Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Σε ετοιμότητα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Μακεδονίας

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφές αιγοπροβάτων σε περιοχές της χώρας.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Γιώργου Κεφαλά, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας επικοινώνησαν με κτηνοτρόφους, τους οποίους ενημέρωσαν για το νόσημα (ως προς τα συμπτώματα, τους τρόπους μετάδοσης, την υποχρέωση για άμεση αναφορά στις κτηνιατρικές υπηρεσίες σε περίπτωση υπόνοιας της νόσου, τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα κ.ά). Παράλληλα έγινε κλινική επιτήρηση στις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων για έγκαιρη αναγνώριση ύποπτων συμπτωμάτων της νόσου και ενημέρωση σφαγείων, γαλακτοβιομηχανιών, τυροκομείων, εμπόρων, μεταφορέων ζώντων ζώων για το νόσημα και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν.

 

 

Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Η άμεση επαφή με ζώα που νοσούν και η χρήση κοινών βοσκοτόπων και υδάτινων συλλογών πρόσληψης νερού αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του νοσήματος.

 

Καλούνται, παράλληλα, οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες εισόδου του νοσήματος σε αυτές, συμβάλλοντας έτσι και στην αποτροπή περαιτέρω διασποράς.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:

Δίκη για δολοφονία Καραϊβάζ: Αθώοι λόγω αμφιβολιών και οι δύο κατηγορούμενοι

Καιρός: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας, «ποδαρικό» με καύσωνα ο Αύγουστος, η πρόγνωση έως την Κυριακή

Λογαριασμοί ρεύματος: Κατατέθηκε η τροπολογία, τι προβλέπει

Αχαΐα – Καταγγελία 16χρονης για βιασμό: Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Δολοφονία Ισμαήλ Χανίγια: Τι σημαίνει για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η απάντηση της Χαμάς