6η ΥΠΕ: Το μήνυμα του Διοικητή Γιάννη Καρβέλη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Η έγκαιρη διάγνωσή παρέχει στους ασθενείς με AIDS,  τη δυνατότητα άμεσης έναρξης της αντιρετροϊκής θεραπείας και τον περιορισμό του κινδύνου μετάδοσης του ιού.

6η ΥΠΕ: Το μήνυμα του Διοικητή Γιάννη Καρβέλη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Ο τελευταίος μήνας του χρόνου αρχίζει με την ημέρα που τιμάται ο αγώνας και η εκστρατεία κατά της μάστιγας του HIV/AIDS. Αναφέρομαι στην σημερινή ημέρα που τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV/AIDS.

Περισσότερα από τριάντα χρόνια η παγκόσμια ιατρική κοινότητα ασχολείται με την προσπάθεια πρόληψης και ενημέρωσης κατά του ιού, που καταστρέφει την ανοσοποιητική επάρκεια του ανθρώπινου οργανισμού. Εκστρατείες σωστής και επαρκούς ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την αποφυγή της μετάδοσης της ασθένειας αυτής οφείλει να οργανώνει κάθε συντεταγμένη πολιτεία που, μέσω των φορέων Δημόσιας Υγείας δύνανται να κινητοποιήσει την ατομική συνείδηση. Έτσι θα υπάρξει συλλογική ευαισθητοποίηση για να επιτευχθεί η συλλογική δράση, να ληφθούν πρωτοβουλίες συλλογικών οργάνων και να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης.

Οι πάσχοντες από τον ιό της Ανθρώπινης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας είναι ευάλωτοι στην προσβολή του οργανισμού τους από είδη λοιμώξεων, νεοπλασιών και άλλων ασθενειών που δυσκολεύουν την ποιότητα της ζωής τους. Η έγκαιρη διάγνωσή τους, παρέχει τη δυνατότητα άμεσης έναρξης της αντιρετροϊκής θεραπείας και τον περιορισμό του κινδύνου μετάδοσης του ιού, ο οποίος είναι υψηλότερος κατά τη διάρκεια της αρχικής μόλυνσης. Η ποιότητα της αγωγής τους ανεβάζει και την ποιότητα της ζωής τους, το προσδόκιμο της ζωής τους, ενώ, παράλληλα, τείνει τα τελευταία χρόνια να μετατρέψει αυτή την αρχικά θανατηφόρα ασθένεια σε μία χρόνια νόσο.

Είμαστε τυχεροί ως χώρα που το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας προσφέρει μία από τις καλύτερες, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αντιρετροϊκή αγωγή, που πολλοί αλλοδαποί επιστήμονες υγείας ζηλεύουν. Αυτό που λείπει από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι η παραγωγή ενός εμβολίου που θα καταφέρει να εμποδίσει αυτή την ιική μόλυνση και να περιορίσει τις μεταλλάξεις της.

Η πανδημική αναπνευστική λοίμωξη του COVID επέφερε πολλαπλές δυσκολίες στην αντιμετώπιση του AIDS εξαιτίας της διατάραξης της προσβασιμότητας των πασχόντων στα συστήματα υγείας, στα διαγνωστικά κέντρα, στους δειγματοληπτικούς ελέγχους ακόμη και στη θεραπεία, σε πολλές χώρες. Ωστόσο, οι ερευνητές που εργάζονται χρόνια σε μελέτες για την καταπολέμηση του ιού της Ανθρώπινης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας ελπίζουν ότι θα υπάρξει εξέλιξη στην εμβολιαστική κάλυψη για την εξάλειψή του.

Εύχομαι ολόψυχα, στο μέλλον, να κερδηθεί και αυτό το επιστημονικό επίτευγμα και να γίνει και αυτή η νόσος παρελθόν για την ανθρωπότητα.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκεφαλικό: Οι γυναίκες έως 35 ετών κινδυνεύουν περισσότερο σε σχέση με τους άντρες
Rapid test: Eίναι καλύτερα να γίνονται από τη μύτη παρά από το στόμα
Κορονοϊός: Νέες οδηγίες για την καραντίνα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων - Πόσο αξιόπιστα είναι τα self test
Το χάπι της Merck λειτουργεί εναντίον της μετάλλαξης Όμικρον