Βασίλης Αϊβαλής: Η τεχνολογία στην υπηρεσία του Δήμου για τον έλεγχο της παραχώρησης δημόσιου χώρου

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Αϊβαλής

Μια εναλλακτική πρόταση που αφορά τη δημόσια ενημέρωση των πολιτών για τους χώρους που παραχωρούνται από τον Δήμο της Πάτρας σε επιχειρήσεις, κατέθεσε στην Δημοτική Επιτροπή ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Σπουδαία και Πάλι» Βασίλης Αϊβαλής, ζητώντας παράλληλα ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή σχετικά με την πρόοδο ανάπτυξης της νέας κανονιστικής διάταξης για την οποία εδώ και καιρό δεν υπάρχει καμία ενημέρωση προς τις δημοτικές παρατάξεις.

Όπως ανέφερε ο κ. Αϊβαλής, εντός του ήδη υπάρχοντος συστήματος γεωχωρικών δεδομένων (GIS) της πόλης στο πληροφορικό σύστημα που διαθέτει ο Δήμος, μπορεί να υπάρξει ένα αντίστοιχο υπόβαθρο στο οποίο να ενταχθούν η πλήρης χαρτογράφηση των καταστημάτων της πόλης και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τους δημόσιους χώρους που έχουν παραχωρηθεί από τον δήμο στην κάθε επιχείρηση με αντίστοιχη απόφαση. Σε αυτή τη βάση δεδομένων, προτείνεται να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση για όλους.

Επίσης ο κ. Αϊβαλής πρότεινε να υπάρχει στην είσοδο της κάθε επιχείρησης αντίστοιχο QR Code με διάφορα επίπεδα διαβάθμισης της πληροφορίας έτσι ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, να αντλεί πληροφορίες (επίσημη επωνυμία του καταστήματος, άδεια λειτουργίας, τον ακριβή δημόσιο χώρο που του έχει παραχωρηθεί από τον δήμο με το σχέδιο μηχανικού κλπ).

Αντίστοιχα, τα κλιμάκια ελέγχου μέσω της ανωτέρω διαβάθμισης θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και σε επιπλέον στοιχεία (π.χ. επέκτασης χρονικού ορίου χρήσης μουσικής, στοιχείων νομίμου εκπροσώπου, κλπ).

Είναι μια πρόταση στα πλαίσια της αξιοποίησης της τεχνολογίας για τη διαχείριση της πληροφορίας, η οποία παρέχει στον πολίτη άμεση ενημέρωση για την προστασία των δικαιωμάτων του στο δημόσιο χώρο, εγγυάται τη διαφάνεια και την αντιμετώπιση των επαγγελματιών με ίσους όρους και συμβάλει στην μείωση της αυθαιρεσίας και την βελτίωση της εικόνας πόλης με άμεσα ορατά αποτελέσματα.