«Χρυσό» το deal εξαγοράς της CBL Patras από την Pharmathen – Ποσό ρεκόρ για την πατρινή εταιρεία βιοτεχνολογίας

Η εξαγορά θεωρείται ως το πιο αξιοσημείωτο γεγονός της περασμένης χρονιάς, στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς ο όμιλος Pharmathen εξαγόρασε το 98,33% της CBL Patras, μιας εταιρείας καθετοποιημένης παραγωγής πεπτιδίων υψηλής τεχνολογίας και εγκεκριμένης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), με έδρα και εγκαταστάσεις της Βιομηχανική Περιοχή Πατρών.

cbl patras

«Χρυσό» αποδεικνύεται το deal εξαγοράς της πατρινής εταιρείας βιοτεχνολογίας CBL Patras, του καθηγητή και προέδρου του ΣΕΒΠ&ΔΕ Κλεομένη Μπάρλου από την φαρμακοβιομηχανία Pharmathen.

Η εξαγορά θεωρείται ως το πιο αξιοσημείωτο γεγονός της περασμένης χρονιάς, στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς ο όμιλος Pharmathen εξαγόρασε το 98,33% της CBL Patras, μιας εταιρείας καθετοποιημένης παραγωγής πεπτιδίων υψηλής τεχνολογίας και εγκεκριμένης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), με έδρα και εγκαταστάσεις της Βιομηχανική Περιοχή Πατρών.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που δημοσιοποιήθηκαν προ ημερών, το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε σε €103,7 εκατ. και χρηματοδοτήθηκε με ένα συνδυασμό ιδίων κεφαλαίων και δανείου που χορηγήθηκε από ελληνική τράπεζα. Ποσό €45 εκατ. καταβλήθηκε σε μετρητά κατά την ημερομηνία της εξαγοράς, ποσό €27,3 εκατ. με εισφορά μετοχών, ενώ €33,7 εκατ. αφορά τίμημα το οποίο θα αποπληρωθεί έναν χρόνο μετά την εξαγορά και αναγνωρίστηκε στην παρούσα αξία κατά τη συναλλαγή στο ποσό των €31,4 εκατ.

cbl patras

Ο Κλεομένης Μπάρλος

Η CBL ιδρύθηκε το 1990 από τον καθηγητή Κλεομένη Μπάρλο και αποτελεί έναν από τους προμηθευτές πεπτιδικών υλικών στην Ευρώπη, προσφέροντας πεπτιδικές πρώτες ύλες και ενδιάμεσα πεπτίδια, καθώς και βιομηχανικής και εμπορικής κλίμακας ιδιόκτητα και γενικά πεπτίδια GMP.

Η οικογένεια Μπάρλου συνεχίζει και σήμερα να συνεργάζεται στενά με τη Pharmathen και τη διοικητική ομάδα της CBL, με στόχο να εδραιώσει και να παρέχει σε οποιαδήποτε κλίμακα την απαιτούμενη υποστήριξη για την ανάπτυξη της (καθετοποιημένης) επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η εταιρεία αναφέρει ακόμα πως, «η εξαγορά της CBL Patras επιβεβαιώνει την προσήλωση της Pharmathen στην καινοτομία και την αφοσίωσή της στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, ενδυναμώνοντας περαιτέρω τη θέση της στην παγκόσμια αγορά των θεραπευτικών πεπτιδίων, η αξία της οποίας εκτιμάται σήμερα στα €38 δισ. και αναμένεται να φτάσει τα €100 δισ. έως το 2033. Η εξαγορά αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικές συνέργειες, τόσο σε εμπορικό, όσο και σε ερευνητικό επίπεδο, και για τις δύο εταιρείες, επιταχύνοντας την ανάπτυξή του ομίλου και επεκτείνοντας περαιτέρω τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρoυμε στους πελάτες μας».

Ο τζίρος του ομίλου Pharmathen, ξεπέρασε πέρυσι τα €317 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 16%, ενώ το EBITDA ήταν ενισχυμένο κατά 15,8 εκατ. συγκριτικά με το 2022, στα επίπεδα των 68,31 εκατ., κυρίως λόγω της αύξησης του όγκου πωλήσεων και της βελτίωσης του περιθωρίου μικτού κέρδους.

cbl patras

Οι εγκαταστάσεις στη ΒΙΠΕ

Η Pharmathen, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών σύνθετων γενόσημων φαρμάκων και ανάπτυξης καινοτόμων φαρμακευτικών τεχνολογιών στην Ευρώπη με πάνω από 800 εργαζομένους, έκλεισε την περυσινή χρήση με καθαρά κέρδη ύψους 23,78 εκατ.
Κατά τη διάρκεια του 2023, η Pharmathen έδωσε προτεραιότητα στην προσέλκυση νέων πελατών και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Εξασφαλίστηκαν συνεργασίες με κορυφαίους συνεργάτες στον τομέα του μάρκετινγκ, ανοίγοντας το δρόμο για τη μελλοντική προώθηση των προϊόντων επόμενης γενιάς. Αξιοσημείωτο γεγονός της χρονιάς είναι, όπως αναφέρει, η επιτυχής κυκλοφορία νέων προϊόντων LAI σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ.

Επίσης, συνέχισε την ανάπτυξη φαρμάκων, η οποία είχε ξεκινήσει από προηγούμενα έτη, και άρχισε την ανάπτυξη νέων γενοσήμων φαρμάκων, εφαρμόζοντας την προηγηθείσα έρευνα και εξειδικευμένη τεχνογνωσία της. H ανάπτυξη αυτών των προϊόντων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της επόμενης διετίας ή τριετίας. Οι δαπάνες για το στάδιο ανάπτυξης των έργων αυτών εντός της χρήσης 2023 ανήλθαν σε 39,7 εκατ. από 38,7 εκατ. το 2022.

Η εταιρεία αναπτύσσει κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 10 γενόσημα προϊόντα και εξάγει σε πάνω από 90 χώρες και περίπου 250 πελάτες, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν περίπου το 95% των πωλήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αχαΐα: Επιθέσεις κατά γυναικών, καταγγελίες για περιστατικά με δράστες άνδρες

Κάμαλα Χάρις: Εξασφάλισε τη στήριξη επαρκούς αριθμού αντιπροσώπων – «Θα νικήσω τον απατεώνα Τραμπ»

Πατρών – Πύργου: Λειτουργική ή ολοκληρωμένη; Πιθανόν να χρειαστεί ένα ακόμα τετράμηνο ΦΩΤΟ

Πάτρα: Μπήκε πλαφόν στον αριθμό κηδειών στα δημοτικά Κοιμητήρια

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Τι αλλάζει στο πρόγραμμα, έξτρα μπόνους στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Λεωφόρος Αλεξάνδρας: Βίντεο ντοκουμέντο από τα επεισόδια με πυροβολισμούς

Ειρήνη Κουρούβανη: Ποια είναι η παραολυμπιονίκης που την παρέσυρε αυτοκίνητο και την εγκατέλειψε 

Χανιά: Κινδύνευσε με ακρωτηριασμό τουρίστρια από δάγκωμα θαλάσσιας χελώνας!