5 συνήθειες των ευτυχισμένων ανθρώπων για μια καλύτερη μέρα

Κάθε μέρα σας τελειώνει με έναν βαρύ αναστεναγμό ανακούφισης που τελείωσε; Πολλοί άνθρωποι περνούν ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας και οικειοθελώς παρασύρονται στην παγίδα της κακής διάθεσης με βάση τις εξωτερικές συνθήκες και το υπερβολικό άγχος. Θέλετε να έχετε το πάνω χέρι; Δείτε σε τι χτίζουν τις μέρες τους οι ευτυχισμένοι άνθρωποι.

Το καθημερινό άγχος επηρεάζει αρνητικά την υγεία και την εμφάνισή μας, αλλά λίγοι άνθρωποι μπορούν να το αποφύγουν. Έχουμε συνηθίσει σε στρεσογόνα περιβάλλοντα ως νέο πρότυπο ζωής. Τι γίνεται όμως αν δεν θέλετε να ανεχτείτε τις συνέπειές του; Μια αλλαγή σκηνικού θα προσέφερε φυσικά, υποστηρίζοντας ότι μια σταθερά καλή διάθεση έρχεται μαζί της. Αλλά η μαγεία μιας ικανοποιητικής ζωής βρίσκεται αλλού. Στις καλές συνήθειες. Ας ρίξουμε μια ματιά σε πέντε συνήθειες που καλλιεργούν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι.

1. Πρωινές τελετουργίες

Το πρωί φτιάχνει την υπόλοιπη μέρα, δώστε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να ξυπνήσετε το πρωί και να αφιερώσετε τουλάχιστον μια μικρή στιγμή για τον εαυτό σας. Ξεκινήστε με ένα ωραίο τέντωμα, περισυλλογή για το πώς πρέπει να είναι η μέρα, βαθιές αναπνοές για να οξυγονωθεί σωστά το σώμα σας και μια καλή δόση ενυδάτωσης. Αφήστε το τηλέφωνό σας απενεργοποιημένο καθ’ όλη τη διάρκεια και εστιάστε την προσοχή σας προς τα μέσα, όχι προς τα έξω, για τις πρώτες στιγμές μετά το ξύπνημα.

Μόλις 10 λεπτά προσεκτικού χρόνου με τον εαυτό σας είναι αρκετά για να ξεκινήσει σωστά ο ψυχισμός και να εδραιωθεί η αίσθηση της ικανοποίησης. Δεν χρειάζεται να έχετε πρόγραμμα ή να τσεκάρετε μια λίστα. Συντονιστείτε με τον εαυτό σας και επιλέξτε να αφεθείτε σε ένα τεμπέλικο πρωινό με αργό ξύπνημα ή να γυμναστείτε από την αρχή της ημέρας. Κάθε σώμα είναι διαφορετικό, αλλά κάθε σώμα χρειάζεται το ίδιο πράγμα – να το προσέξουν.

2. Χαρίστε ένα χαμόγελο

«Χαμογελάστε σε όλους – δεν έχει σημασία ποιοι είναι – και αυτό θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε μεγαλύτερη αγάπη για όλους», συνήθιζε να λέει η Μητέρα Τερέζα. Ακολουθήστε αυτό το σύνθημα κάθε μέρα και δείτε τι κάνει στα συναισθήματά σας. Για παράδειγμα, γνωρίζατε ότι ακόμη και ένα ψεύτικο χαμόγελο έχει τα ίδια οφέλη με ένα γνήσιο; Δεν κάνει μόνο τους γύρω σας ευτυχισμένους, αλλά μπορείτε να επωφεληθείτε και εσείς από αυτό. Χαρίστε το στον εαυτό σας όταν αισθάνεστε άσχημα και θα νιώσετε αμέσως καλύτερα.

Δώστε το σε έναν ξένο και δείτε τον πάγο να λιώνει ανάμεσά σας. Στο 90% των περιπτώσεων, θα πάρετε πίσω ακόμα και το χαμόγελό σας. Γιατί; Το χαμόγελο έχει έναν αυτόματο συνειρμό στον εγκέφαλο – την ευτυχία. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά μεταδοτικό. Όσο περισσότερο χαμογελάτε, τόσο περισσότερο πρέπει να χαμογελάτε.

3. Συναντήστε την οικογένειά σας για ένα γεύμα

Όσο δύσκολη κι αν είναι η μέρα, είναι σημαντικό να την τελειώνετε με τους πιο κοντινούς σας ανθρώπους. Το να κάθεστε όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι συμβάλλει στην ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών, στην εδραίωση της αίσθησης του ανήκειν, στην εκπαίδευση της ενσυναίσθησης και στη δημιουργία μιας χαλαρής κοινωνικής ατμόσφαιρας. Ανεξάρτητα από τις συνθήκες ή τον όγκο των ευθυνών, εσείς, η οικογένειά σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα πρέπει πάντα να έρχονται πρώτα.

Oι υποχρεώσεις μπορούν να περιμένουν, αλλά οι σχέσεις χρειάζονται τακτική επένδυση για να λειτουργήσουν. Όσο πιο αρμονικό είναι το περιβάλλον που δημιουργείτε στο σπίτι σας, τόσο καλύτερα θα αισθάνεστε μέσα σας. Δουλέψτε για την οικογενειακή ευημερία κάθε μέρα ξεκινώντας με μικρά βηματάκια βελτίωσης και αφήστε τα να εξελιχθούν σε ένα όμορφο παλάτι.

4. Ρυθμίστε σωστά τη ρουτίνα σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι αποσυνδέονται από τις εσωτερικές τους ανάγκες κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους ημέρας και «μπαίνουν στον αυτόματο πιλότο» προκειμένου να επιβιώσουν. Μπορεί να λειτουργεί για λίγο, αλλά μετά από λίγο νιώθει κανείς συγκλονισμένος, απογοητευμένος, ανικανοποίητος. Πώς όμως να συμβαδίσει κανείς με το απαιτητικό πρόγραμμα και την αυτοεκπλήρωση; Απλά ορίστε δίωρα μπλοκ εργασίας με τακτικά διαλείμματα, κατά τη διάρκεια των οποίων μπορείτε να φάτε ένα σνακ, να τεντωθείτε, να διαλογιστείτε ή να ακούσετε ένα τραγούδι. Με λίγα λόγια, οτιδήποτε σας κάνει ευτυχισμένους

Το σημαντικό είναι να αλλάζετε δραστηριότητες και να επιτρέπετε στον εγκέφαλό σας να χαλαρώσει για λίγο. Στη συνέχεια, θα πλεύσετε στο επόμενο μπλοκ ανανεωμένοι και πιο παραγωγικοί. Οι οκτάωρες βάρδιες «στο πόδι» είναι κατάλοιπο, είναι αδύνατο να κρατάτε τον εγκέφαλο πλήρως συγκεντρωμένο όλη την ώρα και επομένως δεν είναι λογικό να τον αναγκάζετε να το κάνει.

Ωστόσο, έχουμε φτάσει να θεωρούμε τα περισσότερα πράγματα στη ζωή ως δεδομένα και μας λείπει η σωστή προοπτική. Μόλις όμως επιτρέψετε στον εαυτό σας να σταματήσει μερικές φορές την ημέρα, να εκπληρώσει τις εσωτερικές του επιθυμίες ή να ευχαριστήσει εσωτερικά τον εαυτό του για ό,τι μπορεί να θυμηθεί εκείνη τη στιγμή, θα φύγετε για την επόμενη φάση με πολύ μεγαλύτερο επίπεδο ικανοποίησης και ευγνωμοσύνης.

Δώστε προσοχή μια φορά την ημέρα απλώς στην εξάσκηση της ευγνωμοσύνης μέσω της ημερολογιακής καταγραφής. Γράψτε όλα όσα θέλετε να εκτιμήσετε στη ζωή σας. Ζεστά ρούχα, μια στέγη πάνω από το κεφάλι σας, την όρασή σας, την υγεία σας, την οικογένειά σας, τους φίλους σας, την αγαπημένη σας σοκολάτα, μια ευχάριστη (αν και μερικές φορές ίσως απαιτητική) δουλειά. Ευχαριστήστε για τα μικρά και τα μεγάλα πράγματα και δείτε τι θαύματα αρχίζουν να συμβαίνουν.

5. Οργάνωση ψυχικού καθαρισμού

Η παραμέληση της ψυχολογικής υγιεινής αποτελεί επίσης μεγάλο μέρος της ψυχικής σας δυσφορίας. Ο απλός προγραμματισμός μπλοκ εργασίας που περιλαμβάνουν τον αγαπημένο σας καφέ, έναν περίπατο, διαλογισμό, διάβασμα ή μια καλή ξεκούραση δεν είναι αρκετός. Το πρόγραμμά σας πρέπει επίσης να διανθιζεται από χόμπι, επαφή με τη φύση, τακτική άσκηση, συναντήσεις με φίλους ή εμβάθυνση της αυτογνωσίας σας.

Ένας ατελείωτος κατάλογος υποχρεώσεων το μόνο που κάνει είναι να σας απομακρύνει από αυτές και να βαθαίνει το αίσθημα απογοήτευσής σας. Μάθετε να λέτε όχι, γίνετε μετρ της ανάθεσης και επανεξετάστε κάθε μέρα πώς τα καταφέρατε και αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσατε να βελτιώσετε. Να θυμάστε ότι ο πρώτος άνθρωπος που πρέπει να κάνετε ευτυχισμένο, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να δίνετε ευτυχία, είναι ο εαυτός σας.