Προ-έναρξη του Φεστιβάλ «Οινοξένεια 2024, Αμπελώνες-Γέφυρες» με αρχαία μελοποιημένη λυρική ποίηση «Του κρασιού και του έρωτα» στο Κάστρο του Ρίου

Την Τετάρτη 21 Αυγούστου

Προ-έναρξη

Με το έργο «Του Κρασιού και του Έρωτα» του αιγιώτη συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου με αρχαία μελοποιημένη λυρική ποίηση, που αποτελεί ορόσημο και παράλληλα σημείο αναφοράς για το κρασί ως άξονα πολιτισμού, κάνει την avant premiere του ο θεσμός «Οινοξένεια 2024» την Τετάρτη 21 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. στο εμβληματικό Κάστρο του Ρίου, σηματοδοτώντας έτσι το κεντρικό μήνυμα της φετινής διοργάνωσης που είναι «Αμπελώνες-Γέφυρες».

Τραγούδια για τον Διόνυσο και την Αφροδίτη, από τον Ανακρέοντα, τη Σαπφώ, τον Αλκαίο και άλλους λυρικούς που γέννησαν το Θέατρο και ακούστηκαν στα αρχαία ελληνικά θέατρα, ταξιδεύοντας και επηρεάζοντας στη συνέχεια όλον τον Δυτικό Πολιτισμό, θα ακουστούν 2.500 χρόνια μετά σε μια παράσταση με ιδιαίτερη φόρτιση, που την καθιστούν ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός πανελλήνιας εμβέλειας.

Η επιλογή του Κάστρου του Ρίου είναι γεμάτη ισχυρούς συμβολισμούς, καθώς αποτελεί το πιο σημαντικό τρίστρατο της Δυτικής Ελλάδας, στην είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου, δίπλα στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, χτισμένο τον 16ο αιώνα, πάνω στα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα και τριγυρισμένο από θαλάσσιες τάφρους.

Προ-έναρξη

Ερμηνευτής θα είναι ο σπουδαίος Βασίλης Λέκκας, μαζί με την ορχήστρα «Ηδύφωνο» (έντεχνο σύνολο του Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου) με τους:

πιάνο-ενορχηστρώσεις: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
κανονάκι: ΠΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
βιολί: ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΤΤΟΡΟΣ
πνευστά: NINO CITANI
κρουστά: ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΑΚΗ
μπάσο: ΑΡΤΕΜΗΣ ΜΠΕΚΡΟΠΟΥΛΟΣ

Συμμετέχει η Έλενα Λεώνη. Τα κείμενα είναι της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου και αφηγήτριες είναι οι: Δανάη Καλαχώρα, Ιωάννα Στεφανάτου, Χαριτίνη Χαριτωνίδη.

Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη.

Το φετινό Φεστιβάλ «Οινοξένεια» έρχεται για 11η χρονιά να γεμίσει με ακούσματα, γεύσεις, αρώματα, γαστρονομία, κρασί, τέχνη και πολιτισμό την Αιγιάλεια και τα Καλάβρυτα. Μια πληθώρα εκδηλώσεων θα γεφυρώσει τις πόλεις με την ύπαιθρο, τα ορεινά χωριά με την παραθαλάσσια ζώνη της Αιγιάλειας, αποδεικνύοντας ότι ο πολιτισμός, η καινοτομία, η συνεργασία και η δημιουργικότητα δεν είναι προσόν μόνο των μεγάλων πόλεων. Από τις 21 έως τις 31 Αυγούστου, οι πόρτες και τα παράθυρα των Οινοξενείων ανοίγουν διάπλατα, υποδεχόμενα επισκέπτες και κατοίκους σε ένα πλούσιο εορταστικό δεκαήμερο.

Το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια, ο Δήμος Αιγιαλείας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η Αχαΐα Αναπτυξιακή ΑΕ, το Επιμελητήριο Αχαΐας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, η Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης για το κρασί ITER VITIS, το Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου/Costa Navarino, καθώς και το Ίδρυμα Κουτσοχέρα, μαζί με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Καλαβρύτων ενώνουν δυνάμεις και στηρίζουν το μεγάλο Φεστιβάλ της Αχαΐας και της Βόρειας Πελοποννήσου. Σημαντικοί χορηγοί είναι τα οινοποιεία της Αιγιάλειας καθώς και τοπικές εταιρείες. Μεγάλος χορηγός είναι η Ολυμπία Οδός, η οποία ως κεντρική αρτηρία της Βόρειας Πελοποννήσου οδηγεί με ασφάλεια τους επισκέπτες διασχίζοντας όλη την πυκνοκατοικημένη και δυναμική Αιγιάλεια.