Κάμαλα Χάρις: Τα προτερήματα και τα τρωτά σημεία της αντιπροέδρου των ΗΠΑ

Η πρόκληση και η ευκαιρία για την Χάρις θα είναι να εκμεταλλευτεί την απέχθεια προς τον Τραμπ.

Κάμαλα Χάρις

Η Κάμαλα Χάρις θα είναι η αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Τα ατού και τα τρωτά σημεία της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις «ζυγίζουν» οι πολιτικοί αναλυτές, σε μία προσπάθεια να αποτιμήσουν αν έχει όλο το «πακέτο» για να μπορέσει να νικήσει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών και πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, όπως αναφέρει το BBC, η Κάμαλα Χάρις είναι ελαφρά πίσω από τον Τραμπ, αλλά οι αριθμοί μπορεί να αλλάξουν όταν αναδειχθούν επίσημα και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία. Μπορεί να νικήσει τον Τραμπ;

Η στήριξη στη Χάρις είναι μεγάλη ακόμη και από υψηλόβαθμα στελέχη όπως η Νάνσι Πελόζι, που παραμένει ένα πρόσωπο με μεγάλη επιρροή στο δημοκρατικό στρατόπεδο.

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες

Η πρόκληση και η ευκαιρία για την Χάρις θα είναι να εκμεταλλευτεί την απέχθεια προς τον Τραμπ, να προσελκύσει τους κεντρώους ψηφοφόρους σε πολιτείες – κλειδιά και να καταφέρει να ενεργοποιήσει τη δημοκρατική βάση η οποία τους τελευταίες εβδομάδες είχε περιπέσει σε απογοήτευση.

Ωστόσο, ο ενθουσιασμός έχει επιστρέψει καθώς τα ταμεία του κόμματος γεμίζουν με την Χάρις να έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 80 εκατ. δολάρια σε δωρεές ένα 24ωρο από την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν ότι αποχωρεί από την κούρσα την μεγαλύτερη για οποιοδήποτε υποψήφιο σε αυτές τις εκλογές. Το ποσό αυτό μαζί με τα 100 εκατ. δολάρια που της έδωσε κληρονομιά ο Μπάιντεν την δίνουν ένα σημαντικό προβάδισμα.

Αν είναι τελικά υποψήφια, θα ακυρώσει ένα από τα πιο σημαντικά επιχειρήματα των Ρεπουμπλικάνων εναντίον του Μπάιντεν, που δεν είναι άλλο από την ηλικία του.

Εδώ και μήνες, η εκστρατεία του Τραμπ «χτυπούσε» τον Μπάιντεν λέγοντας ότι βρίσκεται σε αδυναμία και σύγχυση, χαρακτηρισμοί που ενισχύθηκαν για πολλούς Αμερικανούς μετά την αποτυχημένη εμφάνιση του προέδρου στο ντιμπέιτ στα τέλη Ιουνίου απέναντι στον Τραμπ.

Η αντιπρόεδρος, στην ηλικία των 59 ετών, θα είναι πιο ενεργητική στην προεκλογική εκστρατεία. Θα μπορούσε επίσης να στρέψει την ηλικία του 78χρονου Τραμπ εναντίον του, καθώς θα γινόταν ο γηραιότερος άνθρωπος που έχει εκλεγεί ποτέ πρόεδρος.

Επίσης η Χάρις μπορεί επίσης να είναι σε θέση να κερδίσει την υποστήριξη των μαύρων ψηφοφόρων, οι οποίοι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις απομακρύνονταν από τον Μπάιντεν τους τελευταίους μήνες.

Εάν μπορέσει να το συνδυάσει αυτό με μεγαλύτερη υποστήριξη από άλλες μειονότητες και νεότερους ψηφοφόρους – τον συνασπισμό νίκης του Μπαράκ Ομπάμα από το 2008 και το 2012 – θα μπορούσε να τη βοηθήσει να κερδίσει έδαφος έναντι του Τραμπ στις κρίσιμες πολιτείες που θα κρίνουν τις φετινές εκλογές.

Το υπόβαθρό της, επίσης, ως εισαγγελέας θα μπορούσε επίσης να αναβαθμίσει τα διαπιστευτήριά της για τη σκληρή στάση της απέναντι στο έγκλημα.

Αν και το βιογραφικό της στην επιβολή του νόμου αποτέλεσε βαρίδι όταν έβαλε υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών το 2019 – και οδήγησε σε χλευαστικές επιθέσεις «η Κάμαλα είναι αστυνομικός» από την Αριστερά – θα μπορούσε να τη βοηθήσει σε μια εκστρατεία εναντίον του Τραμπ.

Η αντιπρόεδρος ήταν επίσης η υπεύθυνη της κυβέρνησης για τις αμβλώσεις, το οποίο έχει αποδειχθεί ένα από τα πιο ισχυρά θέματα για την κινητοποίηση της βάσης των Δημοκρατικών στις πρόσφατες εκλογές.

Αντίθετα, ο Μπάιντεν, μερικές φορές υπήρξε απρόθυμος υποστηρικτής του θέματος, με εμπόδιο το γεγονός ότι στο παρελθόν είχε υποστηρίξει κάποια όρια στη διαδικασία.

«Νομίζω ότι θυμίζει στις γυναίκες των προαστίων σε όλη τη χώρα, ιδίως σε αυτές τις πολιτείες που δίνουν μάχη, τι διακυβεύεται με τα αναπαραγωγικά δικαιώματα», δήλωσε ο πρώην βουλευτής της Νέας Υόρκης Steve Israel, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Δημοκρατικής Επιτροπής Εκστρατείας για το Κογκρέσο, στην εκπομπή Americast podcast του BBC.

Οι αδυναμίες της Κάμαλα Χάρις

Παρά το γεγονός ότι δημιούργησε ενθουσιασμό στους Δημοκρατικούς για το θέμα των αμβλώσεων, το ιστορικό της Χάρις ως αντιπροέδρου προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Στις αρχές της διακυβέρνησης, της ανατέθηκε να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Μια σειρά από παραλήψεις και λανθασμένες δηλώσεις -συμπεριλαμβανομένης μιας αδέξιας συνέντευξης τον Ιούνιο του 2021 με τον παρουσιαστή του NBC News Λέστερ Χολτ – έβλαψαν το κύρος της και έδωσαν πυρά στο αντίπαλο στρατόπεδο.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ θα προσπαθήσει επίσης να στρέψει εναντίον της το εισαγγελικό παρελθόν της αντιπροέδρου – τόσο με την προβολή του ιστορικού του πρώην προέδρου για τη θέσπιση μεταρρύθμισης της ποινικής δικαιοσύνης όσο και με την επίθεση στις προηγούμενες εισαγγελικές και αναστολικές αποφάσεις της.

Ένα άλλο ευάλωτο σημείο της Χάρις είναι το βεβαρημένο ιστορικό της ως υποψήφια. Στην υποψηφιότητά της για τη Γερουσία το 2016, αντιμετώπισε μόνο συμβολική αντιπολίτευση από τους Ρεπουμπλικάνους στην βαθιά δημοκρατική Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με το newsit, η μοναδική προσωπική της υποψηφιότητα για εθνικό αξίωμα – μια υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών το 2020 – κατέληξε σε ερείπια.

Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για την Χάρις είναι ότι, σε αντίθεση με τον πρόεδρο, δεν είναι η απερχόμενη, που σημαίνει ότι μπορεί να έχει την ευκαιρία να αποστασιοποιηθεί από τον Μπάιντεν, δεν έχει όμως την πολυτέλεια ότι οι ψηφοφόροι την ξέρουν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να παρουσιάσουν την Χάρις ως «αδοκίμαστη» και πολύ «ριψοκίνδυνη» για να γίνει πρόεδρος και ο Τραμπ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τονίσει την εμπειρία που έχει ως πρόεδρος σε αντίθεση με την Χάρις.

 

Διαβάστε επίσης:

«Αποκάλυψαν» χασισοφυτεία 1.810 δενδρυλλίων οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών Πάτρας

Τουρκία: Κλιμακώνει την ένταση ανοικτά της Κάσου, παραβάσεις και συγκέντρωση πολεμικών πλοίων

Λάρισα: Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αγιά, απότομη αλλαγή του καιρού

Κάμαλα Χάρις: Εξασφάλισε τη στήριξη επαρκούς αριθμού αντιπροσώπων – «Θα νικήσω τον απατεώνα Τραμπ»

Αχαΐα: Επιθέσεις κατά γυναικών, καταγγελίες για περιστατικά με δράστες άνδρες