Γάζα: Αυξάνονται οι πιέσεις για συμφωνία εκεχειρίας, με τον Μπλίνκεν «τα βάζει» η Χαμάς

«Η νέα πρόταση δεν είναι αυτή η οποία μας παρουσιάστηκε και στην οποία συμφωνήσαμε» υποστηρίζει ανώτερο στέλεχος παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος

ΓΑΖΑ

Τα βλέμματα έχουν στραφεί και πάλι στη Μέση Ανατολή, ενώ ο ΟΗΕ αυξάνει τις πιέσεις για συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας με τον Αντόνιο Γκουτέρες να επικοινωνεί με τον πρωθυπουργό του Κατάρ. Την ίδια στιγμή η Χαμάς τα βάζει με τον Άντονι Μπλίνκεν λέγοντας ότι η δήλωσή του προκαλεί πολλές αβεβαιότητες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, συνομίλησε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ προκειμένου να ενημερωθεί για την πρόοδο των συνομιλιών που στοχεύουν στην επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς, αλλά και για τις προθέσεις του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, με την ηγεσία του οποίου συνομιλούν οι Καταριανοί αξιωματούχοι.

«Ο γενικός γραμματέας θα παραμείνει σε στενή επικοινωνία και συνεχή ενημέρωση με τον πρωθυπουργό του Κατάρ» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Αντόνιο Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, πρόσθεσε ο κ. Ντουζαρίκ, ελπίζει ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα βρουν το πολιτικό θάρρος, την πολιτική βούληση να καταλήξουν σε συμφωνία για χάρη του λαού της Γάζας, για χάρη του λαού του Ισραήλ, για χάρη των ομήρων.

Αντιδράσεις από στέλεχος της Χαμάς για τη δήλωση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Ανώτερο στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, ο Οσάμα Χαμντάν, επέκρινε έντονα χθες Δευτέρα19/8 δήλωση που έκανε νωρίτερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με τον οποίο ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποδέχθηκε επικαιροποιημένη πρόταση για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο κ. Χαμντάν έκρινε πως η δήλωση του κ. Μπλίνκεν προκαλεί «πολλές αβεβαιότητες», καθώς η νέα πρόταση «δεν είναι αυτή η οποία μας παρουσιάστηκε και στην οποία συμφωνήσαμε».

Ακόμη, το στέλεχος της Χαμάς θύμισε πως το κίνημα έχει ήδη πει στους μεσολαβητές στις έμμεσες διαπραγματεύσεις -Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ- και επιμένει στη θέση πως «δεν χρειαζόμαστε νέες συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χρειαζόμαστε να συμφωνήσουμε σε μηχανισμό εφαρμογής».

Σύμφωνα με τον Οσάμα Χαμντάν, ο νέος ηγέτης της Χαμάς, ο Γιαχία Σινουάρ, παίρνει εξαρχής μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με την ενδεχόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Λόγω των συνθηκών ασφαλείας, η επικοινωνία με τον Σινουάρ γίνεται μέσω εργαλείων και μηχανισμών που έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν ομαλά», εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ