Πάτρα: Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για 100 θέσεις φόρτισης οχημάτων

Αν όλα προχωρήσουν ομαλά εντός του 2025 θα έχουμε τους πρώτους φορτιστές

διαγωνισμός

Θέμα χρόνου είναι πλέον η Πάτρα να αποκτήσει 100 θέσεις για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων. Ο Δήμος Πατρέων, αξιοποιώντας το πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορτών «Φορτίζω Παντού», ανακοίνωσε τη διενέργεια διαγωνισμού, ο οποίος χρηματοδοτεί σε ποσοστό έως 50% το κόστος επένδυσης για την προμήθεια, εγκατάσταση και σύνδεση στο δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Δήμος Πατρέων μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, θα δέχεται προτάσεις από εξειδικευμένες εταιρείες για να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία.
Αντικείμενο της σύμβασης είναι η εγκατάσταση, διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση δημοσίως προσβάσιμων Σταθμών φόρτισης Ηλεκτροκίνητων επιβατικών Οχημάτων σε σημεία και χώρους που ανήκουν αποκλειστικά στην κυριότητα και κατά τόπον αρμοδιότητα του Δήμου.

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό 3.863.388,40 € με ΦΠΑ.

Οποια εταιρεία αναλάβει το έργο θα είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία των φορτιστών για μία 11ετία. Ο πρώτος χρόνος θα αφορά την αδειοδότηση, εγκατάσταση και σύνδεση στο δίκτυο των σταθμών φόρτισης που υπάγονται στη Φάση αυτή και τα υπόλοιπα δέκα έτη αφορούν την περίοδο λειτουργίας και συντήρησης τους.

Σε αυτή τη φάση, συνολικά αναμένεται να εγκατασταθούν 50 φορτιστές με 100 θέσεις φόρτισης εκ των οποίων οι 79 για ΙΧ οχήματα, οι 5 για θέσεις ΑμΕΑ, οι 12 για ταξί και οι 4 για φορτηγά.

Τα σημεία όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν οι φορτιστές είναι τα εξής: Μαιζώνος 177, Κοραή 5 (έναντι), Αθανασίου Διάκου, Αγίου Ανδρέου 73-65, Πλ. Ομονοίας 22 έναντι, Καλαβρύτων, Καλαβρύτων 43, Φώκαιας 26, Σολωμού 85, Αρχιεπισκ. Μακαρίου, Μαραγκοπούλου 85-71, Δημ. Γούναρη 6-8, ΠΕΟ Πάτρας-Πύργου, Παραλία 263, Δημαρχείο Βραχνεΐκων, Δημοκρατίας 216 στην Οβρυά, Μεγ. Αλεξάνδρου 86-88, Πλ. Γιαννιά 2-4, Ζωγράφου Ρίο, Νόρμαν 25, Παπαδιαμαντοπούλου19, 25ης Μαρτίου 80-96, Ερμού 92 και Πατρέως 92. Τα σημεία επιλέχθηκαν μετά από διαβούλευση που είχε γίνει με τους δημότες τα προηγούμενα χρόνια.

Εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από εξειδικευμένες εταιρείες και δεν παρουσιαστούν κολλήματα στον διαγωνισμό, όπως ενστάσεις, τότε εκτιμάται ότι προς το τέλος του 2025 η Πάτρα θα αποκτήσει τα νέα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, πέρα από αυτά που υπάρχουν σήμερα, κυρίως σε βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ.