Πάτρα: Προβλήματα ύδρευσης με το Φράγμα δίπλα μας;

Ο Δήμος σε συγκεντρωτική ανακοίνωση για θέματα νερού, υπενθύμισε μεταξύ άλλων τη θέση του να μη «δημιουργηθεί η Διαδημοτική Επιχείρηση διαχείρισης του φράγματος που προτείνουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι βήμα προς την ιδιωτικοποίηση του νερού με την τιμή στα ύψη».

Πάτρα

Οπως κάθε καλοκαίρι, λιγότερο ή περισσότερο, παρατηρούνται προβλήματα υδροδότησης σε περιοχές του Δήμου Πατρέων. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η πόλη δεν αξιοποιεί το φράγμα Πείρου-Παραπείρου στο βαθμό που θα μπορούσε, ώστε να έχει λύσει τα προβλήματα έλλειψης νερού.

Προχθές, ο Δήμος σε συγκεντρωτική ανακοίνωση για θέματα νερού, υπενθύμισε μεταξύ άλλων τη θέση του να μη «δημιουργηθεί η Διαδημοτική Επιχείρηση διαχείρισης του φράγματος που προτείνουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι βήμα προς την ιδιωτικοποίηση του νερού με την τιμή στα ύψη».

Η «Πελοπόννησος» ζήτησε την άποψη των τριών επικεφαλής της αντιπολίτευσης για το θέμα της αξιοποίησης του φράγματος.

Ο Κώστας Σβόλης επισημαίνει: «Είχαμε πάρει μια απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο για να συσταθεί φορέας διαχείρισης. Η δημοτική αρχή αρνήθηκε να την εφαρμόσει και αυτή τη στιγμή το νερό είναι λίγο σε ποσότητα. Δεν υπάρχει η δικαιολογία κλιματικής αλλαγής, εμείς έχουμε δίπλα μας το φράγμα που είναι γεμάτο με νερό. Επίσης, θα ήθελα να καταγγείλω αυτό που λέει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Δ. Κλάδης, ότι υπάρχουν πολίτες που κλέβουν νερό. Δεν γίνεται να μην τους ξέρεις, στα τοπικά συμβούλια όλοι ξέρουν και τα περισσότερα συμβούλια έχουν εκλεγεί με την παράταξη Πελετίδη. Αν δεν ξέρεις μια δεκαετία ποιοι κλέβουν, τότε έχεις μεγάλη ευθύνη. Τέλος, να μας πουν πόσοι καταναλωτές χρωστούν».

Ο Βασίλης Αϊβαλής, που είχε ασχοληθεί με το θέμα και ως πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, ανέφερε: «Ο Δήμος να υλοποιήσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για δημιουργία διαβαθμιδικού φορέα διαχείρισης με τον Δήμο και την Περιφέρεια για να αναλάβει τη διαχείριση του φράγματος και του νερού. Ετσι θα λήξει το θέμα υδροδότησης της Πάτρας αλλά και των όμορων περιοχών».

Ο Πέτρος Ψωμάς έχει πάγια θέση εδώ και χρόνια: «Να θυμίσουμε ότι ο δήμαρχος Πελετίδης παρανόμησε μη υλοποιώντας την απόφαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου για να δημιουργηθεί διαδημοτικός φορέας για τη διαχείριση του νερού από το φράγμα. Αν είχε κινηθεί νόμιμα και στοιχιζόταν με την πλειοψηφία εκείνης της εποχής, αυτή τη στιγμή οι δήμοι με κυρίαρχο το Δήμο Πατρέων θα είχαν την πολυτέλεια να διαχειριστούν το θέμα του νερού.  Η όποια ευθύνη για έλλειψη νερού σε περιοχές της Πάτρας ή για κακή ποιότητα σε άλλες, θα βάραινε το Δήμο μας και δεν θα είχε κανένα άλλοθι να τα φορτώνει όλα στην Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και την κλιματική κρίση. Είναι καλό να υπενθυμιστεί πως η εμμονή Πελετίδη για μη διαδημοτική διαχείριση, οδήγησε στον ιδιώτη».