ΕΑΠ: Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ιατρική Ακριβείας και Νέες Θεραπείες»

Από το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, στο ΕΑΠ το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Ιατρική Ακριβείας και Νέες Θεραπείες» στην αγγλική «Precision Medicine and Novel Therapies» (PRETH).

ΕΑΠ

Η Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας (ΣΘΕΤ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) ανακοινώνουν την έναρξη της λειτουργίας από το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) με τίτλο: «Ιατρική Ακριβείας και Νέες Θεραπείες» στην αγγλική «Precision Medicine and Novel Therapies» (PRETH).

Η «Ιατρική Ακριβείας» αποτελεί μια επίκαιρη και διαφορετική οπτική του τρόπου κατανόησης, διάγνωσης και αντιμετώπισης των ασθενειών που συχνά απειλούν τη ζωή. Βασίζεται στη διάγνωση και εφαρμογή θεραπευτικού σχήματος στηριζόμενη σε υψηλής απόδοσης μοριακά δεδομένα από τους ασθενείς μετά από αναλύσεις μεγάλης κλίμακας. Ακολουθεί μια πολυπαραμετρική προσέγγιση, ενσωματώνοντας δεδομένα από σειρά διαφορετικών πηγών (συμπεριλαμβανομένων των γονιδιωματικών και των επιγενωμικών), με κατεύθυνση την εφαρμογή εξατομικευμένων θεραπειών αλλά και την ανάπτυξη νέων.

Σκοπός του ΔΠΜΣ «Ιατρική Ακριβείας και Νέες Θεραπείες» είναι η επικαιροποίηση γνώσεων και η ανάπτυξη σύγχρονων δεξιοτήτων για τις/τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της υγείας, της διαγνωστικής και της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Στόχος είναι οι εκπαιδευόμενοι/ες να αποκτήσουν συγκεκριμένες επιστημονικές και αναλυτικές δεξιότητες, στη συλλογή και αξιολόγηση κλινικών και εργαστηριακών δεδομένων, στον σχεδιασμό της ιδανικής θεραπείας στο πλαίσιο της Ιατρικής Ακριβείας, στην επιστημονική γραφή και παρουσίαση, στον πειραματικό/κλινικό σχεδιασμό, καθώς και στην ευαισθητοποίηση σε επίκαιρα και σημαντικά ζητήματα στον χώρο της υγείας, όπως η εφαρμογή νέων θεραπειών και η κλινική χρησιμότητα των βιοχημικών και γενετικών αναλύσεων στις αποφάσεις της εξατομικευμένης φαρμακοθεραπείας.

Το περιεχόμενο του ΔΠΜΣ «Ιατρική Ακριβείας και Νέες Θεραπείες» περιλαμβάνει ένα εστιασμένο σύνολο βασικών ενοτήτων που ειδικεύονται σε πολλές πτυχές της Ιατρικής Ακριβείας. Είναι ένα άκρως ανταγωνιστικό πρόγραμμα, το οποίο απαιτεί διεπιστημονική γνώση σε θεωρητικό επίπεδο. Εμπεριέχει τη σύγχρονη θεματολογία αιχμής στις βιοεπιστήμες και στην ιατρική, ενώ ταυτόχρονα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της νέας τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στα πεδία της διαγνωστικής, των γενετικών αναλύσεων και των κλινικών μελετών-δοκιμών.

Διαρθρώνεται σε εξαμηνιαίες Θεωρητικές και Εργαστηριακές Θεματικές Ενότητες εμπλουτίζοντας τη θεωρία με την πρακτική εξοικείωση των συμμετεχόντων στα σύγχρονα εργαστήρια της Σ.Θ.Ε.Τ. του Ε.Α.Π. και του ΙΙΒΕΑΑ. Γλώσσα διδασκαλίας όλων των Θεματικών Ενοτήτων, καθώς και της εκπόνησης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας είναι η αγγλική.

Το ΔΠΜΣ απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) με τίτλο «Precision Medicine and Novel Therapies». Ο τίτλος θα απονέμεται από από τη Σ.Θ.Ε.Τ. του Ε.Α.Π. με μνεία ότι πρόκειται για Διιδρυματικό Π.Μ.Σ. του Ε.Α.Π. και του ΙΙΒΕΑΑ.

Η έναρξη του ΔΠΜΣ PRETH τον Οκτώβριο του 2024. Περισσότερα : Precision Medicine and Nοvel Therapies (Διιδρυματικό ΠΜΣ με το ΙΙΒΕΑΑ) (PRETH) » Ε.Α.Π. (eap.gr)