο Γεώργιος Παπανδρέου και η ιστορία των Αχαιών Ζαΐμη, Βγενόπουλου και Δρούλια 1962: Ο Γ. Παπανδρέου στην Αχαϊα, ανάμεσα στον Τάση Βγενόπουλο και τον Τάκη Κατσικόπουλο

«Πρόθεσίς μου δεν είναι η διένεξις, είναι η ένωσις». Μία από τις φράσεις που χρησιμοποίησε ο Γεώργιος Παπανδρέου για να πείσει τους συνοφρυωμένους Φιλελεύθερους του Παπαπολίτη, του Κωστόπουλου και του ασπόνδου μετέπειτα εταίρου του Σοφοκλή Βενιζέλου να συμπράξουν με όλα τα λοιπά κόμματα «του χώρου», για να συσταθεί ένα ενιαίο κόμμα, η Ενωσις Κέντρου. Είναι 19 Σεπτεμβρίου του 1961, 60 χρόνια πριν από σήμερα.

60 χρόνια «Ενωσις Κέντρου»: Ο Γεώργιος Παπανδρέου και η ιστορία των Αχαιών Ζαΐμη, Βγενόπουλου και Δρούλια

Ο Α. Παπανδρέου με τον Τάκη Κατσικόπουλο, θείο του μετέπειτα βουλευτή και νομάρχη

Ο Κ. Καραμανλής έχει προκηρύξει εκλογές, οι οποίες θα μείνουν στην ιστορία, γιατί η Ενωση Κέντρου αμφισβήτησε το αποτέλεσμα ως «ως προϊόν βίας και νοθείας», κηρύσσοντας τον πρώτο περίφημο «Ανένδοτο Αγώνα»που κλιμακώθηκε μέχρι τις νικφόρες για τη Ενωσι Κέντρου εκλογές του 1963 και τις πανηγυρικές του 1964, που όμως οδήγησαν σε μια κυβερνητική θητεία που διακόπηκε αναπάντεχα μεν, αλλά τρόπον τινά ενδόξως, ως αποτέλεσμα προδοσίας εκ των έσω, όπως ο ηγέτης του κόμματος κατάγγειλε, στο πλαίσιο του δεύτερου Ανενδότου. Που όμως δεν δικαιώθηκε, αφού ακολούθησε η δικτατορία του ’67 και ο θάνατος του Γεωργίου Παπανδρέου την επόμενη χρονιά. Η Ενωσις Κέντρου επανήλθε στο προσκήνιο κατά τη Μεταπολίτευση με αρχηγό τον Γεώργιο Μαύρο, αλλά η κίνηση του Ανδρέα Παπανδρέου να συστήσει νέο φορέα που αποδείχθηκε πιο συμβατός με τις προσδοκίες των πολιτών, υπέστη προοδευτική αφυδάτωση και εξαϋλώθηκε, χωρίς κανείς να θυμάται πότε.

Στις 9 μ.μ. της 19ης Σεπτεμβρίου ( οι πολιτικές εξελίξεις τότε πολύ συχνά ήταν βραδυνές αν όχι και μεταμεσονύκτιες, ο Γεώργιος Παπανδρέου προέβη στη δήλωση: “Χαίρω δια την επελθούσαν ένωσιν των πολιτικών δυνάμεων του Κέντρου, η οποία απετέλει καθολικόν αίτημα του λαού. Και τώρα βαδίζομεν προς την νίκην”. Είχε προηγηθεί η συγκατάθεση των άλλων ηγετών του χώρου, και ο τερματισμός μιας διάσπασης, αποτέλεσμα της γνωστής φιλαρχίας που χαρακτήρισε τον δημόσιο βίο της χώρας μέχρι και την επιβολή της δικτατορίας.

Ενωσις Κέντρου, σε μεγάλο βαθμό, θα πει Αχαϊα. Το κόμμα διέθετε σημαντικό εκτόπισμα στην περιοχή, τοοποίο δεύρυνε θεαματικά κατά τη δεκαετία του ’60, για να αποκληθεί ο νομός «κοιτίδα του Παπανδρεϊσμού», εκ των υστέρων.

Στις εκλογές του 1961, η Ενωσις Κέντρου εκλέγει, πέραν του ίδιο του Γεωργίου Παπανδρέου, τους ακόλουθους βουλευτές:

60 χρόνια «Ενωσις Κέντρου»: Ο Γεώργιος Παπανδρέου και η ιστορία των Αχαιών Ζαΐμη, Βγενόπουλου και Δρούλια

Ο Φωκίων Ζαϊμης, παππούς του σημερινού αντιπεριφερειάρχη

ΦΩΚΙΩΝ ΖΑΪΜΗΣ: Γεννημένος το 1899, ήταν γιος του Ασημάκη Ζαΐμη και της Λουκίας Νέγρη. Εγγονός του Θρασύβουλου Ζαΐμη ενώ από την πλευρά της μητέρας του από τις οικογένειες Νέγρη και Υψηλάντη. Εξλέγη βουλευτής το 1926. Υπηρέτησε σε διάφορα υπουργία. Αποσκίρτησε από την Ενωσι Κέντρου το 1965.Ως υπουργός συνδέθηκε με προοδευτικά νομοθετήματα, πρωτίστως με τον νόμο που επέτρεπε ψήφο στις γυναίκες, αλλά πήρε τη δόξα άλλος, λόγω ανασχηματισμού! Πέθανε το 1967.
Ήταν παντρεμένος με τη Σαλώμη Ούνγκερσμα. Γιος του ήταν ο Ανδρέας Ζαΐμης, πρώην βουλευτής και υπουργός. Ο εγγονός του Κώστας Ζαϊμης πολιτεύθηκε ανεπιτυχώς και σήμερα ιδιωτεύει, ενώ προσχώρησε στη δημόσια ζωή ο επίσης εγγονός του και συνονόματος Φωκίων, σήμερα αντεπεριφερειάρχης Αχαϊας.

ΤΑΣΗΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Γεννήθηκε στο Καλέντζι το 1898, πέθανε το 1993. Εξελέγη βουλευτής το 1946 και αρκετές φορές έκτοτε. Υπηρέτησε σε υπουργεία. Το 1964 διορίστηκε διοικητής στην ΑΤΕ. Την έδρα του κατέλαβε ο Τάκης Κατσικόπουλος, θείος του μετέπειτα βουλευτή και αυτοδιοικητικού Δημήτρη Κατσικόπουλου. Ανιψιός του ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νικόλαος Βγενόπουλος, που εξελέγη το 1974..

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΡΟΥΛΙΑΣ: Γεννήθηκε στο Αίγιο το 1899 και ήταν γιος του σταφιδέμπορου Ανδρέα Δρούλια. Εκλέχτηκε πρώτη φορά το 1936. Προερχόταν από την ΕΡΕ αλλα΄«μεταγράφηκε» στο Κέντρο το 1961, αλλά αποστάτησε το 1965, έγινε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου. Πέθανε το 1982.

60 χρόνια «Ενωσις Κέντρου»: Ο Γεώργιος Παπανδρέου και η ιστορία των Αχαιών Ζαΐμη, Βγενόπουλου και Δρούλια

Πατήρ και υιός Παπανδρέου. Ο πρώτος ίδρυσε την Ενωση Κέντρου, ο δεύτερος την εγκατέλειψε στο πλήρωμα του χρόνου

Στις ίδιες εκλογές είχε εκλεγεί βουλευτής και ο Ασημάκης Φωτήλας, αλλά με το ΠΑΜΕ, της αριστεράς.
Από πλευράς ΕΡΕ είχαν εκλεγεί ο Παν. Κανελλόπουλος, ο Απ. Καρασπήλιος, ο Β. Παπαρρηγόπουλος, ο Γ. Σακελλαρόπουλος και ο Αχ. Γεροκωστόπουλος, της οικογένειας από την οποία προέρχεται και η κεντρική οδός της πλατείας Γεωργίου.

 

60 χρόνια «Ενωσις Κέντρου»: Ο Γεώργιος Παπανδρέου και η ιστορία των Αχαιών Ζαΐμη, Βγενόπουλου και Δρούλια

Αφίσα της εποχής του β’ ανένδοτου με τον Κ. Μητσοτάκη σε διαβούλευση με τον πρώτο πρωθυπουργό του 1965. Γ. Νόβα

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ