ΗΠΑ: Θέτουν ερωτήματα για την ηλικία και τη διαύγεια του Τραμπ

Φαντάζει στα μάτια πολλών Αμερικανών ως εκπρόσωπος μιας παλιάς φρουράς «δεινοσαύρων» από την οποία θέλουν να απαλλαγούν.

Τραμπ - Χάρις

Οι Ρεπουμπλικανοί κατακρίνουν επί μήνες τον Τζο Μπάιντεν για την ηλικία και την πνευματική διαύγειά του, επιμένοντας ότι δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις άλλης μιας θητείας στον Λευκό Οίκο.

Η καταστροφική εμφάνιση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ με τον Τραμπ στα τέλη του περασμένου μήνα σήμανε την αρχή του τέλους για την καμπάνια επανεκλογής του 81χρονου Δημοκρατικού προέδρου, αλλά με την αποχώρησή του και την εξασφάλιση όπως αναμένεται του χρίσματος από την 59χρονη Κάμαλα Χάρις η προσοχή αναμένεται πλέον να στραφεί στον 78χρονο Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο και τα δικά του φραστικά ολισθήματα.

Στο σταυρόνημα των Δημοκρατικών η ηλικία του Τραμπ και οι γκάφες του

Μπορεί δίπλα στον εύθραυστο, «κοιμήση Τζο», όπως αρεσκόταν να τον χλευάζει, ο Τραμπ να έδειχνε πιο δραστήριος, αλλά τώρα που θα έχει απέναντί του την κατά δύο δεκαετίες νεώτερή του Κάμαλα Χάρις θα φαντάζει στα μάτια πολλών Αμερικανών ως εκπρόσωπος μιας παλιάς φρουράς «δεινοσαύρων» από την οποία θέλουν να απαλλαγούν.

Κι οι Δημοκρατικοί δεν θα χάσουν χρόνο, σύμφωνα με σχολιαστές αμερικανικών ΜΜΕ, να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον του με την πρώτη αφορμή που θα τους δώσει με κάποιο νέο φραστικό του ολίσθημα -είτε λόγω γήρατος είτε λόγω κόπωσης από την εξαντλητική προεκλογική καμπάνια – ή να θυμίσουν στους ψηφοφόρους τις γκάφες του Τραμπ τους τελευταίους μήνες.

Τον περασμένο μήνα, επί παραδείγματι, ο Τραμπ μπέρδεψε το όνομα του προσωπικού του γιατρού, αποκαλώντας τον Ρόνι Τζόνσον αντί για το ορθό Ρόνι Τζάκσον. Το ίδιο είχε κάνει και τον περασμένο Μάρτιο, όταν σε προεκλογική συγκέντρωσή του στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, μπέρδεψε τον Μπάιντεν με τον Μπαράκ Ομπάμα αφήνοντας άφωνο το ακροατήριο.

Έναν μήνα νωρίτερα ο Τραμπ είχε αποκαλέσει «Μερσέντες» τη γυναίκα του Μελάνια, τον Οκτώβριο του 2023 είχε αποκαλέσει τον φίλο του, Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, «ισχυρό ηγέτη της Τουρκίας», ενώ όπως έχει αποκαλύψει η ανεψιά του, η κλινική ψυχολόγος Μαίρη Τραμπ, ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος, όσο κι αν δεν πρόκειται ποτέ να το παραδεχθεί δημοσίως, φοβάται λόγω του οικογενειακού του ιστορικού μήπως εμφανίσει άνοια, όπως ο πατέρας του, Φρεντ Τραμπ ο πρεσβύτερος.

Τι θα κάνει ο Τραμπ απέναντι στην Κάμαλα σε ένα ντιμπέιτ;

H αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα αλλάζει πολλούς από τους υπολογισμούς των Ρεπουμπλικανών, όπως ότι ο κατάδικος Τραμπ θα διασταυρώσει ενδεχομένως το ξίφος του με εκείνο της πρώην γενικής εισαγγελέως Χάρις σε ένα πιθανό ντιμπέιτ τον Σεπτέμβριο.

Η Κάμαλα Χάρις έχει αποδείξει, άλλωστε, τις ικανότητές της στις τηλεμαχίες το 2019 όταν εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του τότε συνδιεκδικητή του χρίσματος των Δημοκρατικών για την προεδρία Μπάιντεν για το θέμα των φύλων, που πάγωσε τις σχέσεις τους μέχρι που την επέλεξε ως υποψήφια αντιπρόεδρό του.

Η Gen Z

Ένα άλλο απροσδόκητο μειονέκτημα για τον Τραμπ, που σχετίζεται με την ηλικία του, αναδύεται καθώς η Χάρις οδεύει προς την επικύρωση της εξασφάλισης του χρίσματος των Δημοκρατικών στο συνέδριο του κόμματος στο Σικάγο τον Αύγουστο: Οι ψηφοφόροι της Gen Z, που δεν ήταν ποτέ μεγάλοι θαυμαστές του Μπάιντεν αλλά θέλουν επίσης την ήττα του Τραμπ, ξεσηκώνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπέρ της Κάμαλα.

Οι νέοι ψηφοφόροι μπορούν να είναι μια ισχυρή δύναμη — αρκεί μόνον να προσέλθουν στις κάλπες τον Νοέμβριο.

Αλλάζουν οι συσχετισμοί

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή των Δημοκρατικών Χανκ Σέινκοπφ, στο στρατόπεδο του κυβερνώντος κόμματος ελπίζουν να συνεχίσει ο Τραμπ να εξαπολύει ανοίκειες επιθέσεις κατά της Χάρις.

«Χωρίς να έχει αντίπαλό του τον Μπάιντεν να τον αποκαλεί “κοιμήση Τζο” εναντίον ποίου θα καταφέρεται τώρα; Είναι πολύ διαφορετικό να επιτίθεται σε μια γυναίκα, αλλά από τον τρόπο που επιτέθηκε στον Μπάιντεν την Κυριακή καταλαβαίνουμε ότι δεν σκέφτεται ξεκάθαρα», λέει, σύμφωνα με το iefimerida.

«Οι Δημοκρατικοί θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τη Χ΄ρις ως αμυντικό πιόνι σκακιέρας στα προάστια, στα θέματα των δικαιωμάτων των γυναικών και των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων και ελπίζουν να τα θαλασσώσει ο Τραμπ υπεραντιδρώντας, ώστε να τον κατηγορήσουν ότι είναι ανίκανος λόγω της ηλικίας του να ελέγξει τον εαυτό του. Κι έτσι αλλάζουν οι συσχετισμοί στην κούρσα».

 

Διαβάστε επίσης:

«Αποκάλυψαν» χασισοφυτεία 1.810 δενδρυλλίων οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών Πάτρας

Τουρκία: Κλιμακώνει την ένταση ανοικτά της Κάσου, παραβάσεις και συγκέντρωση πολεμικών πλοίων

Λάρισα: Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αγιά, απότομη αλλαγή του καιρού

Κάμαλα Χάρις: Εξασφάλισε τη στήριξη επαρκούς αριθμού αντιπροσώπων – «Θα νικήσω τον απατεώνα Τραμπ»

Αχαΐα: Επιθέσεις κατά γυναικών, καταγγελίες για περιστατικά με δράστες άνδρες