SOS για τον καταρροϊκό πυρετό -Τι λέει η Κτηνιατρική Υπηρεσία

Επιβεβαίωση της παρουσίας του καταρροϊκού πυρετού σε τρεις εκτροφές αιγοπροβάτων στην κοινότητα της Φασκομηλιάς του Δήμου Ζαχάρως.

SOS

«Επί ποδός» για την ανάσχεση μετάδοσης του καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα βρίσκεται η Κτηνιατρική Υπηρεσία της ΔΑΟΚ, ύστερα από την επιβεβαίωση της παρουσίας της νόσου σε τρεις εκτροφές αιγοπροβάτων στην κοινότητα της Φασκομηλιάς του Δήμου Ζαχάρως.

Η επιβεβαίωση της ύπαρξης του καταρροϊκού πυρετού οδήγησε στην εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης ούτως ώστε η νόσος να περιοριστεί και να μην μεταδοθεί σε άλλες εκτροφές αιγοπροβάτων στην Ηλεία.

SOS

Η προϊσταμένη του τμ. Κτηνιατρικής, Βούλα Αγγελοπούλου

«Η επιβεβαίωση των κρουσμάτων μας οδήγησε στην έκδοση οδηγιών προς τους εκτροφείς, με στόχο να αποτρέψουμε την διασπορά του καταρροϊκού πυρετού», δήλωσε μιλώντας στην «Π» η προϊσταμένη του τμήματος Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ, Βούλα Αγγελοπούλου.

Η κ. Αγγελοπούλου, αφού διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για ζωοανθρωπονόσο -δεν μεταδίδεται δηλαδή από τα ζώα στους ανθρώπους- επεσήμανε ότι η χώρα μας και γενικότερα οι χώρες της Ευρώπης βρίσκονται εδώ και έναν περίπου χρόνο σε αυξημένη επιτήρηση λόγω της ύπαρξης του καταρροϊκού πυρετού. Για την ανάσχεση της εξάπλωσης της νόσου, η οποία συνιστά άμεση απειλή για την κτηνοτροφία.

 

«Προτείνουμε ισχυρά οι αιγοπροβατοτρόφοι που βρίσκονται εκτός της ζώνης ελέγχου να προχωρήσουν σε εμβολιασμούς των υγιών ζώων, καθώς η κίνηση των ανέμων διευκολύνει την μεταφορά των εντόμων και πιθανώς το επόμενο διάστημα να υπάρξει κρούσμα και σε αυτές τις περιοχές», είπε στην «Π» η κ. Αγγελοπούλου. Για την αποφυγή εισόδου του νοσήματος σε άλλες εκτροφές, η Κτηνιατρική υπηρεσία καλεί τους κτηνοτρόφος να τηρούν αυστηρά τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, τα οποία έχουν να κάνουν με τις μετακινήσεις των ζώων, τη χρήση εντομοαπωθητικών και την διενέργεια εντομοκτονιών στους στάβλους.