σπιράλ για Πελετίδη: «Ζητά συνεννόηση ο εχθρός των συνεργασιών»

«Όψιμο και προσχηματικό το κάλεσμα, θέλει να μοιράσει τις ευθύνες»

σπιράλ

«Το ανοιχτό κάλεσμα του Δημάρχου Πατρέων για συνεννόηση των φορέων της πόλης προκαλεί τουλάχιστον θυμηδία. Όψιμα και προσχηματικά, κατακαλόκαιρο, με συντονισμό μιας Οργανωτικής Επιτροπής – φάντασμα, ζητά αόριστα από τους φορείς της Πάτρας να συνεργαστούν για “θέματα που αφορούν την καθημερινή λειτουργία της πόλης, που επηρεάζουν και διαμορφώνουν την εικόνα της”».

Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή του το σπιράλ και συνεχίζει: «Ποιος το ζητά; Αυτός που εχθρεύεται κάθε μορφής συνεργασία. Πότε το ζητά; Το μήνα που συμπληρώνει δέκα χρόνια στο τιμόνι της πόλης. Γιατί το ζητά; Γιατί, προφανώς, η Πάτρα έφτασε στο «μη παρέκει» και βλέπει πως πλησιάζει ένας Σεπτέμβριος με το εκρηκτικό κοκτέιλ «ατέλειωτα έργα, κυκλοφοριακό χάος, άθλια εικόνα πόλης». Και τι σκέφτηκε ο Δήμαρχος Πατρέων; Να ζητήσει δήθεν συνεννόηση και διάλογο, προκειμένου να μοιράσει ευθύνες για να μην αποδειχτεί πως τα θαλάσσωσε προσωπικά. Έξυπνο το κόλπο. Μόνο που δεν θα πιάσει.
Πότε, αλήθεια, απασχόλησε τον δήμαρχο η εικόνα πόλης; Τα δημοτικά κτίρια είναι εγκαταλειμμένα στην τύχη τους –κάποια λεηλατημένα- τα πάρκα και οι πλατείες στη χειρότερη φάση τους, η αποκομιδή των σκουπιδιών πλημμελής, η πόλη βρόμικη, πανό παντού. Σε τι θα βελτιώσει την κατάσταση η διαβούλευση με τους φορείς, αν η δημοτική αρχή δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να πάρει πρωτοβουλίες;

Τι εννοεί ο δήμαρχος «λειτουργία πόλης»; Προχωρά πεζοδρομήσεις και αντιδρομήσεις, δρομολόγησε έργα που δεν ολοκληρώνονται, αμφιταλαντεύεται με το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων, αποφεύγει να καταρτίσει μια σύγχρονη κανονιστική, δεν παραδειγματίζεται από επιτυχημένες πρακτικές άλλων δήμων, αρνείται να προσλάβει δημοτικούς αστυνομικούς για επίβλεψη της πόλης. Και ενώ φέρει για όλα ακέραιη την ευθύνη (με την έννοια της αρμοδιότητας), επιχειρεί να επιμερίσει σε άλλους την ευθύνη (με την έννοια του φταιξίματος). Πάει πολύ!

Βρήκαμε και την εξής ενδιαφέρουσα «πονηριά» στις δηλώσεις του: δεν έκανε καμία αναφορά στις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αυτές που, θυμίζουμε, ψηφίστηκαν από το 60% των δημοτών! Παρ’ όλα αυτά το σπιράλ είναι πρόθυμο να συνεισφέρει ιδέες και προτάσεις στο δημόσιο διάλογο. Τις έχουν έτοιμες από καιρό οι Ομάδες Εργασίας μας. Επιπλέον πιστεύουμε στη λογική της συνεννόησης και στη διοίκηση μέσω συνεργασιών. Αν ήρθε η ώρα να απομακρυνθεί η δημοτική αρχή από τους δογματισμούς της, θα είμαστε δίπλα της. Ας είναι υπερβολικά αργά για κάποια θέματα, πάμε να σώσουμε οτιδήποτε σώζεται. Το εννοείς, δήμαρχε; Το θέλεις;».