Αχαΐα: Στις 650 οι καταγγελίες για παραλίες…χωρίς ελεγκτές. «Μπάζει» το νέο σύστημα της καταπάτησης αιγιαλών

Κακούνης στην «Π»: «Τα φαινόμενα αυθαιρεσίας δεν υφίστανται πλέον, γιατί δεν ρισκάρουν» – Στο «σαφάρι» των ακτών και η Δημοτική Αστυνομία

Αχαΐα Οι έλεγχοι γίνονται σε εργάσιμες ημέρες και ώρες, αλλά οι καταγγελίες αφορούν Σαββατοκύριακα

Στις 650 έχουν φτάσει από τις αρχές Ιουλίου μέχρι σήμερα στην Αχαΐα, οι επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα my-Coast του Υπουργείου Οικονομικών, για καταπάτηση τμημάτων αιγιαλού και παραλίας από επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής.

Οπως τόνισε στην «Πελοπόννησο» ο διευθυντής της Κτηματικής Υπηρεσίας Αχαΐας, Παναγιώτης Κακούνης, αυτό είναι το πιο δύσκολο καλοκαίρι για το προσωπικό της υπηρεσίας, που συνεχίζει καθημερινά το έργο των επιτόπιων ελέγχων σε όλο τον νομό και έτσι θα συνεχιστεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Κλιμάκια ελεγκτών πέρασαν προχθές από τις ακτές της Ακράτας, της Πούντας και του Διακοπτού στην Αιγιάλεια, ενώ οι έλεγχοι συνεχίστηκαν χθες και σε ακτές της Δυτικής Αχαΐας.

Ο κ. Κακούνης τόνισε ότι ο συντριπτικός αριθμός των καταγγελιών γίνεται κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, όμως, όταν οι ελεγκτές της Υπηρεσίας καταφθάνουν για έλεγχο κατά τις εργάσιμες ημέρες, συνήθως δεν διαπιστώνουν παραβάσεις καθώς ο εξοπλισμός είναι κινητός και προφανώς έχει απομακρυνθεί. Αυτή η διαπίστωση έχει γίνει από τις πρώτες ημέρες των ελέγχων γι’ αυτό και η Κτηματική Υπηρεσία, επειδή αδυνατεί να ελέγξει όλες τις αναφορές που κοινοποιούνται στην πλατφόρμα my-Coast του Υπουργείου Οικονομικών, ζήτησε τη συνδρομή των Δήμων και της Αστυνομίας.

Ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Αχαϊας Παν. Κακούνης

Παναγιώτης Κακούνης

Η Κτηματική επειδή δεν μπορούσε μέχρι πρόσφατα να συγκροτήσει ικανό αριθμό κλιμακίων ελεγκτών, ζήτησε από τους δημάρχους να κινητοποιηθούν και να καταγράψουν την εικόνα που αφορά τις μισθώσεις στον αιγιαλό και παραβάσεις από επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα κατά τις απογευματινές ώρες αλλά και τα σαββατοκύριακα όπου έχουμε και τα περισσότερα τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες στις παραλίες.

Ο Δήμος Αιγιάλειας, άμεσα ανταποκρίθηκε και κλιμάκιο της Δημοτικής Αστυνομίας ολοκλήρωσε (την Τετάρτη) τους ελέγχους για καταπάτηση τμημάτων αιγιαλού και παραλίας οι οποίοι ξεκίνησαν προ 10ημέρου, μετά από συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου και της Κτηματικής Υπηρεσίας Νομού Αχαΐας. Οι έλεγχοι έγιναν σε πολλές ακτές της Αιγιάλειας, έπειτα από πληθώρα καταγγελιών που αφορούσαν κυρίως τις περιοχές της Ροδοδάφνης και την παραλία Συλιβαινιώτικα στην Ακράτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Δημοτική Αστυνομία έχει καταγράψει περιπτώσεις επιχειρήσεων που έκαναν αυθαίρετη κατάληψη τμήματος αιγιαλού. Το πόρισμα της Δημοτικής Αστυνομίας από τους καθημερινούς, διπλούς ελέγχους αυτών των ημερών (πρωί-απόγευμα) παραδόθηκε χθες στην Κτηματική Υπηρεσία που είναι και αρμόδια για να προχωρήσει στην έκδοση των προστίμων και σε άλλες διοικητικές κυρώσεις (κατασχέσεις σε καρεκλοτράπεζα και ξαπλώστρες αλλά και αφαίρεση αδείας).

Ο διευθυντής της Κτηματικής Υπηρεσίας Αχαΐας Παναγιώτης Κακούνης διαβεβαίωσε στην «Π», πάντως, ότι τα φαινόμενα αυθαιρεσίας που παρατηρούνταν στο παρελθόν, δεν υφίστανται πλέον. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι δεν καταγράφονται σταθερές κατασκευές στον αιγιαλό, όπως συνέβαινε άλλες εποχές. Η μοναδική περίπτωση με αυθαίρετες σταθερές κατασκευές εντοπίστηκε φέτος το καλοκαίρι σε επιχείρηση στο Μονοδένδρι, στην οποία επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 13.000 ευρώ, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο που έχει βεβαιωθεί φέτος το καλοκαίρι. «Η διαφορά με άλλες χρονιές είναι αισθητή. Δεν ρισκάρουν πλέον οι επιχειρήσεις τόσο μεγάλα πρόστιμα» τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νοσοκομείο Ρίου: Στη ΜΕΘ 10χρονος ποδηλάτης μετά από παράσυρση

Αυτός είναι ο 43χρονος που σκοτώθηκε στην Κάτω Αχαΐα

Πειραιάς: Φωτιά στη Μαρίνα Ζέας, στις φλόγες τρία σκάφη και απεγκλωβισμοί ανθρώπων BINTEO

Πάτρα: Επικίνδυνο «κλείσιμο» του Χάραδρου, καθαρίζονται ποτάμια και χείμαρροι ΦΩΤΟ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ασημένιος ο Απόστολος Χρήστου στα 200μ. ύπτιο! – «Τα έδωσα όλα και ανταμείφθηκα»