Πρόκληση – πρόσκληση για το υπόγειο τρένο: Ο Δήμαρχος πιέζει Φαρμάκη μέσω απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου

Πελετίδης: «Τρένο στην επιφάνεια ή υπογειοποιημένο, με Προαστιακό και Γραμμικό πάρκο;»

Πρόκληση Ο Κώστας Πελετίδης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μίλησε για την καθημερινότητα και ρωτήθηκε για άλλα

Ξεκάθαρος για τις προθέσεις του και τις επόμενες κινήσεις του για το θέμα του τρένου της Πάτρας εμφανίστηκε χθες το πρωί στο Δημαρχείο της Πάτρας ο Κώστας Πελετίδης.

Ο Κ. Πελετίδης απάντησε για τις προθέσεις του σχετικά με το κάλεσμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για ενοποιημένη στάση των φορέων της περιοχής. Ουσιαστικά η «Πελοπόννησος» είχε προαναγγείλει τη θέση της δημοτικής αρχής από την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο δήμαρχος δείχνει πως έχει διάθεση για πιο δυναμικές κινήσεις από τον Σεπτέμβριο.

Είπε χαρακτηριστικά: «Η περιφέρεια κινείται σε άλλο βηματισμό. Εμείς θα πάμε στο περιφερειακό συμβούλιο να ζητήσουμε ξεκάθαρη θέση. Τρένο στην επιφάνεια ή υπόγειο με προαστιακό και γραμμικό πάρκο; Θα είναι μοναδικό για όλη τη χώρα αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε».

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για τη σύνταξη του νέου κανονισμού λειτουργίας της Πάτρας, ο δήμαρχος ρωτήθηκε επίσης από την «Π» για το τρένο αλλά και γενικότερα για το αν τον ανησυχεί η στάση της Ευρώπης απέναντι στην Πάτρα, αφού πρόσφατα το ίδιο χρηματοδοτικό εργαλείο (CEF) δεν ενέκρινε χρηματοδότηση για έργα στο λιμάνι της πόλης. «Είναι ένα πανελλαδικό θέμα. Βλέπουμε γενικότερα ότι έχουν σταματήσει να πληρώνουν τα προγράμματα. Το θέμα είναι ότι οι πολιτικές της ΕΕ προκύπτουν από γεωστρατηγικές καταστάσεις που δημιουργούν ζητήματα. Το δικό μας το τρένο ήταν σε προτεραιότητα για την Ευρώπη μέχρι να ξεκινήσει ο πόλεμος. Μετά, ξαφνικά, το τρένο απέκτησε ενδιαφέρον για άλλη περιοχή και η κυβέρνησή μας συμβαδίζει με τις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ για τη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο που θα μεταφέρει οπλικά συστήματα. Ετσι προχωράει εκείνο το έργο και το δικό μας όχι. Τα χρήματα που ήταν για εμάς, πήγαν εκεί» τόνισε ο δήμαρχος.

Σε άλλο μέτωπο που απασχολεί, αυτό των «παγωμένων εκταμιεύσεων» σε πληρωμές έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, το ΠΔΕ και το Πράσινο Ταμείο, ο κ. Πελετίδης έδωσε απάντηση για το πότε θα «ξεμπλοκάρουν» οι διαδικασίες. «Το ΕΣΠΑ θα αρχίσει να πληρώνει από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Είναι πανελλαδικό θέμα που δείχνει το βάθος για το πώς ανταποκρίνονται στην πράξη οι πολιτικές που εφαρμόζονται. Για τα δικά μας έργα, εμείς κάνουμε αυτά που πρέπει» ανέφερε ο δήμαρχος και συνέχισε: «Ομως, το όλο θέμα έχει να κάνει με τον σχεδιασμό, με την οικονομία της χώρας και πώς πρέπει να λειτουργεί για να εξυπηρετεί την κοινωνία. Αν για παράδειγμα, τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης τα παίρνουν δυο-τρεις επιχειρηματικοί όμιλοι, τότε θα δυσκολευτούν όλοι οι υπόλοιποι για να κάνουν έργα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καιρός: Με 40άρια και καταιγίδες τις επόμενες ημέρες, η πρόγνωση μέχρι τη Δευτέρα

Φωτιά Εύβοια: Βελτιωμένη η εικόνα, σηκώθηκαν τα εναέρια

Μέση Ανατολή: Η δολοφονία του Χανίγια πυροδοτεί νέα ανάφλεξη, φόβοι για «άμεσο χτύπημα» από το Ιράν

Πάτρα: «Μπούκαραν» σε μίνι μάρκετ με όπλο!

Πάτρα: «Βραχιολάκι» σε υπερήλικα που… αυνανιζόταν!