Ηλεία: Συνεχίζεται ο προληπτικός έλεγχος για κρούσματα στρεπτόκοκκου

Και αυτή την εβδομάδα τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα λαμβάνουν δείγματα στο νοσοκομείο του Πύργου

Ηλεία

Συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα η επιτήρηση από κλιμάκια του ΕΟΔΥ της Ηλείας, μετά τα κρούσματα στρεπτόκοκκου που υπήρξαν στην περιοχή. Προς το παρόν πάντως τα ευρήματα δεν είναι ανησυχητικά.

Υπενθυμίζουμε ότι ένα δείγμα βρέθηκε θετικό σε στρεπτόκοκκο στα 80 άτομα, στα οποία έγινε τεστ από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο νοσοκομείο του Πύργου μέχρι την Παρασκευή.

Οπως έγραψε η «Π», το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφτηκε την περασμένη Δευτέρα το νοσοκομείο του Πύργου και ξεκίνησε τυχαίους ελέγχους μετά τα τρία περιστατικά στρεπτόκοκκου που κατεγράφησαν στην περιοχή, εκ των οποίων τα δύο θανατηφόρα

Υπενθυμίζουμε ότι τον υγειονομικό συναγερμό σήμαναν τα ευρήματα της προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών Αγγελικής Τσιόλα κατά τη νεκροψία-νεκροτομή, που διενήργησε στο πρώτο περιστατικό, ο θάνατος του οποίου είχε αποδοθεί, από τους γιατρούς που τον είχαν εξετάσει στο νοσοκομείο του Πύργου, σε τσίμπημα καφέ αράχνης. Στην έκθεση που υπογράφει η κ. Τσιόλα αναφέρει ότι αίτιο του θανάτου του είναι ο στρεπτόκοκκος.

Κι αυτό επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του και ο ΕΟΔΥ. Στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ διευκρίνιζε πως «από το αναλυτικό ιστορικό που ελήφθη από τους οικείους των δύο περιστατικών, καθώς και από τρεις ακόμα ασθενείς με κυτταρίτιδα/μυοσίτιδα που επισκέφτηκαν το ΓΝ Πύργου το ίδιο διάστημα, δεν βρέθηκε κάποια κοινή έκθεση ή παράγοντας κινδύνου».

Σε κάθε περίπτωση πέραν του ΕΟΔΥ έχει τεθεί σε επιφυλακή όλος ο υγειονομικός κόσμος της περιοχής. Οπως μας ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Αννα Μαστοράκου: «Εχω επικοινωνήσει με όλους τους υγειονομικούς φορείς και με τον Ιατρικό Σύλλογο, ώστε όλοι οι γιατροί να είναι ενημερωμένοι και να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε συμπτώματα που μπορεί να υποκρύπτουν τη νόσο».

Σύμφωνα δε με τα όσα σημειώνει ο ΕΟΔΥ, μετά την πανδημία COVID αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν αυξημένο αριθμό περιπτώσεων διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο ομάδας Α σε σχέση με παλαιότερα χρόνια.

Συνολικά, το 2023 δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 90 περιστατικά iGAS (48 παιδιά και 42 ενήλικες) μεταξύ αυτών απεβίωσαν 23 (26%), 9 παιδιά και 14 ενήλικες. Από την αρχή του 2024 έχουν δηλωθεί 48 περιστατικά (21 παιδιά και 27 ενήλικες), μεταξύ των οποίων απεβίωσαν 12 (25%), 3 παιδιά και 9 ενήλικες.