Ναυάγιο στη Σικελία: Ειδικευόμενοι δύτες έκαναν κατάδυση στα 50 μέτρα ΦΩΤΟ

Γιατί απαιτείται η βοήθεια ομάδας σπηλαιοκαταδύσεων.

Σικελία - ναυάγιο

Ειδικές ομάδες σπηλαιοκαταδυτών ετοιμάζονται να καταδυθούν σε βάθος 50 μέτρων για τον πιθανό εντοπισμό των αγνοουμένων του ναυαγίου στο Πορτιτσέλο της Σικελίας.

Οι έρευνες για τους έξι αγνοούμενους, μεταξύ των οποίων ο βρετανός επιχειρηματίας Μάικ Λιντς και η κόρη του, αφότου το πολυτελές γιοτ επλήγη από σφοδρή τρικυμία και βυθίστηκε χθες, Δευτέρα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας επιβαίνων, συνεχίζονται σήμερα.

Στο υπό βρετανική σημαία ιστιοφόρο «Bayesian», μήκους 56 μέτρων, επέβαιναν 22 άνθρωποι και το σκάφος ήταν αγκυροβολημένο λίγο έξω από το λιμάνι του Πορτιτσέλο, όταν επλήγη από σφοδρή καταιγίδα.

Σικελία - ναυάγιο

To πολυτελές γιοτ Bayesian

Ο Βρετανός επιχειρηματίας Μάικ Λιντς και η 18χρονη κόρη του Χάνα, είναι μεταξύ των 6 αγνοουμένων όπως επίσης και ο Τζόναθαν Μπλούμερ, πρόεδρος της Morgan Stanley International, και ο Κρις Μορβίλο, δικηγόρος της νομικής εταιρείας Clifford Chance, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει τον Λιντς σε δίκη του στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι μεταξύ των αγνοουμένων.

Σικελία - ναυάγιο

Ο Μάικ Λιντς (αριστερά), ο πρόεδρος της Morgan Stanley International, Τζόναθα Μπλούμερ και ο δικηγόρος Κρις Μορβίλο είναι μεταξύ των αγνοουμένων

Οι σύζυγοι και των δύο είναι επίσης αγνοούμενες, δήλωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο Σαλβατόρε Κοτσίνα, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στη Σικελία.

Εξειδικευμένοι δύτες έφθασαν χθες, Δευτέρα, στο βυθισμένο πλοίο σε βάθος περίπου 50 μέτρων, όμως η πρόσβαση σ’ αυτό εμποδίζεται από διάφορα αντικείμενα, ανακοινώθηκε από την πυροσβεστική.

Χθες, Δευτέρα, διασώστες ανέσυραν το πτώμα του σεφ του γιοτ. Όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για τον Ρικάρντο Τόμας, πολίτη της Αντίγκουα.

«Το σκάφος είναι άθικτο, είναι ξαπλωμένο στο πλάι» – Γιατί απαιτείται η βοήθεια ομάδας σπηλαιοκαταδύσεων

Τι λέει όμως ο επιθεωρητής της ομάδας καταδύσεων της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Παλέρμο και ένας από τους πρώτους που επενέβησαν στο Πορτιτσέλο, μετά τη βύθιση του πολυτελούς γιοτ Bayesian με 22 επιβαίνοντας;

Σικελία - ναυάγιο

Όπως δήλωσε ο Μάρκο Τιτόλα στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero: «Το σκάφος είναι άθικτο. Είναι ξαπλωμένο στο πλάι, στη δεξιά πλευρά. Δεν έχει χαρακιές, ούτε σημάδια σύγκρουσης. Κάναμε μια επιθεώρηση τόσο στην πλώρη όσο και στην πρύμνη. Τώρα είναι η σειρά της ομάδας σπηλαιοκαταδύσεων από τη Ρώμη και το Σάσαρι να μπει κατευθείαν στο εσωτερικό του σκάφους. Εμείς μπορούσε να καταδυθούμε μέχρι τα 50 μέτρα, αλλά σύμφωνα με το νόμο μπορούμε να μπούμε μόνο εφόσον η έξοδος είναι ορατή. Στη συνέχεια, εναπόκειται στους συναδέρφους μας σπηλαιολόγους δύτες, οι οποίοι έχουν συγκεκριμένη εξειδίκευση και διαφορετικό εξοπλισμό, ορισμένοι από αυτούς μάλιστα, έχουν εργαστεί στο ίδιο το Costa Concordia».

Σύμφωνα με το iefimerifa, σε ερώτηση εάν από τα φινιστρίνια διακρίνονται πτώματα, όπως αναφέρθηκε χθες από μερίδα το Τύπου, ο Τιτόλα απάντησε: «Όχι, αυτή είναι ψευδής είδηση που κυκλοφορεί. Από τα φινιστρίνι μπορούσαμε να δούμε μόνο συντρίμμια, μπουκάλια και υπολείμματα».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να βρεθεί κάποιο πτώμα σε απόσταση από το πολυτελές γιοτ, ο Τιτόλα τόνισε πως υπάρχουν ομάδες που ψάχνουν την ακτή με ελικόπτερα και με τζετ σκι από θαλάσσης. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει «όλα συνέβησαν τη νύχτα και ο ανεμοστρόβιλος ήταν ξαφνικός, άρα υποθέτουμε ότι μέσα στο πλοίο βρίσκονταν αρκετοί άνθρωποι».

Σικελία - ναυάγιο

Στιγμιότυπο από την ανάσυρση της σορού του σεφ

Πώς έγινε ο εντοπισμός της σορού του σεφ – Η δύσκολη αποστολή για την ανάσυρσή της

Από τους 22 επιβαίνοντες στο γιοτ Bayesian, οι 15 διασώθηκαν ενώ ένα μέλος του πληρώματος, και συγκεκριμένα ο σεφ βρέθηκε νεκρός. Το πτώμα του δεν βρέθηκε να επιπλέει δίπλα το σκάφος αλλά εντός αυτού, σύμφωνα με τον επιθεωρητή της ομάδας καταδύσεων της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Παλέρμο.

«Η επέμβασή μας έφτασε σε βάθος 48,4 μέτρων. Μια πρώτη ομάδα (αποτελούμενη από τρία άτομα και έναν ακόμη που βοηθάει τους διασώστες) εντοπίζει το πτώμα και το στερεώνει για να το ασφαλίσει, αλλά στη συνέχεια πρέπει να ανέβει και μια δεύτερη ομάδαείναι αυτή που κάνει την ανάσυρση. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος που πρέπει να διαχειριστούμε: έχουμε 11 λεπτά, αλλά αυτό περιλαμβάνει την 4λεπτη κατάβαση. Έτσι μόλις εντοπίζετε και κλειδώνετε τον ‘στόχο’, τότε πρέπει να ανεβείτε ξανά και να παρέμβει η δεύτερη ομάδα. Αυτό κάναμε και σε αυτή την περίπτωση, το πτώμα βρισκόταν στην πρύμνη, στα ανοιχτά».

 

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική: «Τα μηχανήματα δεν είχαν άδεια», λέει η δήμαρχος Κασσάνδρας

Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία, πάνω από 31.000 κεραυνοί τη Δευτέρα, η πρόγνωση της Τρίτης για την Πάτρα

Πανώλη αιγοπροβάτων: Παραμένει στο «κόκκινο» η Δυτ. Ελλάδα, έως πότε η καραντίνα στις μετακινήσεις ζώων

Ναυάγιο στο Παλέρμο: Και ο πρόεδρος της Morgan Stanley International στους αγνοούμενους

Υπουργείο Πολιτισμού: Με άδεια για βόθρο η πισίνα του σπιτιού του Κασσελάκη στις Σπέτσες»