8 εκατομμύρια καταζητούμενοι: Ο εφιάλτης της καταστολής υπό τον Άσαντ
Σοκ προκαλεί η επίσημη παραδοχή των συριακών αρχών πως πάνω από 8 εκατομμύρια πολίτες βρέθηκαν καταζητούμενοι από το καθεστώς Άσαντ για πολιτικούς λόγους, αριθμός που αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστολής που ασκήθηκε επί δεκαετίες.
Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι είχαν στοχοποιηθεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας του ανατραπέντος καθεστώτος Άσαντ, σύμφωνα με ανακοίνωση του συριακού Υπουργείου Εσωτερικών. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Νουρεντίν αλ Μπάμπα, σχεδόν το ένα τρίτο του συριακού πληθυσμού είχε φακελωθεί και διωχθεί για πολιτικούς λόγους.
Το καθεστώς Άσαντ, που ανατράπηκε τον Δεκέμβριο, είχε εξαπολύσει μαζικές διώξεις από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011, μετά την αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Εκατομμύρια πολίτες παγιδεύτηκαν στο δίκτυο των κατασταλτικών μηχανισμών, κατηγορούμενοι για συμμετοχή ή υποστήριξη διαδηλώσεων, επικοινωνία με ξένες κυβερνήσεις ή σχέσεις με «τρομοκρατικές» οργανώσεις — όρος που χρησιμοποιούσε ο Άσαντ για να περιγράψει κάθε μορφή αντιπολίτευσης.
Τραμπ: Άρση όλων των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Συρία
Χιλιάδες Σύροι φυλακίστηκαν, πολλοί βασανίστηκαν, και δεκάδες χιλιάδες εξακολουθούν να αγνοούνται. Η κλίμακα των πολιτικών διώξεων αποτυπώνει με ανατριχιαστικό τρόπο την έκταση της βίας και της τρομοκρατίας που ασκήθηκε από το προηγούμενο καθεστώς σε βάρος των ίδιων των πολιτών του.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου ανακοίνωσε επίσης τη σύσταση νέων δομών ασφαλείας: μεταξύ αυτών ένα ειδικό σώμα για την επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, με στόχο την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης ναρκωτικών και ανθρώπων. Παράλληλα, δημιουργείται τουριστική αστυνομία για την προστασία περιοχών ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας, όπως η αρχαία Παλμύρα — μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Το σφουγγάρι της κουζίνας που χρησιμοποιούμε όλοι κρύβει δύο απρόσμενους κινδύνους
Κλείδωσε το Apple Event: Έρχονται iPhone 18 Pro και το iPhone Ultra
Η παράσταση «Μια άλλη Θήβα» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας ΦΩΤΟ
Τι ώρα πληρώνονται σήμερα οι συντάξεις Σεπτεμβρίου
Νέο Mac Studio με M5 Max και M5 Ultra: Το ισχυρότερο Mac για on-device AI
Η «Κοινο_Τοπία» επιβράβευσε τις φοιτητικές ομάδες Patras Medicine
Ούτε στο ψυγείο, ούτε στη φρουτιέρα: Το μυστικό για να διατηρήσεις τις μπανάνες φρέσκες για εβδομάδες!
Μόλις αποκαλύφθηκε το νέο Mac mini με M6 και M5 Pro
