«Οινοξένεια 2024 – Αμπελώνες Γέφυρες»: Ξεχωριστός θεσμός στην Ευρώπη για τον οίνο και την αμπελουργία, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Ένδεκα μέρες γεμάτες από πλούσιες σε αρώματα και συναισθήματα, με όχημα τους εκλεκτούς οίνους της Αιγιάλειας και ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που φέτος επεκτείνονται σε Πάτρα και Καλάβρυτα.

Οινοξένεια

Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης «Οινοξένεια 2024 – Αμπελώνες Γέφυρες», που περνούν πλέον στη δεύτερη δεκαετία τους και με νέα μορφή δομής διαχείρισης, παρουσιάστηκε το πρωί της Πέμπτης στα τοπικά ΜΜΕ από τον Δήμαρχο Αιγιαλείας και πρόεδρο της διοργάνωσης κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο, τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού-Αθλητισμού κ. Παναγιώτη Ανδριόπουλο, το μέλος του Δικτύου Οινοξένεια κ. Άγγελο Ρούβαλη και την αρμόδια δημοτική υπάλληλο κα Χρυσούλα Χρηστιά. Από τις 21 έως τις 31 Αυγούστου, ντόπιοι και επισκέπτες θα απολαύσουν ένδεκα ημέρες γεμάτες από πλούσιες σε αρώματα και συναισθήματα, με όχημα τους εκλεκτούς οίνους της Αιγιάλειας, παρακολουθώντας ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που φέτος επεκτείνονται σε Πάτρα και Καλάβρυτα, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή που αποτυπώνεται και στον τίτλο «Αμπελώνες Γέφυρες» της φετινής διοργάνωσης. Παράλληλα, η παρουσία της προέδρου της Πολιτιστικής Διαδρομής του Συμβουλίου της Ευρώπης «Iter Vitis» κας Emanuella Panke θα προσδώσει φέτος μια διεθνή αίγλη και προβολή στο φεστιβάλ.

Ξεκινώντας ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η περιοχή της Αιγιάλειας διαθέτει σπουδαία και μοναδικά χαρακτηριστικά: το ενδιαφέρον γεωγραφικό ανάγλυφο, την εκλεκτή παραγωγή και την άψογη φιλοξενία. «Μέσω του οίνου, αυτού του πανάρχαιου προϊόντος της περιοχής μας, προωθούμε τη μοναδική μας πολιτιστική παρουσία  προς τους συμπολίτες μας, τους επισκέπτες μας αλλά και μελλοντικούς ενδιαφερόμενους. Κάθε χρόνο, αξιοποιώντας τις εμπειρίες που αποκομίζουμε, χτίζουμε έναν τόπο συνάντησης για το ιδιαίτερο αυτό προϊόν, το κρασί, μέσω της Πολιτιστικής Διαδρομής του Συμβουλίου της Ευρώπης, διεκδικώντας έτσι και την παρουσία μας με διεθνή πολιτιστική ταυτότητα» σημείωσε ο δήμαρχος.

Με τη σειρά του, ο κ. Άγγελος Ρούβαλης τόνισε ότι πλέον, με τη δημιουργία της νέας εσωτερικής δομής του Δικτύου Οινοξένεια, αναλαμβάνει πρόεδρος του φεστιβάλ ο δήμαρχος, σηματοδοτώντας έτσι την αναγνώριση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της αμπελοοινικής ζώνης της Αιγιάλειας. «Μπαίνουμε στη δεύτερή μας δεκαετία και το πρόγραμμα δεν είναι ένα άθροισμα εκδηλώσεων αλλά μια διαδρομή εδραίωσης και ανάπτυξης μιας κουλτούρας φιλοξενίας με χαμόγελο και ποιότητα προς τον επισκέπτη. Φέτος οι πρωτοβουλίες «ανοίγματος» είναι αξιόλογες, τόσο με την προ-έναρξη στο Κάστρο του Ρίου Πάτρας και την τελετή λήξης στα Καλάβρυτα, όσο και με τη συνεργασία με τον νέο και πολλά υποσχόμενο θεσμό «Μεσσηνία Terroirs Wine Festival» που πραγματοποιήθηκε φέτος για δεύτερη φορά στο Costa Navarino» ανέφερε ο κ. Ρούβαλης, τονίζοντας πως το φετινό κεντρικό θέμα «Αμπελώνες Γέφυρες» φιλοδοξούν να συνδέσουν το άστυ με την ύπαιθρο και να γεφυρώσουν την ιστορία με το μέλλον, έχοντας το κρασί όχι ως σκοπό αλλά ως άξονα ανάπτυξης.

Για την υπέροχη συνεργασία του Δήμου Αιγιαλείας με το Δίκτυο Οινοξένεια μίλησε από πλευράς του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Αθλητισμού κ. Παναγιώτης Ανδριόπουλος, τονίζοντας τη σημασία της καλής διάθεσης σε όλο το στήσιμο της διοργάνωσης. Τέλος, η κα Χρυσούλα Χρηστιά αναφέρθηκε στην πανευρωπαϊκή διάσταση που παίρνει ο θεσμός των «Οινοξενείων» με την ένταξη στην Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης «Iter Vitis», τονίζοντας ότι ο Δήμος Αιγιαλείας είναι ο μοναδικός στην Ευρώπη που διοργανώνει πολυήμερο φεστιβάλ για το κρασί και την αμπελουργία, κατέχοντας μια ξεχωριστή θέση στον χάρτη των μεγαλύτερων πολιτιστικών γεγονότων της Ευρώπης.

Δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα της διοργάνωσης, που ξεκινά την Τετάρτη 21 Αυγούστου με την προ-έναρξη στο Κάστρο του Ρίου.