Πάτρα: Αγώνας δρόμου για αναζήτηση φοιτητικής στέγης, αυξημένα κατά 10% τα ενοίκια

Βαρύς ο προϋπολογισμός της φοιτητικής στέγης στην Πάτρα. Σε ποιος περιοχές καταγράφεται η μεγαλύτερη ζήτηση.

φοιτητικής στέγης

Σε εντατική αναζήτηση φοιτητικής στέγης και στην Πάτρα βρίσκονται ήδη χιλιάδες γονείς και νέοι, που με αίσθημα ικανοποίησης και ανακούφισης είδαν τους κόπους ετών και σκληρής προσπάθειας και θυσιών να επιβραβεύονται με την επιτυχή εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Για μεγάλο όμως αριθμό εισακτέων η επιτυχία αυτή συνοδεύεται από την ανάγκη μετακίνησης στην πόλη που βρίσκεται η νέα τους Σχολή, που δεν συμπίπτει με την πόλη που έζησαν και μεγάλωσαν μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό γονείς και νέοι αναζητούν την λύση εκείνη που ταιριάζει και αντέχει ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός. Οι περισσότεροι στρέφονται στην λύση ενοικίου είτε μια μικρής γκαρσονιέρας είτε μεγαλύτερου διαμερίσματος για συγκατοίκηση.

Ο Αλέξανδρος Κατσιφάρας

Στην Κτηματαγορά της Πάτρας, η κίνηση υποψήφιων ενοικιαστών φοιτητικής στέγης, βρίσκεται ήδη σε υψηλά επίπεδα, παρότι είμαστε στις αρχές Αυγούστου.

Οπως αναφέρει στην «Πελοπόννησο» ο κτηματομεσίτης Αλέξανδρος Κατσιφάρας, από την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής, φοιτητές, από άλλες πόλεις, μαζί με τους γονείς τους κατέφθασαν στην Πάτρα και επιδόθηκαν στο «κυνήγι» της φοιτητικής στέγης.

ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Γενικότερα, η ζήτηση είναι αυξημένη στην περιοχή πέριξ του πρώην ΑΤΕΙ, το οποίο φιλοξενεί πλέον τις εγκαταστάσεις τόσο του Πανεπιστημίου Πατρών, όσο και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Πλέον, πολλοί μισθωτές κατεβάζουν τα στάνταρ που είχαν, για την ηλικία των διαμερισμάτων, λόγω των αυξανόμενων ενοικιών, ωστόσο σε κάποιες προδιαγραφές οι απαιτήσεις παραμένουν ίδιες.

Επίσης, ένας ακόμα καθοριστικός παράγοντας, είναι ο αριθμός των μισθωμάτων που ζητούνται ως προκαταβολή, που κυμαίνεται από ιδιοκτήτη σε ιδιοκτήτη καθώς δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να προβλέπει ανώτατο όριο.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ

Τα πράγματα φέτος έχουν δυσκολέψει από οικονομικής άποψης, παραδέχεται ο κ. Κατσιφάρας, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες ζητούν αυξημένα ενοίκια. Ωστόσο, με την καταλυτική παρέμβαση των κτηματομεσιτών, βρίσκεται πάντα η «χρυσή τομή» και όλες οι πλευρές μένουν ικανοποιημένες.

Οι αυξήσεις των ενοικίων στην Πάτρα όπως και σε όλες τις μεγάλες φοιτητουπόλεις, ξεπερνούν φέτος ακόμα και το 10% σε σχέση με το 2023. Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία οι αυξήσεις είναι μεγάλες και στις περιοχές με τις χαμηλότερες τιμές ενοικίων ανά τ.μ.

Στην Πάτρα «η μέση τιμή ενοικίασης κυμαίνεται πλέον στα 10 ευρώ ανά τ.μ. με αποτέλεσμα, για ένα τυπικό διαμέρισμα 35 τ.μ. οι μισθώσεις να ξεκινούν πλέον από 350 ευρώ και πάνω, ενώ αν συνυπολογιστούν τα έξοδα κοινοχρήστων δαπανών και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και το νερό, το κόστος να φτάνει στα 500 – 550 ευρώ το μήνα, κυρίως τους χειμερινούς μήνες λόγων των πρόσθετων εξόδων θέρμανσης» σημειώνει ο κ. Κατσιφάρας.

 

Διαβάστε επίσης

Φρίκη στην Σπάρτη: Πατέρας κατηγορείται πως βίαζε επί 5 χρόνια την ανήλικη κόρη του, συνελήφθη ο 40χρονος

Αχαΐα: «Πέφτουν» από Σεπτέμβριο χωρίς ειδοποίηση τα νέα αυθαίρετα

Πάτρα: Στην «Π» ο Λιμενάρχης Πατρών για τη φωτιά στο ΙΧ του, τι κατέγραψε κάμερα ασφαλείας ΦΩΤΟ

Κίνδυνος πυρκαγιάς: Ποιες περιοχές θα είναι σε «πορτοκαλί συναγερμό» αύριο Σάββατο, τι ισχύει στη Δυτική Ελλάδα ΧΑΡΤΗΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024–Κουρουγκλίεβ: «Θέλω το μετάλλιο για την Ελλάδα» ΒΙΝΤΕΟ