Σε «συναγερμό» η Αθήνα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ανοιχτή επικοινωνία με ΕΕ και συμμάχους

Ανοιχτή επικοινωνία της Ελλάδας με ΕΕ και συμμάχους για τη Μέση Ανατολή

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

H Ελλάδα, η οποία παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με εταίρους και συμμάχους.

Με το βλέμμα στην οικονομία

Πέραν της κλιμάκωσης της γεωπολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, με ότι αυτό σημαίνει για θέματα ασφάλειας, η κυβέρνηση «ζυγίζει» και τα προβλήματα που θα προκύψουν από μία νέα ενεργειακή κρίση, δεδομένου ότι περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου παράγεται στην περιοχή της εύφλεκτης Μέσης Ανατολής.

Τα προβλήματα στις μεταφορές, οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα σε βασικά προϊόντα και όχι μόνο. η επακόλουθη άνοδο των τιμών του πετρελαίου, μαζί με αυτές του φυσικού αερίου νομοτελειακά θα οδηγήσουν σε ντόμινο ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες, εκτινάσσοντας τον πληθωρισμό, σε μία χρονική στιγμή που η κυβέρνηση περιμένει αποκλιμάκωση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέδειξε με ακρίβεια πως και πόσο μπορούν να κλυδωνιστούν οι εθνικές οικονομίες αλλά και την ανάγκη συντονισμού σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για τη διαχείριση των επιπτώσεων μίας τέτοιου μεγέθους γεωπολιτικής κρίσης.

Σε «συναγερμό» για νέες ροές μεταναστών και προσφύγων
Σε Αθήνα και Βρυξέλλες έντονη είναι η ανησυχία και ένα νέο «τσουνάμι» μεταναστών και προσφύγων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ο Λίβανος,  φιλοξενεί ήδη πάνω από 2 εκατομμύρια Σύρους και Παλαιστίνιους κ.α. πρόσφυγες, και μια γενίκευση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή θα οδηγήσει πολλούς ακόμη ανθρώπους να ξεσπιτωθούν και να αναζητήσουν αλλού μία καλύτερη ζωή.

«Ο Έβρος είναι ασφαλής και η ασφάλεια αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει. Την ώρα που όλο και περισσότερο οι πιέσεις εντείνονται από το περιβάλλον μας, εμείς είμαστε αφοσιωμένοι στο καθήκον μας να υπηρετούμε την ασφάλεια της χώρας, των συνόρων, των Ελληνίδων και των Ελλήνων», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την επίσκεψή του την Τετάρτη στο αποτρεπτικό εμπόδιο στον Πόρο Φερών. Μια επίσκεψη που αποτυπώνει την εγρήγορση που υπάρχει στον κρατικό μηχανισμό για παν ενδεχόμενο.

Πηγή: newsit.gr