Αιγιάλεια: Καταστροφική χρονιά για τους παραγωγούς

Ο Σύλλογος επιβεβαιώνει και τα πρόσφατα ρεπορτάζ της «Π», η οποία το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε καταγράψει απόψεις παραγωγών για τα προβλήματα στη συγκομιδή σταφίδας, αλλά και στις ελιές που λόγω λειψυδρίας η παραγωγή αναμένεται να είναι χαμηλή.

Αιγιάλεια

Στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική παραγωγή λόγω της λειψυδρίας και όχι μόνο, αναφέρθηκε χθες ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας «Ντρίνιας-Μπακόπουλος», ο οποίος ζητά οικονομική στήριξη από το κράτος για να επιβιώσουν οι παραγωγοί.

Ο Σύλλογος επιβεβαιώνει και τα πρόσφατα ρεπορτάζ της «Π», η οποία το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε καταγράψει απόψεις παραγωγών για τα προβλήματα στη συγκομιδή σταφίδας, αλλά και στις ελιές που λόγω λειψυδρίας η παραγωγή αναμένεται να είναι χαμηλή.

«Η φετινή χρονιά είναι καταστροφική, με μειωμένες παραγωγές σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα. Οι βιοπαλαιστές αγρότες βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με τις ανοιχτές τιμές ή τις καθυστερήσεις στην πληρωμή που επιβάλλουν οι έμποροι και μεταποιητές, με τις καθυστερήσεις ελέγχων από τον ΕΛΓΑ όχι μόνο για τον καύσωνα του 2024, αλλά και για τις ενστάσεις για τα πορίσματα του “Ντάνιελ” το 2023, λόγω έλλειψης προσωπικού και γεωπόνων» ανάφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που μιλά για ευθύνες της Πολιτείας.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Μάλιστα ο Αγροτικός Σύλλογος έθεσε και αιτήματα που ζητά να ικανοποιηθούν και είναι τα εξής:

-Αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών για τη ζημιά που έχουν υποστεί στα ελαιόδεντρα και τον ελαιόκαρπο λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας μέσω ΕΛΓΑ, αφού κατατεθεί σχετικό αίτημα στο υπουργείο.

-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια.

-Κατάργηση του αίσχους με τις ανοιχτές τιμές. Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα μας που διατίθενται κάτω του κόστους παραγωγής.

-Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής.

-Αξιοποίηση όλων των υδάτινων πόρων (φράγματα, λιμνοδεξαμενές κ.λπ.) για φθηνό, ποιοτικό νερό ύδρευσης και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών για την άρδευση στις καλλιέργειες.

-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Με άμεσες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις εντός εξαμήνου από τη ζημιά».

Πάντως, οι πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών, τότε ο χειμώνας θα έχει πάλι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας από τον κλάδο.