Για μια νέα 3η Σεπτέμβρη

*Ο Μαρίνος Σκανδάμης, είναι τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο Κίνημα Αλλαγής.

Η επέτειος της 3ης Σεπτεμβρίου 1974, συμβολίζει για την Ελλάδα και το ΠΑΣΟΚ την απαρχή του μεταπολιτευτικού δημοκρατικού αγώνα, που διεκδίκησε έναν δικαιότερο κόσμο και πέτυχε, σε μεγάλο βαθμό, να αλλάξει τη χώρα μας.
Στις μέρες μας όμως, που η πίστη στην δημοκρατία οπισθοχωρεί και η κοινωνική δικαιοσύνη εγκαταλείπεται λόγω των παγκόσμιων και εθνικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία η ανανοηματοδότηση του προοδευτικού αγώνα.
Αυτός δεν μπορεί να γίνει με τη στείρα επίκληση ενός ένδοξου παρελθόντος, αλλά με απάντηση στα σύγχρονα μεγάλα προβλήματα, που πνίγουν τις ανθρώπινες ανάγκες και αποθεώνουν τις αγορές.
Ο ψηφιακός ασφυκτικός έλεγχος της ζωής μας, η αυταρχικοποίηση των καθεστώτων, ο αχαλίνωτος λαϊκισμός, οι ασύμμετρες παγκόσμιες απειλές για το περιβάλλον, την ασφάλεια και την υγεία, η υποκατάσταση του συλλογικού συμφέροντος από το αγοραίο και η ενοχοποίηση των κοινωνικών δικαιωμάτων, αποτελούν κάποιες από τις νέες σημαντικές προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Και οι πολιτικές απαντήσεις σε αυτές, δεν μπορούν παρά να δοθούν μέσα από την επιδίωξη μιας πιο δίκαιης, δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας.
Κρατώντας λοιπόν από το παρελθόν την μαχητικότητα, το ριζοσπαστισμό, την αντισυμβατικότητα, τον άνθρωπο ως επίκεντρο της πολιτικής και τη σύγκρουση με τα συμφέροντα, που χάραξαν τον δρόμο που πορεύτηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου, κοιτάμε μπροστά διεκδικώντας μια άλλη Ελλάδα.
Που θα σέβεται τον λαό της, θα δίνει ισότιμα χώρο, ευκαιρίες και ελπίδα σε όλους, θα εμπεδώνει την κοινωνική δικαιοσύνη και θα διεκδικεί μια Ευρώπη των λαών και εν τέλει, έναν ανθρώπινο κόσμο.
Αυτό εξάλλου απαιτεί και προτάσσει η σοσιαλιστική βαριά παρακαταθήκη της 3ης Σεπτεμβρίου, με την οποία πάντα θα συγκρινόμαστε για να βλέπουμε αν της αξίζουμε.
*Ο Μαρίνος Σκανδάμης, είναι τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο Κίνημα Αλλαγής.
 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω Whatsapp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ