Καταγγελία του “Ιπποκράτη”: Αδικαιολόγητη μη επαναπρόσληψη 4 εργαζομένων μέσω ΔΥΠΑ ηλικίας 55 – 67 ετών

Τι αναφέρει σε επιστολή του προς τον Άδωνι Γεωργιάδη

Καταγγελία

Επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη την οποία γνωστοποιεί προς τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου “Άγιος Ανδρέας” απέστειλε το Σωματείο Εργαζομένων “Ο Ιπποκράτης” καταγγέλλοντας την αδικαιολόγητη μη επαναπρόσληψη 4 εργαζομένων μέσω ΔΥΠΑ ηλικίας 55 – 67 ετών.

Όπως σημειώνει σε αυτή: “Τον Απρίλιο που μας πέρασε υπεγράφη η ΚΥΑ για την επαναπρόσληψη για δύο επιπλέον έτη των 1300 εργαζομένων στο χώρο της Υγείας μέσω ΔΥΠΑ, του προγράμματος ηλικίας 55 – 67 ετών. Ένα πρόγραμμα που εσείς ως Υπουργός Εργασίας αλλά και μετέπειτα ως Υπουργός Υγείας είχατε θετική στάση για την υλοποίησή του, όπερ και εγένετο.

Στο Νοσοκομείο μας συμβαίνει το εξής παράδοξο. Επαναπροσλήφθηκαν οι εργαζόμενοι σύμφωνα με την ΚΥΑ εκτός από 4 συναδέλφους χωρίς κανένα λόγο και καμία αιτία. Το Σωματείο μας μόλις πληροφορήθηκε για αυτή την αρνητική εξέλιξη με απόφαση του Δ.Σ. αμέσως παρενέβη στη Διοίκηση και ζήτησε να ενημερωθεί επισήμως για τους λόγους της μη επαναπρόσληψης των συναδέλφων. Η Διοίκηση δεν έδωσε καμία πειστική απάντηση γι’ αυτή την άνιση μεταχείριση και τη στοχοποίηση των συγκεκριμένων εργαζομένων.

Ηλίου φαεινότερον πως πρόκειται για καθαρή μεθόδευση από την πλευρά της Διοίκησης.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε πως δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό για αυτούς τους εργαζόμενους όπως πειθαρχική δίωξη ή αναφορά σχετικά με την προϋπάρχουσα εργασιακή τους κατάσταση. Το μόνο «μεμπτό» που μπορούμε να αποδώσουμε σε αυτούς είναι ότι διεκδίκησαν τα αυτονόητα δικαιώματά τους όπως η ειδική άδεια που το ίδιο το Δ.Σ. του Νοσοκομείου μας έκρινε όμοφωνα ότι δικαιούντο ή τη λήψη αναρρωτικής άδειας από τον θεράποντα ιατρό. Επίσης, ένα άλλο «μεμπτό» για ορισμένους από τους 4 συναδέλφους ήταν ότι ανέπτυξαν συνδικαλιστική δράση κάτι που δεν άρεσε στη Διοίκηση.

Το μήνυμα που εκπέμπεται προς το σύνολο των εργαζομένων είναι σαφές και στόχο έχει τον εκφοβισμό και τη χειραγώγηση όλων των συμβασιούχων συναδέλφων προς παραδειγματισμό και συμμόρφωση έτσι ώστε να μην τολμούν να διεκδικούν εφεξής τα αυτονόητα και να είναι άβουλα όντα.

Οι ανάλγητες αυτές πρακτικές οδηγούν αυτούς τους 4 συναδέλφους και τις οικογένειές τους στο φάσμα της ανεργίας και τους καταδικάζουν εσαεί στην ανέχεια στερώντας τους τη δυνατότητα να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα που είναι και ο βασικός σκοπός αυτού του προγράμματος.

Τέτοιες πρακτικές και μοντέλα διοίκησης περασμένων δεκαετιών έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και δεν συνάδουν με το πνεύμα της αξιοκρατίας, της ισονομίας και του πνεύματος της ευνομούμενης πολιτείας που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου μας να επανορθώσει άμεσα την κατάφωρη αδικία που έχει προκαλέσει σε αυτούς τους συναδέλφους, που λόγω ότι «σήκωσαν κεφάλι» τους τιμωρεί με την απόλυσή τους, να γνωρίζει όμως ότι το Σωματείο μας δεν θα ανεχθεί στο μέλλον τέτοια φαινόμενα.

Παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας και την πάταξη τέτοιων ζοφερών φαινομένων τα οποία εκθέτουν και εσάς τον ίδιο που υλοποιήσατε τη δέσμευσή σας για την επαναπρόσληψη και των 1300 εργαζομένων με το πρόγραμμα ΔΥΠΑ ηλικίας 55-67 ετών”.