Η Αχαϊκή παρασύρει σε «δίκη» το Επιμελητήριο Αχαΐας

O Σεπτέμβριος, αλλά και όλοι οι φθινοπωρινοί και χειμερινοί μήνες, αναμένονται «καυτοί»,  τόσο στη δικαστική αίθουσα, όσο και στις κάλπες του Επιμελητηρίου.

Αχαϊκή

Η Αχαϊκή ήταν μια Τράπεζα, που είχε εκτροχιασθεί από τον σκοπό της κι εξ αυτού του λόγου βρέθηκε στα βράχια;

Οι απαντήσεις εκμαιεύονται από τους μάρτυρες και πρόκειται να δοθούν κι άλλες, τόσο σήμερα που συνεδριάζει για τελευταία φορά μέσα στο καλοκαίρι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πάτρας, όσο και μετά την έναρξη της νέας δικαστικής περιόδου, στις 15 Σεπτεμβρίου. Η ακροαματική διαδικασία προβλέπεται να «τραβήξει» επί μήνες, αφού έπονται οι απολογίες των 88 κατηγορουμένων και οι αγορεύσεις των συνηγόρων τους, προκειμένου να φθάσουμε στην έκδοση της απόφασης.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα ο μέχρι πρότινος νωχελικός και βαρετός τρόπος αντιμετώπισης του «λουκέτου» στην πρώην Συνεταιριστική Τράπεζα δεν υφίσταται πλέον. Αντιθέτως, το ενδιαφέρον είναι αυξημένο και τούτο διότι τον τελευταίο καιρό τα πεπραγμένα της δίκης συνδέονται, έμμεσα πλην καθοριστικά, με τις επικείμενες εκλογές στο Επιμελητήριο Αχαΐας, ενώ ταυτόχρονα εμφανίσθηκαν με ορθωμένο ανάστημα οι Μεριδιούχοι της, οι οποίοι αναντίρρητα θεωρούνται οι μεγάλοι χαμένοι! Πριν τρεις μέρες, ως γνωστόν, ο σύλλογός τους κατέθεσε αγωγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας και 40 μέλη του διεκδικούν αποζημίωση για την απώλεια της περιουσίας από τους βασικούς υπαίτιους του κλεισίματος, ενώ ακολουθεί η κατάθεση και δεύτερης αγωγής, από 150 ακόμη!

Κοινός παρονομαστής της κατατεθείσας αγωγής και του κατηγορητηρίου, που εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη είναι ότι η «Αχαϊκή» λοξοδρόμησε από τους σκοπούς της και λειτουργούσε σαν ένα Πιστωτικό Ιδρυμα το οποίο δανειοδοτούσε λίγους και εκλεκτούς χωρίς επαρκείς εμπράγματες διασφαλίσεις.

Αναφέρεται δε, από Επιμελητηριακούς κύκλους, ως κραυγαλέο παράδειγμα η ανάδειξη στη δικαστική αίθουσα του δανείου ύψους 8 εκ. ευρώ, που δόθηκε σε κοντινό πρόσωπο με την υπογραφή επιμελητηριακού παράγοντα της διοίκηση της Τράπεζας. Οι ίδιοι επιμελητηριακοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι μέρος των χορηγήσεων εκρατείτο από την Τράπεζα και μετατρεπόταν σε μερίδια του δανειολήπτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος της «εκτροπής» της «Αχαϊκής» από τον σκοπό της -αναφέρεται πάντα από τους ίδιους κύκλους- ότι αυτό συνέβαινε και με υπαλλήλους της!

Το πιο τρανταχτό σχόλιο, με βάση τα ανωτέρω, είναι ότι η «Αχαϊκή» και το Επιμελητήριο Αχαΐας παρουσιάζουν «ομοιότητες» στη φιλοσοφία της λειτουργίας τους, καθότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες και η κάθε μορφής διευκόλυνση αφορούσε σε «ημέτερους» μιας περίκλειστης κάστας επιχειρηματιών, που «βούλιαξαν» (κατά σύμπτωση οι περισσότεροι) τις επιχειρήσεις τους και την Τράπεζα!

Υπ΄αυτό το πρίσμα, όχι μόνο ο Σεπτέμβριος, αλλά και όλοι οι φθινοπωρινοί και χειμερινοί μήνες, αναμένονται «καυτοί»,  τόσο στη δικαστική αίθουσα, όσο και στις κάλπες του Επιμελητηρίου.