Πατρινός στην «Π» για συναλλαγή που αποκάλυψε την παραχάραξη χαρτονομισμάτων ΦΩΤΟ

Πλαστά 20ευρα στην αγορά της Πάτρας. Οι τρόποι να αποφύγει κάποιος τις «κακοτοπιές».Η ΕΚΤ απέσυρε 467.000 τραπεζογραμμάτια από την κυκλοφορία το 2023.

 

ΠΑτρινός

Πλαστά χαρτονομίσματα φαίνεται πως έκαναν την επανεμφάνιση τους στην Πάτρα. Σύμφωνα με μαρτυρία αναγνώστη στην «Πελοπόννησο», με έκπληξη ενημερώθηκε πως το χαρτονόμισμα των 20 ευρώ που είχε στην κατοχή του ήταν πλαστό. Κατά τη διάρκεια συναλλαγής καταστηματάρχης που διέθετε ανιχνευτή, διαπίστωσε πως δεν ήταν γνήσιο.

Ο Πατρινός, κατόπιν λεπτομερούς παρατήρησης του τραπεζογραμματίου διέκρινε τις «ατέλειες» τόσο στο υδατογράφημα αλλά και στην ιριδίζουσα λωρίδα. Δεν είναι σε θέση, όπως μετέφερε στην «Π», να προσδιορίσει πού και πότε βρέθηκε στο πορτοφόλι του, επισημαίνοντας πως ο καθένας μπορεί να την «πατήσει», καθώς εκτός από εκείνους που σε καθημερινή επαφή παίρνουν λεφτά στα χέρια τους και είναι υποψιασμένοι, ο απλός πολίτης δεν μπαίνει στη διαδικασία να «επεξεργαστεί» τα χρήματα που λαμβάνει υπό το φόβο μην βρεθεί εξ’ απροόπτου.

ΠΑτρινός

Το πλαστό χαρτονόμισμα των 20€ που κατείχε Πατρινός

ΠΑτρινός

και το γνήσιο χαρτονόμισμα των 20€

Τα χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ εξακολουθούν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2023, απέσυρε από την κυκλοφορία περίπου 467.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ, με το 70% ν’ αφορούσαν 20ευρα και 50ευρα.

Η γνησιότητα των χαρτονομισμάτων του ευρώ μπορεί να επαληθευτεί με τρεις απλούς τρόπους:​

-Ελεγχος με την αφή: Ψηλαφίστε την ανάγλυφη εκτύπωση. Ειδικές μέθοδοι εκτύπωσης προσδίδουν στα τραπεζογραμμάτια χαρακτηριστική αίσθηση στην αφή.

-Οπτικός έλεγχος: Παρατηρήστε το τραπεζογραμμάτιο στο φως και διακρίνετε το υδατογράφημα, την ταινία ασφαλείας και το ημιτελές σχεδίασμα. Τα τρία παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ορατά τόσο στην μπροστινή όσο και στην πίσω όψη των τραπεζογραμματίων.

-Εξέταση υπό γωνία: Παρατηρήστε το τραπεζογραμμάτιο υπό γωνία. Στην μπροστινή όψη μπορείτε να δείτε τη μεταβαλλόμενη εικόνα πάνω στο ολόγραμμα. Στην πίσω όψη μπορείτε να δείτε την ιριδίζουσα λωρίδα, στα τραπεζογραμμάτια των 5, 10 και 20 ευρώ ή τον αριθμό που αλλάζει χρώμα στα τραπεζογραμμάτια των 50, 100, 200 και 500 ευρώ.

Ο έλεγχος γνησιότητας γίνεται και μέσω εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα. Την ώρα που οι διωκτικές Αρχές επιχειρούν να ανακόψουν τη δράση των κυκλωμάτων παραχαρακτών, αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως εύκολα μπορεί κάποιος να βρει οδηγίες μέσω διαδικτυακών σελίδων και βίντεο για τη δημιουργία πλαστών χαρτονομισμάτων.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Αυτοκτονικές συμπεριφορές! Ανησυχητικά τα στοιχεία για την Πάτρα

Βρετανία: Έχουν οργανωθεί πάνω από 35 αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις σήμερα ΦΩΤΟ

Ηλεία: Αυτή είναι η 38χρονη Ιωάννα που πέθανε με το νεογέννητο μωρό της στην αγκαλιά της ΦΩΤΟ

Υπολειτουργεί η Λαϊκή Αγορά της Πάτρας: Κραυγή αγωνίας παραγωγών

Ούτε ευρώ για έργο χωρίς ανακύκλωση: Η Πάτρα προσαρμόστηκε αλλά «έπεσε» σε κενό χρηματοδότησης

Αμαλιάδα: Με το νεογέννητο μωρό στην αγκαλιά της πέθανε η 38χρονη

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Με Κατερίνα Στεφανίδη και Εθνική πόλο ανδρών οι ελληνικές συμμετοχές συμμετοχές σήμερα

Στον τελικό του ακοντισμού η Τζένγκο!