Κυβέρνηση: Πλάνα για όλα εκτός από κάλπες

Παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε μέρος των μεταρρυθμίσεων όπως η μείωση φόρων και εισφορών, η απλούστευση του επενδυτικού πλαισίου και η ψηφιοποίηση του κράτους. Ωστόσο, μεγάλο μέρος των δυνάμεων κατευθύνθηκε στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Πλέον, με την βοήθεια των εμβολίων και των διαγνωστικών εργαλείων που είναι διαθέσιμα έχει ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει η αισιοδοξία ότι η χώρα αφήνει σταδιακά πίσω της την κρίση του κορονοϊού. Αυτό δίνει την δυνατότητα πλέον στον πρωθυπουργό να εστιάσει στην επόμενη ημέρα που περιλαμβάνει την ανάταξη της οικονομίας, την επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και την υλοποίηση κεντρικών κυβερνητικών δεσμεύσεων που είχαν παγώσει, λόγω των έκτακτων συνθηκών.

>Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επεξεργάζονται το σχέδιο που θα παρουσιάσει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και θα αποτελέσει τον πυρήνα του κυβερνητικού έργου για την δεύτερη θητεία της κυβέρνησης του. Ο ίδιος με τις δημόσιες τοποθετήσεις του έχει φροντίσει να βάλει τέλος σε όλα τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και έχει τονίσει ότι σκοπεύει να εξαντλήσει την τετραετία, τιμώντας την λαϊκή εντολή.

>Το επόμενο τρίμηνο έχει δοθεί εντολή στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να τρέξουν τις δράσεις και τα νομοσχέδια που τους έχουν ανατεθεί με βάση τον προγραμματισμό του Μεγάρου Μαξίμου. Στόχος είναι από την μία να κλείσουν  εκκρεμότητες και από την άλλη να προετοιμαστεί το θεσμικό πλαίσιο για την ταχεία ανάπτυξη της οικονομίας στην μετά-covid εποχή.

>Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα εργασιακά στο οποίο έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να βγει μπροστά στην υπεράσπιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και να αντιπαρατεθεί απέναντι «στην διαστρέβλωση και την παραπλάνηση των εργαζομένων που επιχειρεί η αντιπολίτευση», όπως αναφέρουν συνεργάτες του. Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι πρόκειται για μια κομβική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του προς όφελος των εργαζομένων καθώς όπως έχει πει «συνδυάζει τις προοπτικές της ατομικής προοπτικής με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας».

>Εντός του Ιουλίου θα ξεκινήσει η εισροή των πρώτων χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που υπολογίζονται στα 4 δις ευρώ, ενώ ειδικό στοίχημα αποτελεί ο τουρισμός με την χώρα να υποδέχεται τους πρώτους επισκέπτες στις 15 Μαΐου, με κυβερνητικά στελέχη να πιστεύουν σε ένα καλύτερο καλοκαίρι με αύξηση των τουριστών και με σύμμαχο τα εμβόλια και τα μαζικά τεστ.

>Μεγάλο βάρος πέφτει και στο υπουργείο Υγείας που καλείται να διαχειριστεί την πίεση στο σύστημα υγείας που αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και να επιταχύνει την διαδικασία των εμβολιασμών, όπου καθημερινά σημειώνονται νέα ρεκόρ με την βοήθεια των αυξημένων παραδόσεων από τις εταιρείες.

>Σε αυτό το περιβάλλον πολλοί δεν αποκλείουν έναν δομικό ανασχηματισμό στις αρχές Σεπτεμβρίου που θα σηματοδοτούσε το πέρασμα στην εποχή μετά την πανδημία και την επανεκκίνηση για το δεύτερο μισό της κυβερνητικής θητείας. Ο πρωθυπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά του για μια τέτοια κίνηση και δεν το συζητά ούτε με τους στενούς του συνεργάτες. Σε καμία περίπτωση δεν θέλει να αποπροσανατολιστούν τα κυβερνητικά στελέχη από το έργο που τους έχει ανατεθεί και οι όποιες αποφάσεις του αναμένεται να ληφθούν προς το τέλος του καλοκαιριού.

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΝΤΕΛΗ