Μέση Ανατολή: Φόβοι για νέα ένταση μετά το μακελειό στο Ισραήλ με τα 12 νεκρά παιδιά, η ανάμειξη των ΗΠΑ και της Τεχεράνης

Ο θάνατος των 12 παιδιών και εφήβων και ο τραυματισμός δεκάδων άλλων έχει προκαλέσει παγκόσμιους φόβους για μεγαλύτερη «ανάφλεξη» στην περιοχή.

ένταση

Ο θάνατος των 12 παιδιών και εφήβων και ο τραυματισμός δεκάδων άλλων από την επίθεση με ρουκέτες από τον Λίβανο, με στόχο γήπεδο ποδοσφαίρου στα –ελεγχόμενα από το Ισραήλ– Υψίπεδα του Γκολάν χθες (28.07.2024), έχει προκαλέσει παγκόσμιους φόβους για μεγαλύτερη «ανάφλεξη» στην περιοχή.

Αν και η Χεζμπολάχ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης και επιμένει πως δεν εμπλέκεται στο μακελειό, ο IDF (ισραηλινός στρατός) «απάντησε» αργότερα την ίδια νύχτα, σαρώνοντας εγκαταστάσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Λίβανο.

 

Ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη έπληξαν αποθήκες όπλων και υποδομές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, πυροδοτώντας πιθανόν νέες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

«Η σφαγή του Σαββάτου συνιστά την υπέρβαση όλων των κόκκινων γραμμών από την Χεζμπολάχ. Δεν πρόκειται για έναν στρατό που πολεμά έναν άλλο στρατό, αλλά για μια τρομοκρατική οργάνωση που ανοίγει πυρ σκοπίμως εναντίον πολιτών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ για την επίθεση στο γήπεδο ποδοσφαίρου.

Δείτε το βίντεο από τη στιγμή που μεταφέρονται οι νεκροί και οι τραυματίες μετά την επίθεση στο Ισραήλ:

 

Το κάλεσμα στις ΗΠΑ

Μετά την αιματηρή επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν και την ισραηλινή απάντηση, η κυβέρνηση του Λιβάνου κάλεσε τις ΗΠΑ να ζητήσουν από το Ισραήλ να αυτοσυγκρατηθεί.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν την ίδια αυτοσυγκράτηση και από την Χεζμπολάχ, αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Άμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, μιλώντας στο Reuters.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας για τη νέα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είπε πως βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με το Ισραήλ και πως τα στοιχεία δείχνουν ότι όντως η ρουκέτα εκτοξεύτηκε από την Χεζμπολάχ.

«Όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως ο πύραυλος που έπεσε στα υψίπεδα του Γκολάν εκτοξεύτηκε από την Χεζμπολάχ. Βρισκόμαστε ήδη σε επικοινωνία με το Ισραήλ καθώς δεν θέλουμε να κλιμακωθεί η σύγκρουση. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία», απάντησε ο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Οι προειδοποιήσεις της Τεχεράνης

Υπόνοιες για τα «χειρότερα», άφησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Νασέρ Καναανί, στην περίπτωση που το Ισραήλ συνεχίσει τις εντάσεις μετά την επίθεση της Χεζμπολάχ με τα νεκρά παιδιά.

«Οποιαδήποτε δράση του σιωνιστικού καθεστώτος μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση της αστάθειας, της έλλειψης ασφάλειας και του πολέμου στην περιοχή», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νασέρ Καναανί, αφήνοντας υπόνοιες πως στην περίπτωση που το Ισραήλ αντιδράσει ξανά, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι αναπόφευκτος.

Το Ισραήλ θα φέρει την ευθύνη για τις «απρόβλεπτες συνέπειες και αντιδράσεις σε μια τέτοια ανόητη συμπεριφορά», προειδοποίησε επίσης ο Κανανί.

 

Διαβάστε ακόμη:

Λειψυδρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 14 δήμοι της χώρας, σε χαμηλά επίπεδα η στάθμη της τεχνητής λίμνης του Πηνειού στην Ηλεία

Σάρωσαν και φέτος οι Πατρινοί στις Πανελλαδικές, στην «Π» 11 μαθητες που πέρασαν σε Πανεπιστήμια

Καιρός: Ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία, ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο» για εκδήλωση φωτιάς, η πρόγνωση για την Πάτρα

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι ελληνικές συμμετοχές που θα αγωνιστούν σήμερα Κυριακή

Τροχαίο στην Κυπαρισσία: Αναμένονται οι τοξικολογικές του οδηγού της νταλίκας, είχε εμπλακεί ξανά σε θανατηφόρο τροχαίο

Γάζα: Πολύνεκρος βομβαρδισμός του Ισραήλ σε σχολείο, 12 παιδιά σκοτώθηκαν μετά από επίθεση σε θέσεις της Χεζμπολάχ