OΔΔΗΧ: 600 εκατ. ευρώ από διάθεση 6μηνων εντόκων γραμματίων

Νέα δημοπρασία την επόμενη εβδομάδα, διάθεση και σε φυσικά πρόσωπα.

ΟΔΔΗΧ

Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε με επιτυχία 600 εκατομμύρια ευρώ μέσω δημοπρασίας 6μηνων εντόκων γραμματίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Η ζήτηση για τα γραμμάτια υπερέβη σημαντικά την προσφορά, γεγονός που υποδηλώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Η δημοπρασία του ΟΔΔΗΧ αφορούσε σε έντοκα γραμμάτια διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,30%, ενώ υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,196 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,39 φορές.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Νέα δημοπρασία την επόμενη εβδομάδα, διάθεση και σε φυσικά πρόσωπα

Παράλληλα, ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε και την διεξαγωγή νέας δημοπρασίας την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024 για έντοκα γραμμάτια διάρκειας 13 εβδομάδων ποσού 500 εκατ. ευρώ, λήξεως 1 Νοεμβρίου 2024.

Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024 (Τ+2).

Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360.

Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.

Επίσης, σύμφωνα με το newsit, βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας και μέχρι ώρας 12.00 μ.μ. Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 20% επί του δημοπρατούμενου ποσού.

Παράλληλα με τη δημοπρασία, το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ.

Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

Περίοδος εγγραφών: Από Τρίτη 30 Ιουλίου 2024 έως και Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρησή τους σε μερίδα του Σ.Α.Τ. Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης, με απαραίτητα δικαιολογητικά την Αστυνομική Ταυτότητα και τον Α.Φ.Μ.

 

Διαβάστε επίσης:

ΑΑΔΕ : Μπλόκο σε 27 επιχειρήσεις με εικονικά τιμολόγια άνω των 218 εκατ. ευρώ, στην Αχαΐα πέντε από αυτές

Μετά τον καύσωνα, βροχές και καταιγίδες, που θα χτυπήσει η κακοκαιρία, έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Φυλακές Αγίου Στεφάνου: Κατήγγειλε βιασμό από συγκρατούμενό του

Προς εκτόνωση η ένταση μεταξύ Κάσου και Καρπάθου – «Οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτούργησαν σε διπλωματικό επίπεδο»

ΖΩΝΤΑΝΑ Μητσοτάκης για Αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Δίνουμε μάχη μεταρρυθμίσεων, το πολίτευμά μας είναι εδραιωμένο