Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η μεγάλη ώρα έφθασε, τι θα δούμε στην αποψινή Τελετή Εναρξης στο Παρίσι

Όλα τα φώτα στραμμένα στο Παρίσι πριν από την φαντασμαγορική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

Τελετή

Αντίστροφα μετρά ο χρόνο σήμερα Παρασκευή 26/07/2024, για την έναρξη των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, με το Παρίσι να ετοιμάζεται να εντυπωσιάσει, απόψε, με την Τελετή Εναρξης.

Την Παρασκευή στις 20:30 ώρα Ελλάδος, υπό τη σκιά του Πύργου του Άιφελ και κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα, 300.000 θεατές θα κατακλύσουν τις κερκίδες στις όχθες του ποταμού, για να παρακολουθήσουν για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, την πλωτή παρέλαση.

Κατά μήκος του ποταμού έχουν τοποθετηθεί εμβληματικοί πίνακες μεγάλων ζωγράφων, ενώ εξέχοντες καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις.

Το Παρίσι βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού. Εντυπωσιακά λέιζερ φωτίζουν τον Πύργο του Άιφελ και τον νυχτερινό ουρανό στις τελευταίες πρόβες πριν από την πολυαναμενόμενη τελετή έναρξης.

Η τελετή θα ξεκινήσει από τη γέφυρα του Οστερλίτζ και θα ολοκληρωθεί στους κήπους, τα σιντριβάνια και τις πλατείες του Τροκαντερό, κάτω από τον Πύργο του Άιφελ.

Με πρώτους τους Έλληνες, 85 πλοιάρια με 7.000 αθλητές και επίσημους θα διαπλεύσουν τον Σηκουάνα σε μια διαδρομή έξι χιλιομέτρων, περνώντας από ιστορικά σημεία του Παρισιού, όπως ο Καθεδρικός της Νοτρ Νταμ και η γέφυρα του Νεφ.

Οι θεατές θα παρακολουθήσουν από τις κερκίδες στις όχθες του ποταμού, διακοσμημένες με έργα παγκόσμιας φήμης, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό θέαμα.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά. Σαράντα πέντε χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες βρίσκονται σε ετοιμότητα. Αναμένονται 300.000 θεατές από όλο τον κόσμο, ενώ οι εθελοντές προετοιμάζονται να τους υποδεχθούν στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Το πολύωρο σόου υπόσχεται ένα υπερθέαμα, με φήμες για συμμετοχές της Lady Gaga και πιθανή εμφάνιση-έκπληξη της Celine Dion, που βρίσκεται στο Παρίσι.

Στο Σηκουάνα, τις γέφυρες και τα κοντινά μνημεία, 3.000 χορευτές, τραγουδιστές και καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν στο σόου που σχεδίασε ο θεατρικός σκηνοθέτης Thomas Jolly.

Η R&B σταρ Aya Nakamura θα τραγουδήσει, παρά τις επικρίσεις ακροδεξιών πολιτικών για την εμφάνισή της.

Εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο θα παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης, διάρκειας τριών ωρών και 45 λεπτών, η οποία θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ1 στις 20:30 ώρα Ελλάδος.

Δείπνο Μακρόν στους ξένους ηγέτες

Στο φημισμένο Καρουσέλ του Λούβρου, 100 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένου του Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του, παρευρέθηκαν στο δείπνο του Προέδρου Μακρόν.

Ανάμεσα στους καλεσμένος ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Αν και η επίσημη λίστα με τους παρευρισκόμενους στην τελετή έναρξης δεν έχει δημοσιευτεί, το γαλλικό ειδησεογραφικό μέσο ανέφερε πως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν θα παραστούν, ενώ ο τελευταίος θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρο Χαν Ζενγκ.

Άλλοι Ευρωπαίοι που αναμένεται να δώσουν το παρών στην τελετή έναρξης είναι ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα και ο Φινλανδός ομόλογός του Αλεξάντερ Στουμπ. Στην τελετή λήξης θα παραστεί ο Ντάγκλας Έμχοφ, σύζυγος της Αμερικανίδας αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, που βρίσκεται τώρα στον αγώνα για τον Λευκό Οίκο.

Κλείσιμο εναέριου χώρου

Από την Πέμπτη 25 Ιουλίου, από τις 18:00 το απόγευμα, ο εναέριος χώρος του Παρισιού θα κλείσει σε ακτίνα 150 χιλιομέτρων, επιτρέποντας στην αεροπορική άμυνα της Γαλλίας να παρακολουθεί τον ουρανό για πιθανούς κινδύνους από αεροσκάφη και drones. Τα μέτρα ασφαλείας κρίνονται απαραίτητα, καθώς καθημερινά γύρω στα έξι drones πετούν παράνομα γύρω από το Παρίσι. Ένας από τους συλληφθέντες ήταν και ο προπονητής της εθνικής Βραζιλίας. Ο εναέριος χώρος θα ανοίξει ξανά στις μία τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος, μετά την ολοκλήρωση της τελετής.